Ανακοινώσεις  
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (12/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (07/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017: Νέες ημερομηνίες ΣΕΥΠ (05/12/2017)
 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων 
Πρυτάνεις σε κάλπες ή στη... φυλακή
Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την προοπτική να κινήσει ποινική διαδικασία

Του Αποστολου Λακασα

Με έως και δύο χρόνια φυλάκιση κινδυνεύουν να τιμωρηθούν οι πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξετάζει την προοπτική να κινήσει ποινική διαδικασία κατά των πρυτανικών αρχών, λόγω της παρελκυστικής τακτικής που έχουν υιοθετήσει σε σχέση με τις ενέργειες που υποχρεούνται να κάνουν για την εκλογή νέων διοικήσεων στα ΑΕΙ, όπως ορίζει ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση 4009/11. «Η στάση των πρυτανικών αρχών είναι έωλη, καθώς βρίσκουν αστείες δικαιολογίες για να διατηρήσουν τον θώκο τους. Δεν μπορεί το υπουργείο να παίζει τις... κουμπάρες με τους πρυτάνεις» τόνισε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου.

Ειδικότερα, έως τώρα σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έχουν γίνει εκλογές είτε διότι ανεβλήθησαν είτε διότι δεν προχωρά η διαδικασία. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι προγραμματισμένες εκλογές για τις 26 Ιανουαρίου ανεβλήθησαν για τις 15 Φεβρουαρίου. Επίσης, στο Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου. Τελικά ορίστηκαν για τις 15 Φεβρουαρίου, με τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής κ. Αναστάσιο Μάνθο, αλλά και μερίδα πανεπιστημιακών να κατηγορούν τις πρυτανικές αρχές για προσκόμματα που βάζουν στη διαδικασία (π.χ. αρνούνται να παραδώσουν τους εκλογικούς καταλόγους των πανεπιστημιακών και θέτουν συνεχώς στο υπουργείο ερωτήματα επί της διαδικασίας). Επίσης, στο Δημοκρίτειο Θράκης οι εκλογές ορίστηκαν για τις 13 Φεβρουαρίου και στο Οικονομικό Παν. Αθηνών για τις 22 Φεβρουαρίου. Τα υπόλοιπα ιδρύματα δεν έχουν δώσει ημερομηνία, ενώ σε αρκετά υπήρξαν απειλές κατά των μελών της εφορευτικής επιτροπής (π.χ. στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Ομως, η ευθύνη για τη νόμιμη διεξαγωγή των εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος ανήκει στην εφορευτική επιτροπή (και όχι στα πρυτανικά συμβούλια) και ο έλεγχος νομιμότητας της διαδικασίας ανήκει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, όπως ορίζει το άρθρο 76 του ν. 4009/11.

Ετσι, το υπουργείο επικρίνει τα πρυτανικά συμβούλια των ΑΕΙ, θεωρώντας ότι η στάση τους είναι παρελκυστική και ότι συνιστά παράβαση καθήκοντος. Το εν λόγω αδίκημα περιγράφεται στο άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα το οποίο λέει τα εξής: «Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλο παράνομο όφελος ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη».

Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές αρχές παρουσιάζονται να θέλουν να προχωρήσουν στις εκλογές, αφού όμως προηγουμένως έχουν εξεταστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές του συνόλου των πανεπιστημίων κατά των εκτελεστικών υπουργικών αποφάσεων για τον νόμο 4009/11. Η εκδίκαση των προσφυγών έχει οριστεί να αρχίσει στις 3 Φεβρουαρίου και όπως όλα δείχνουν η λύση θα δοθεί από κάποιο... δικαστήριο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


^ Αρχή Σελίδας