Ανακοινώσεις  
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (12/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (07/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017: Νέες ημερομηνίες ΣΕΥΠ (05/12/2017)
 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων 
Ο νόμος - πλαίσιο να μείνει στα χαρτιά
Η ματαίωση τη βδομάδα που μας πέρασε, σε τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα (Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου), των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης, που προβλέπει ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι αναμφισβήτητα ένα θετικό γεγονός. Δείχνει ότι υπάρχουν ουσιαστικές δυνατότητες παρεμπόδισης του νόμου στην πράξη. Είναι μια μάχη που κερδήθηκε και μπορεί να δώσει ώθηση για οργάνωση και ένταση του αγώνα και στα υπόλοιπα ιδρύματα (αλλά και σε αυτά τα ίδια αν οριστούν νέες ημερομηνίες) για τη ματαίωση των εκλογών, αλλά και να αξιοποιηθεί για να δυναμώσει η αντίσταση και σε άλλες πλευρές του νόμου - πέραν των εκλογών.

 

Εχει, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία η ματαίωση των εκλογών στα τέσσερα ιδρύματα. Πόσο μάλλον που το υπουργείο Παιδείας έχει χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιεί διάφορα όπλα του προκειμένου να επιβάλει την εφαρμογή του. Διόρισε τις εφορευτικές επιτροπές όταν έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει συναίνεση στα ιδρύματα για να τις ορίσουν με τις διαδικασίες που προέβλεπε ο νόμος. Επιπλέον, χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί την κρατική χρηματοδότηση προς τα ιδρύματα, είτε ως απειλή και εκβιασμό (ότι θα την κόψει εντελώς αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες) είτε ως ...δωροδοκία (δίνοντας ένα πολύ μικρό μέρος της προς τα ιδρύματα, ένα δωδεκατημόριο(!) του έτους, προκειμένου οι πρυτάνεις να δώσουν τους εκλογικούς καταλόγους που απαιτούνταν για τις εκλογές). Την ίδια στιγμή, είχε προχωρήσει και σε κατ' ιδίαν επαφές, διαβουλεύσεις και πιέσεις προς ξεχωριστά ιδρύματα και πανεπιστημιακούς παράγοντες, ενώ υπερπρόβαλε το γεγονός ότι έγιναν τελικά οι εκλογές σε κάποια περιφερειακά ΤΕΙ, που δε φτάνουν σε αριθμό τα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ολα αυτά φανερώνουν κατ' αρχήν ότι ο νόμος δεν έχει εντός των ιδρυμάτων την υποτιθέμενη ευρεία συναίνεση που εμφάνισε κατά την ψηφοφορία του στη Βουλή. Οι φωνές υπεράσπισης του νόμου και της εφαρμογής του, που προσεκτικά επιλέγονται και υπερπροβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης, είναι προφανές ότι δεν εκφράζουν την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας των ιδρυμάτων.

Προσπάθειες συκοφάντησης και τρομοκράτησης

Με αφορμή δε τη ματαίωση των εκλογών στα τέσσερα ιδρύματα, αυτές οι μεμονωμένες φωνές πανεπιστημιακών, μαζί και το υπουργείο Παιδείας, η ΔΗΜΑΡ και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ προχώρησαν σε εξόφθαλμες συκοφαντίες κατά των κινητοποιήσεων πανεπιστημιακών, εργαζομένων και φοιτητών, ανασύροντας την καραμέλα περί μειοψηφιών. Αυτά αναπαρήγαγαν στην πλειοψηφία τους και τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να κάνουν καν τον κόπο να αναζητήσουν τις αποφάσεις των πλειοψηφιών των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων που λένε για μη εφαρμογή του νόμου στην πράξη. Κάποιοι δε έφτασαν στο σημείο να συνδέσουν την εκτεταμένη προβοκάτσια που στήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Κυριακή, με τις συγκεντρώσεις πανεπιστημιακών, εργαζομένων και φοιτητών στα ιδρύματα, θυμίζοντας διαρκώς ότι το άσυλο πια έχει καταργηθεί...

Ειδικά στην περίπτωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προχτές Παρασκευή, ημέρα που είχαν οριστεί οι επαναληπτικές εκλογές και τελικά ματαιώθηκαν, ο Ενιαίος Σύλλογος πανεπιστημιακών του ιδρύματος είχε αποφασίσει 24ωρη απεργία και ο σύλλογος των εργαζομένων είχε πολύωρη στάση εργασίας με απόφαση να ματαιώσουν τις εκλογές. Ανάλογες συλλογικές αποφάσεις είχαν και φοιτητικοί σύλλογοι του ιδρύματος. Για ποιες μειοψηφίες, λοιπόν, μιλάνε; Να, γιατί έχει σημασία ο αγώνας να δίνεται με αποφάσεις συλλογικών οργάνων και με την ίδια την ενδυνάμωση των συλλόγων.

Κι ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για μειοψηφίες, αλλά για αποφάσεις συλλογικών οργάνων, η εισαγγελία στη Θεσσαλονίκη άνοιξε το δρόμο για συνδικαλιστικές διώξεις, ζητώντας τα ονόματα των εκλεγμένων στα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργάνων, με αφορμή, λέει, την κινητοποίηση που είχαν κάνει στις 8 Φλεβάρη στη συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών...

Πρέπει να βγουν συμπεράσματα και από το πώς αξιοποιήθηκαν από το μαύρο μπλοκ των υποστηρικτών του νόμου οι κινήσεις, «από τα πάνω» και «απ' έξω από τα ιδρύματα», μπλοκαρίσματος, χωρίς συλλογικές αποφάσεις. Κινήσεις που όχι μόνο δίνουν πατήματα συκοφάντησης αυτού του αγώνα, αλλά και κινούνται υπονομευτικά για την ίδια τη συλλογική οργάνωση των πανεπιστημιακών και των φοιτητών μέσα στα ιδρύματα. Το χτύπημα στη συλλογική οργάνωση πανεπιστημιακών και φοιτητών, όμως, μόνο το μαύρο μπλοκ της κυβέρνησης και των υποστηρικτών του νόμου μπορεί να ωφελήσει.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η επιτυχία που είχαν οι μαζικές κινητοποιήσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να μετουσιωθεί σε πείρα για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο νόμο - πλαίσιο.

Η συνέχεια, λοιπόν, του αγώνα ενάντια στο νόμο - πλαίσιο είναι μπροστά μας. Οπως καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: «Με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, οργανωμένα, μπλοκάρουμε τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια. Το ίδιο καλούμε να κάνουν και οι σύλλογοι καθηγητών και εργαζομένων. Ο νέος νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί, οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά. Κανένας φοιτητής και καθηγητής να μην πάρει μέρος».


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

^ Αρχή Σελίδας