Ανακοινώσεις  
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (12/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (07/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017: Νέες ημερομηνίες ΣΕΥΠ (05/12/2017)
 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων 
Στα όρια της χρεοκοπίας τα ελληνικά πανεπιστήμια

Περιφερειακά ΑΕΙ κάνουν λόγο ακόμη και για αναστολή της λειτουργίας τους

Της Χαράς Καλημέρη

Τις αντοχές των πανεπιστημίων δοκιμάζει η δημοσιονομική λιτότητα. Τα οικονομικά προβλήματα είναι οξύτατα σε όλα τα ιδρύματα, κυρίως όμως στα περιφερειακά, με ορισμένους πρυτάνεις να μιλούν ακόμη και για αναστολή της λειτουργίας τους.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τη νέα χρονιά. Ο προϋπολογισμός των ιδρυμάτων για το 2012 βρίσκεται στον «αέρα», καθώς -βάσει του νέου νόμου για τα ΑΕΙ- θα πρέπει να εγκριθεί από τα 15μελή Συμβούλια Ιδρύματος. Η προθεσμία για τη συγκρότηση των Συμβουλίων εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου, αλλά μέχρι τώρα σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έχουν προγραμματιστεί εκλογές για την ανάδειξη των οκτώ πανεπιστημιακών που θα αποτελέσουν τα πρώτα μέλη του Συμβουλίου. Ακόμη και στα δύο ιδρύματα στα οποία είχαν προκηρυχθεί εκλογές -στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τις 19 Δεκεμβρίου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις 20 Δεκεμβρίου- τελικά αυτές αναβλήθηκαν διότι τα πρυτανικά συμβούλια δεν επικύρωσαν εντός των προθεσμιών τους εκλογικούς καταλόγους. Μπροστά στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί λόγω της μη έγκρισης προϋπολογισμού στα ΑΕΙ, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν «κουτσουρεμένα», έως και 50% σε σύγκριση με το 2011, κονδύλια προκειμένου τα ιδρύματα να λειτουργήσουν τους πρώτες μήνες του 2012, ενώ δεν αποκλείεται να «χαλαρώσει» τα χρονοδιαγράμματα για τη συγκρότηση των Συμβουλίων δίνοντας μικρή παράταση. Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, το πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει τα Συμβούλια να έχουν συγκροτηθεί στα ΑΕΙ έως το τέλος Μαρτίου...

Σύνοδος
Τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων, αλλά και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του νέου νόμου θα τεθούν στη σύνοδο των πρυτάνεων, την προσεχή Δευτέρα στο Λαύριο. Οι πρυτάνεις αναμένουν ότι το 2012 θα είναι η χειρότερη χρονιά για τα πανεπιστήμια. Ήδη από φέτος, πολλά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και αναλώσιμα λόγω της δραστικής μείωσης που υπέστη η χρηματοδότησή τους και προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις σχολές τους με «νύχια και με δόντια».

Περιφερειακά ιδρύματα
Τα προβλήματα είναι οξύτερα στα περιφερειακά ιδρύματα. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως αναφέρει στην «ΗτΣ» ο πρύτανης κ. Πάρις Τσάρτας, δεν υπάρχουν πόροι για την αγορά των συγγραμμάτων των μεταπτυχιακών φοιτητών, τα κονδύλια για τη σίτιση των φοιτητών έχουν υποστεί δραματική μείωση εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ σε 23%, η δαπάνη για τη συμμετοχή στα συνέδρια έχει «κοπεί», ενώ έχει μειωθεί ο μισθός των διδασκόντων που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια στο εξωτερικό.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου χρωστάει ποσό ύψους 900.000 ευρώ στο ΙΚΑ από παλαιότερες συμβάσεις διδασκόντων ορισμένου χρόνου.

«Η κατάσταση είναι οριακή. Ουσιαστικά, 'φυτοζωούμε' αφού αδυνατούμε να ανταποκριθούμε ακόμα και σε στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες», υπογραμμίζει ο κ. Τσάρτας, ενώ ζητά να εξαιρεθούν τα πανεπιστήμια από την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

^ Αρχή Σελίδας