Ανακοινώσεις  
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (12/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (07/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017: Νέες ημερομηνίες ΣΕΥΠ (05/12/2017)
 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων 
Εκτός νόμου και ελέγχου τα ελληνικά πανεπιστήμια

Ενα τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας «υποβοηθούμενης» από φοιτητές συνεχίζει να... ανθίσταται σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου

Καθεστώς ανομίας φαίνεται ότι επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς ένα τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας «υποβοηθούμενης» από φοιτητές συνεχίζει να... ανθίσταται σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου, αρνούμενη κάθε μεταρρύθμιση και εξυγίανση στο χώρο της Παιδείας. Τα πρόσφατα γεγονότα με την κατάληψη της Νομικής και τις καταγγελίες της Αννας Διαμαντοπούλου ότι ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης είχε κάνει συμφωνία με τους καταληψίες, οι συνεχείς αναβολές των εκλογών για τα συμβούλια διοίκησης σε τέσσερα πανεπιστήμια και η απροθυμία μερίδας των πρυτανικών αρχών να αναλάβουν τις ευθύνες τους, συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα διάλυσης στα ΑΕΙ.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Δευτέρα και στην έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων που προγραμματίζουν οι πανεπιστημιακοί προκειμένου να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης του νόμου για τα ΑΕΙ.

Βολές
Οι πρυτάνεις βάλλουν με οξύτητα κατά της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου κατηγορώντας την για νέα εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης των εκλεγμένων διοικήσεων των πανεπιστημίων. Τελευταία περιστατικά που πυροδότησαν τη μήνη των πρυτάνεων είναι η στάση της υπουργού κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και κατά του πρύτανη του ΑΠΘ Ιωάννη Μυλόπουλου, ότι κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις των φοιτητών κατά του νόμου. «Η Σύνοδος συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρία για να αντιμετωπίσει την εκστρατεία στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής», αναφέρει το συντονιστικό των πρυτάνεων.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και, ουσιαστικά, επικρίνει τους πρυτάνεις ότι αντιδρούν διότι δεν θέλουν να παραδώσουν την εξουσία τους, όπως επιβάλλει ο νόμος. « Όλοι αυτοί που αποφασίζουν σήμερα ότι δεν θα υλοποιηθεί ο νόμος έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους. Εφόσον δεν προχωρεί η αλλαγή στη διοίκηση δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην ηγεσία του υπουργείου» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Αναβολή
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η νέα αναβολή των εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χθες, στο ίδιο έργο θεατές, βρέθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της διαδικασίας για την εκλογή των εσωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης στο ΑΠΘ, καθώς μια μικρή ομάδα φοιτητών της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με τη συνδρομή και κάποιων μελών ΔΕΠ, δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εμπόδισαν την είσοδο σε όποιον ήθελε να μπει στη Νομική Σχολή, όπου θα γίνονταν οι εκλογές, ενώ αρνήθηκαν να δώσουν στον εισαγγελέα τα ονόματα των συνδικαλιστών που ήταν επικεφαλής της κινητοποίησης.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Αν. Μάνθος, που είχε προβλέψει από προχθές την Τετάρτη την έκβαση και της χθεσινής απόπειρας διεξαγωγής των εκλογών, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έκβαση της υπόθεσης, αλλά και για τη στάση της πρυτανείας του ΑΠΘ, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρξε μια τακτική υπονόμευσης της διαδικασίας.

Βίαια
«Επαναλήφθηκε μια παρόμοια διαδικασία, όπως έγινε και την Τετάρτη. Μια βίαιη παρεμπόδιση της ψηφοφορίας από τα ίδια πρόσωπα, φοιτητές και καθηγητές», δήλωσε ο κ. Μάνθος. Περαιτέρω ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής καυτηρίασε τη στάση μελών της πρυτανείας. «Από το Νοέμβριο με διάφορες διοικητικές μεθοδεύσεις, η πρυτανεία εξέφραζε μια σαφή θέση, είχε εκπεφρασμένη βούληση για το νέο νόμο», είπε και ξεκαθάρισε πως «επιπλέον δεν μας πρόσφερε συγκεκριμένη βοήθεια, το αντίθετο θα έλεγα». Παρ' όλα αυτά κατέστησε σαφές πως «σε κάθε περίπτωση η οργανωτική επιτροπή έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των εκλογών».

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, θα εκτιμήσουν τα πραγματικά περιστατικά και το νομικό πλαίσιο για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Επίσης θεωρούν ότι οι εκλογές ουσιαστικά δεν έγιναν ποτέ και έτσι δεν τίθεται θέμα αναβολής, αλλά νομικά είναι σαν να μην ξεκίνησαν και πρέπει να οριστεί νέα ημερομηνία.

Στρατολογούσαν καθηγητές και φοιτητές

Οργανωμένο σχέδιο ματαίωσης των εκλογών στα ΑΕΙ, αποκαλύπτει το ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τ. Πολίτης. Το e-mail απεστάλη σε 50 καθηγητές και ουσιαστικά δίνονταν οδηγίες για το πώς θα έπρεπε να γίνουν οι κινητοποιήσεις ώστε να ματαιωθούν οι εκλογές. Ο καθηγητής αναφέρει αρχικά ότι «παρόλο που τα κεντρικά πολιτικά γεγονότα είναι πολύ σημαντικά, η δική μας παρέμβαση στο χώρο των πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στις εκλογές Συμβουλίων δεν θα πρέπει να αποσυντονιστεί».

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και στο ΑΠΘ «οι ντόπιες πανεπιστημιακές δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο μελών ΔΕΠ όσο και σε επίπεδο φοιτητών, από τα όσα έχουμε μέχρι σήμερα διαπιστώσει, εκτιμάται ότι επαρκούν για να ματαιώσουν τις εκλογές». Μάλιστα καλεί τους καθηγητές αν κάνει λάθος (στις εκτιμήσεις του) να τον διορθώσουν.

Υπό έλεγχο
Στη συνέχει αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στις σχολές του Βόλου η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο. Αντίθετα, στη Λάρισα η εκτίμηση των φοιτητών στη Λάρισα είναι ότι χρειάζονται ενίσχυση: επιθυμητή είναι η συμπαράσταση φοιτητών από Αθήνα, απαραίτητη είναι η παρουσία μελών ΔΕΠ» έλεγε ο κ. Πολίτης. Βέβαια, το πιο ευάλωτο «μέτωπο» ήταν στην Τρίπολη. «Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι αδύναμη περίπτωση και οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή. Εκεί δεν υπάρχει καμιά ανάμειξη του 'ντόπιου' ΕΣΔΕΠ με τη διαδικασία ματαίωσης των εκλογών».

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι από συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς κύκλους που αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου, επιχειρήθηκε «στρατολόγηση» ώστε να αναβληθούν οι εκλογές σε συγκεκριμένα ΑΕΙ.

Τα «στέκια» των καταληψιών

  • ΕΜΠ: Στο κτίριο Πλαστικής Ζωγραφικής, ένα μέρος του έχει μετατραπεί σε στέκι ομάδας της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των αναρχικών.
  • Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου: Υπό κατάληψη τελεί μία αίθουσα της σχολής των Χημικών Μηχανικών.
  • Πανεπιστήμιο Αθηνών: Υπάρχουν τρία «στέκια» που έχουν καταληφθεί από αναρχο-αυτόνομους. Το πρώτο στη Νομική επί της οδού Σίνα, το δεύτερο στο Χημείο επί της οδού Σόλωνος και το τρίτο στην Πανεπιστημιούπολη.
  • Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Το λεγόμενο κτιρίο Βανκβούβερ, έχει καταληφθεί από αναρχικούς.
  • Πάντειο Πανεπιστήμιο: Δύο «στέκια», ένα στο Γυάλινο Κτίριο εντός του χώρου της ιστορικής Παντείου σχολής, και ένα στο καινούριο κτίριο
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ενα νεοκλασικό κτίριο του πανεπιστημίου, το οποίο ονομάζεται «Ευαγγελισμός» έχει καταληφθεί εδώ και χρόνια.
  • Πολυτεχνείο Κρήτης: Στα Χανιά έχει καταληφθεί το κτίριο της πρώην Μεραρχίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

^ Αρχή Σελίδας