27-30/4/2017, 1ο ΦΕΣΤΙΒAΛ «AΝΟΙΞΗ ΘΕAΤΡΟΥ»

 


 

 

 

Σάββατο 29 Απρίλη 2017:

Η Θεατρική ομάδα του ΤΕΙ Αθήνας “το τρίτο κουδούνι” παρουσιάζει τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ «το τρίτο κουδούνι»
Η Θεατρική Ομάδα του ΤΕΙ Αθήνας «το τρίτο κουδούνι» ιδρύθηκε το 2004 από μια μικρή παρέα σπουδαστών κάτω από την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης του Ιδρύματος,  σκοπό έχει την πολιτιστική δραστηριότητα των μελών της κοινότητας του ΤΕΙ Αθήνας και την ανάδειξη του ΤΕΙ μέσα από τη θεατρική τέχνη, με τη συμμετοχή της, σε Φεστιβάλ Διεθνή και Πανελλήνια, καθώς και άλλες πολιτιστικές δράσεις.

Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει τα έργα:
2005 «Η Αρκούδα» του Άντον Τσέχωφ & «Το Πανηγύρι»  του Κοκτώ
2006  «Ο Ζητιάνος» & «Η Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρέχτ καθώς και το «Μίλα μου σαν τη βροχή» του  Τέννεσσυ Ουίλιαμς.
2007  «Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ερρίκου Ίψεν.
2008   «Ευτυχισμένος ο παλιός ο χρόνος»  του Γιώργου Τσακίρη.
2009   «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη.
2010   «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου.
2011   «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και «Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ίψεν.
2012    «Ο Έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ.
2013    «Η Τελετή» του Παύλου Μάτεσι και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
2014    «Η Θαυμαστή μπαλωματού» του Φρεδερίκο Γαρθία Λόρκα, «Η Ψεύτρα» και «Το φάντασμα της Μασσαλίας» του Ζαν Κοκτώ
2015    «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή.
2016     «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου.
Έχει πάρει μέρος στην 2η,3η,5η , 6η & 7η Πανεπιστημιάδα Φοιτητικού Θεάτρου, στην Διεθνή Πανεπιστημιάδα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών το 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 & 2016 στον Πολιτιστικό Ιούλιο του Δήμου Αιγάλεω το 2006, 2009, 2010, 2011, 2012, «Πολιτιστική Διαδρομή» 2013, 2014, 2015 & 2016, στο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS το 2007, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας το 2009 και 2010, στο Φεστιβάλ ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου το 2011 & 2013, στις Ιωνικές μέρες του Δήμου Ν. Ιωνίας το 2012, στις Γιορτές γειτονιάς του Δήμου Αγ. Αναργύρων το 2010 & 2011, στο Δήμο Δυτικής Αχαϊας το 2011 & 2013, στο Δήμο Μεγαλόπολης (αρχαίο θέατρο) 2012 & 2013, Πολυχώρος «Άννα –Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων 2009 & 2010, Δήμος Ιλίου 2013. 2016, 9ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου Δήμων της Αττικής. Επίσης όλες οι παραστάσεις δίνονται στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος Μάϊο και Σεπτέμβριο.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Ο Παναγιώτης Σπηλιόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Φλόκα της Αρχαίας Ολυμπίας και είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Περίακτος» από  το 1989, την ίδια χρονιά  πήρε μέρος σε θεατρική παράσταση του Θεάτρου ΚΕΑ του Γ, Μπέλου και  το 1991 πήρε μέρος στην παράσταση του θεάτρου Άλσος με το θίασο του Χάρυ Κλίν. Από το 91 έως το 93 ήταν μουσικός  παραγωγός & παρουσιαστής στο ραδιόφωνο. Το 1993 πήρε μέρος στο έργο «Σατανική Μηχανή» του Κοκτώ με το Θίασο του «Θεάτρου του Ήλιου». Από την ίδια χρονιά συνεργάζεται ως ηθοποιός με το θίασο του «Μοντέρνου Θεάτρου» του Γ. Μεσσάλα και έχει πάρει μέρος στα έργα «Λόρδος Βύρων» του Λιδωρίκη, «Σοκ» του Σαμ Σέπαρντ, «Ο εχθρός του λαού» και «Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ίψεν, «Ο Έμπορος της Βενετίας» και «Ριχάρδος ο Γ’» του Σαίξπηρ, «Η ζωή είναι ωραία» της Σαρλότ Τζόουνς, «Ο Αμπιγιέρ» του Χάργουντ, «Ντά» του Χιού Λέοναρντ, «Ο Μισάνθρωπος» και «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου, «Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ, «Ο Χορός του Θανάτου» του Στρίντμπεργκ. Τα τελευταία χρόνια  υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη στο Γ. Μεσσάλα.  Έπαιξε  στην παιδική σκηνή του Μοντέρνου Θεάτρου στα έργα «Σκρούτζ» & «Όλιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς και «Ο παππούς μας ο Παπαδιαμάντης» του Γ. Μασσάλα, από το 2005 είναι σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας του ΤΕΙ Αθήνας. Επίσης έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, έχει πάρει μέρος στις σειρές «Η Ώρα η Καλή» στο MEGA και «Σε είδα» στον ALPHA. Είναι μόνιμος υπάλληλος του ΤΕΙ Αθήνας  στο Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων και έχει ορισθεί υπεύθυνος της Θεατρικής Ομάδας με Απόφαση Προέδρου του Ιδρύματος και έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Η Αρκούδα» του Άντον Τσέχωφ, «Το πανηγύρι», «Η ψεύτρα» & «Το φάντασμα της Μασσαλίας» του Ζαν Κοκτώ, «Ο Ζητιάνος» & «Η Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ερρίκου Ίψεν, «Ευτυχισμένος ο παλιός ο χρόνος» του Γιώργου Τσακίρη, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, «Ο Έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ, «Η Τελετή» του Παύλου Μάτεσι, «Αντιγόνη» & «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή και  «Η Θαυμαστή μπαλωματού» του Φρεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Το 2010 σκηνοθέτησε το έργο «Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω» του Ντάριο Φό με τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μεγαλόπολης και το 2011 τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου.
Από το 2012 ανέβασε στο θέατρο «Αργώ» και στη συνέχεια στο θέατρο «Παραμυθίας», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία δική του, τον μονόλογο του Δημήτρη Λέντζου «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» για τρία συνεχή χρόνια.

 

ΠΛΟΥΤΟΣ -  ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο γέρο Χρεμύλος πνιγμένος από τα χρέη του και απογοητευμένος από τη φτώχεια του, αναχωρεί για το Μαντείο των Δελφών να συμβουλευθεί το θεό Απόλλωνα πως να αναθρέψει το γιό του: Τίμια για να πεθάνει φτωχός ή ως κλέφτη και απατεώνα για να πνιγεί στα πλούτη;  Η Πυθία με το χρησμό της του απαντά: “Να παραλάβεις στην οικία σου τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσεις αναχωρώντας από το ναό μου”. Ο Χρεμύλος μαζί  με το δούλο του Καρίωνα, συναντούν ένα τυφλό ρακένδυτο και εριστικό γέρο που είναι ο θεός Πλούτος, που τον έχει τυφλώσει ο Δίας για να μη βλέπει που μοιράζει τα πλούτη, με αποτέλεσμα όλοι οι απατεώνες και τα λαμόγια να πλουτίζουν, ενώ οι ενάρετοι να παραμένουν φτωχοί. Ο Πλούτος φοβάται πως αν ξαναβρεί το φως του ο Δίας θα θυμώσει και θα προξενήσει καταστροφές στην ανθρωπότητα, ο Πλούτος μεταπείθεται και ο Χρεμύλος αποφασίζει να τον γιατρέψει για να πλουτίζουν οι καλοί άνθρωποι και όχι όπως τώρα οι άτιμοι, οι πονηροί, οι ρήτορες και διάφοροι θρησκειοκάπηλοι, τον πάνε για μια νύχτα στο ιερό του Ασκληπιού για να επανέλθει το φως των ματιών του. Το προσκύνημα στο Ασκληπιείο ο Αριστοφάνης το ζωγραφίζει γλαφυρά με την περιγραφή από τον δούλο τον Καρίωνα. Είναι μια σπάνια περιγραφή, ασυναγώνιστη σε σαρκασμό για τις λαϊκές προλήψεις. Ο Πλούτος τελικά θεραπεύεται, αλλά παρεμβαίνει η θεά Πενία, η οποία προσπαθεί μεδιάφορα επιχειρήματα να πείσει τους φτωχούς πως αν γιατρευτεί ο Πλούτος θα γίνουν οκνηροί, δεν θα έχουν ζήλο για δουλειά. Η σύγκρουση είναι ανάμεσα στο Χρεμύλο και την Πενία, μια αποκρουστική γριά που εισβάλει έξαλλη στην κωμωδία και αντιδρά για την αποκατάσταση του Πλούτου. Ο γέρο Χρεμύλος την καθησυχάζει με σκοπτική επιχειρηματολογία. Έπειτα από την γιατρειά του ο Πλούτος, επιστρέφει στους ανθρώπους. Τώρα όμως οι διάφοροι επιτήδειοι καταχραστές, ιερείς και Θεοί οδύρονται επειδή χάνουν την απασχολησή τους. Χαριτωμένα επισόδεια ακολουθουν με τους  “αδικημενους” της νέας  κατάστασης, τα οποία κορυφώνονται με την κατάπτωση του Ερμή, που παραπονείται επειδή τώρα οι πολίτες δεν του προσφέρουν θυσίες γιατί όλοι έγιναν πλούσιοι και δεν παρακαλούν πια τους θεούς για κέρδη. Ο Ερμής τελικά τακτοποιείται σαν κοινός θνητός απασχολούμενος σε δουλειές στο σπίτι του Χρεμύλου. Εκτός από τον Ερμή που αποκαθηλώνεται, συντρίβονται από τον Αριστοφάνη η γρια τεκνατζού, που την απορρίπτει ο αγαπημένος της ζιγκολό, αφού απόκτησε κι αυτός πλούτο και δεν την έχει ανάγκη πιά, καθώς και ο κλασσικός τύπος του λαμόγιου-μιζαδόρου, ο Συκοφάντης  όπως τον ονομάζει ο ποιητής. Ακόμα και ο ιερέας του ναού του Δία θα συντριβεί και θα εκλιπαρεί για λίγο φαγητό. Σύμμαχοι και συνοδοιπόροι του φτωχού Χρεμύλου, θα υπάρξουν ο πονηρός αλλά τίμιος Βλεψίδημος, ο αγαθιάρης Δίκαιος και η ταλαίπωρημένη γυναίκα του. 


ΠΛΟΥΤΟΣ -  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Καρίωνας:                       Γιώργος Πολίτης

Χρεμύλος:                      Σπύρος Ντζουροπάνος

Πλούτος:                        Δημήτρης Χολέβας

Βλεψίδημος:                   Ανδρέας Ρόζος

Πενία:                            Φανή Γιαννακοπούλου

Γυναίκα Χρεμύλου:          Ελένη Αραούζου

Δίκαιος:                         Παντελής Σαϊτης

Συκοφάντης:                   Παναγιώτης Σκούρας

Γρια:                              Παναγιώτης Σπηλιόπουλος

Νέος:                             Δημήτρης Ζαφείρης

Ερμής:                           Δήμητρα Μυτά

Ιερέας:                           Λεονάρντο Θύμο

Χορός:                           Βούλα Φραντζεσκάκη, Ευαγγελία Ντόκου, Ευαγγελία Ρούσσου, Ραφαέλλα Ψευτογιάννη, Λεονάρντο Θύμο, Παντελής Σαϊτης, Παναγιώτης

Σκούρας, Δήμητρα Μυτά, Δημήτρης Ζαφείρης.

Μετάφραση:                           Παύλος Μάτεσις

Σκηνοθεσία, κοστούμια:       Παναγιώτης Σπηλιόπουλος

Διδασκαλία Χορού:               Ιωάννα  Μάστορα

Επιλογή μουσικής:                Δημήτρης Χολέβας

Βοηθοί σκηνοθέτη:                Δημήτρης Χολέβας, Δήμητρα Μυτά, Παντελής Καπογιάννης

Τα κοστούμια είναι από το “Βεστιάριο” Σωκράτους16 Ομόνοια  

 

Πέμπτη 27 Απρίλη 2017:

Θεατρική Ομάδα “Plaudites”, με την κωμωδία του Γιώργου Τριανταφύλλου “Κακοί Ηθοποιοί”.

 

Plaudites

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Είμαστε οι Plaudites! Ένα τσούρμο νεαρά παιδιά που αγαπάμε με πάθος τη θεατρική σκηνή! Οι περισσότεροι ξεκινήσαμε ως μέλη της ερασιτεχνικής ομάδας του Δήμου Μελισσίων το 2008, όπου ανεβάσαμε πολλές παραστάσεις από αρχαία κωμωδία σε ελληνικό κινηματογράφο, και από σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς σε μουσικοχορευτικά θεάματα. Δυστυχώς το 2013 η δράση του πολιτιστικού διεκόπη, λόγω πολλών τεχνικών θεμάτων. Αλλά πρόσφατα, με την βοήθεια του ΟΠΑΘ,  δημιουργήθηκαν οι Plaudites! και από το 2015 συνεχίζουμε να ανεβάζουμε παραστάσεις στο Δήμο Πεντέλης, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.  

Φέτος η ομάδα μεγάλωσε απότομα και η απόφαση για το ποιο έργο θα ανεβάσουμε ήταν πιο δύσκολη απο ποτέ. Πως χωράνε 20 άτομα σε μια σκηνή; Πρώτη σκέψη, πανικός! Ωστόσο, στην πρώτη μας επίσημη οντισιόν ήρθε η απάντηση. Γελάσαμε, εμπνευστήκαμε, δημιουργήσαμε. Και κάπως έτσι βγήκε αυτό το έργο που θα δείτε απόψε. Βασισμένο σε ένα αμερικανικό κείμενο, εμπλουτισμένο με το δικό μας χιούμορ και τις προσωπικές εμπειρίες μας, θέλαμε να σας δείξουμε με έναν εύθυμο τρόπο, τι περνάμε και εμείς οι καλλιτέχνες! Καλή θέαση λοιπόν και ελπίζω να απολαύσετε αυτήν την παράσταση, όσο και εμείς όταν τη στήναμε!

Λίγα λόγια για το έργο:

Η πρωτάρα σκηνοθέτις Καρολίνα Δάνου έχει μία μέρα στη διάθεση της για να βρει τους πρωταγωνιστές στη νέα παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Μελισσίων, “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”. Μια φαινομενικά εύκολη αποστολή που αποδεικνύεται αδύνατη, όταν οι φιλόδοξοι πρωταγωνιστές που έρχονται για οντισιόν συμπεριλαμβάνουν ηθοποιούς ακραίας μεθόδου, καλλιτέχνες που απλά δε ξέρουν να διοχετεύσουν την οργή τους και “ανθρώπους” με υπαρξιακά ζητήματα!

Μια ξεκαρδιστική κωμωδία που θα σας μεταφέρει στα παρασκήνια μιας θεατρικής παραγωγής, για να συνειδητοποιήσετε ότι η άγνοια είναι προτιμότερη!

Παίζουν (Αλφαβητικά):


Γαραντζιώτης Φώτης
Γκόγκα Πέννυ
Δίπλας Ηλίας
Ζούμη Καρολίνα
Καραγιάννης Στρατής
Καράγιωργας Ντάνυ
Κυριακόπουλος Νίκος
Λάμπρου Ελένη
Λούνα Μιχάλης
Μάντου Αλεξία
Παπαγιαννόπουλος Πέτρος
Παπαϊωάννου Πέννυ
Παπουλάκου Ισμήνη
Πίττα Έλενα
Σταυρουλάκη Μπιάνκα
Τριανταφυλλόπουλος Γιώργος
Τριανταφυλλοπούλου Μαρία
Ψωμιάδου Φώφη

Special Guest star: Ζάννες Νίκος
Απόδοση Κειμένου - Σκηνοθεσία: Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Καράγιωργας Ντάνυ
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Σαλβάρη Μαρία
Γραφιστική Επιμέλεια: Ναταλία Χατζηδημητρίου (Newpsie Design)
Φροντιστηριακή Επιμέλεια: Πίττα Έλενα
Σκηνικά: Λάμπρου Ελένη

 

 

 

 

 

 

 

 


<< Εκδηλώσεις ^ Αρχή Σελίδας