Ανακοινώσεις  
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (12/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (07/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017: Νέες ημερομηνίες ΣΕΥΠ (05/12/2017)
 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων 
Θεσσαλονίκη-ΑΠΘ: Χωρισμένοι σε «στρατόπεδα» οι πανεπιστημιακοί

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ

«Οι εκλογές για το νέο Συμβούλιο του ΑΠΘ ήταν σαν να πηγαίνεις να δεις Μάκβεθ. Ξέρεις την πλοκή, αλλά περιμένεις να δεις τις ερμηνείες και τη σκηνοθεσία». Με τον τρόπο αυτόν περιέγραφε πανεπιστημιακός το γνωστό -και προδιαγεγραμμένο κατά πολλούς- σκηνικό της «ματαίωσης» ή «βίαης διάλυσης» των εκλογών από μερίδα φοιτητών και καθηγητών στο ΑΠΘ. Τώρα, η Οργανωτική Επιτροπή θα μελετήσει όλα τα σενάρια για τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως η επιστολική και η ηλεκτρονική ψήφος, και θα καταλήξει στις αποφάσεις της τις επόμενες μέρες.  

Εστία έντασης έγινε τις τελευταίες μέρες το ΑΠΘ με αφορμή της εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν δύο φορές (Τετάρτη και Παρασκευή).

Το κλίμα πόλωσης και διχασμού σοβεί εδώ και τέσσερις μήνες στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, όπου οι «πολέμιοι» του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ είχαν ξεκαθαρίσει πως θα ματαιώσουν τις εκλογές για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών του πρώτου Συμβουλίου του ιδρύματος. Μάλιστα, αρκετοί προεξοφλούσαν ότι δε θα στηθούν κάλπες, αφού ήταν γνωστό ότι αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι, στους οποίους υπερτερούν αριστερές φοιτητικές παρατάξεις (ΕΑΑΚ, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Αριστερή Ενότητα, αυτόνομα σχήματα), ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ και διοικητικοί είχαν συγκροτήσει μέτωπο κατά των εκλογών και του νέου νόμου. Τελικά, η ψηφοφορία της Τετάρτης, αλλά και η επαναληπτική της Παρασκευής «μπλοκαρίστηκαν» από φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική είσοδο της Νομικής.

«Βίαιη παρεμπόδιση»

Την Παρασκευή «παρεμποδίστηκε βιαίως η είσοδος του προσωπικού για την εγκατάσταση των καλπών και των παραβάν, με αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτή η προγραμματισθείσα ψηφοφορία», όπως ανέφερε σε έγγραφό του προς τον πρύτανη ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναστάσιος Μάνθος. «Εκφράζω τη βαθύτατη θεσμική μου θλίψη για το γεγονός ότι βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου διά της βίας ακυρώθηκαν. Οι λειτουργίες αυτές έχουν σχέση και με τα βασικά δικαιώματα του κάθε Ελληνα πολίτη», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο κ. Μάνθος.

Σε αυτήν τη «μαχητική συμπόρευση» για τη ματαίωση των εκλογών -όπως την είχαν αποκαλέσει δυνάμεις της Αριστεράς- πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και ο ΕΣΔΕΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών στο ΑΠΘ. Εκπρόσωποι του Συλλόγου ξεκαθάρισαν ότι δεν «υποκινούν κανέναν και δεν υπάρχει καμία βίαιη πράξη». Για την Τετάρτη και την Παρασκευή ο ΕΣΔΕΠ είχε προκηρύξει απεργίες και είχε οργανώσει ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική ενάντια στο νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο γραμματέας του ΕΣΔΕΠ, Νίκος Νικολάου, τόνισε πως η «αντίθετη πλευρά ήταν σίγουρη πως θα προσέλθουν να ψηφίσουν την Τετάρτη 1.000 πανεπιστημιακοί» και παρ' όλα αυτά εμφανίστηκαν ελάχιστοι. Ακόμη και πολλοί υποψήφιοι, σύμφωνα με τον ίδιο, απουσίαζαν. «Οι εκλογικές διαδικασίες για μας είναι η βάση της λειτουργίας της κοινωνίας και του πανεπιστημίου μας. Ομως, το Συμβούλιο θα έχει την απόλυτη εξουσία μέσα στα πανεπιστήμια. Θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ελέγχεται από πουθενά», υποστήριξε ο κ. Νικολάου, χωρίς να λέει πάντως πως όλα αυτά προβλέπονται από το νόμο.

«Αν ισχύει ο ισχυρισμός τους (σ.σ. του ΕΣΔΕΠ) ότι είναι πλειοψηφία, τότε θα έπρεπε οι ίδιοι να επιδιώκουν να γίνουν οι εκλογές», αντέτεινε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εξηγώντας ότι η κοινότητα θα μπορούσε να ψηφίσει άκυρο ή λευκό. Ο κ. Μάνθος υποστήριξε πως την περασμένη Τετάρτη ο ΕΣΔΕΠ εκπροσωπούνταν έξω από τη Νομική από 15 μέλη ΔΕΠ, ενώ οι φοιτητές δεν υπερέβαιναν τους 150.

Τι κομίζει η επόμενη μέρα στο «λαβωμένο» από τις κόντρες και τα «παιχνίδια εξουσίας» εκπαιδευτικό ίδρυμα; Στα «καθηγητικά» γραφεία συζητιούνται εναλλακτικά σενάρια για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ενώ μπαίνει σοβαρά στην κουβέντα η επιστολική και η ηλεκτρονική ψήφος. «Θα πρέπει να απαιτηθεί από το υπουργείο, που κόπτεται για την εφαρμογή του Ν. 4009/2001, η άμεση νομοθετική καθιέρωση της ηλεκτρονικής ή της επιστολικής ψήφου για την εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου», επισήμανε η καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής και υποψήφια για το Συμβούλιο, Γιαννούλα Καρύμπαλη - Τσίπτσιου.

«Πόλεμος» πρυτάνεων - υπουργείου

Πυρ κατά των διοικήσεων των πανεπιστημίων άνοιξε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, απειλώντας πως θα διακοπεί η χρηματοδότηση, εάν δεν εκλεγούν τα νέα όργανα διοίκησης. «Οι πρυτάνεις του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι εναντίον του νόμου και με κάθε ευκαιρία έκαναν γνωστό ότι δεν θα εφαρμοστεί. Δεν θα υπάρξει υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης ο οποίος για να κάνει το χατίρι σε έναν πρύτανη θα κάνει πίσω σε ένα νόμο που ψήφισαν τα 4/5 της Βουλής», επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, κατηγόρησε την υπουργό ότι εκβιάζει τα πανεπιστήμια. Απαντώντας σε όσους του επιρρίπτουν ευθύνες για την κλιμάκωση της έντασης στο ΑΠΘ, ο κ. Μυλόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει ένα σχέδιο σε εξέλιξη το οποίο υπονομεύει και συκοφαντεί τους πρυτάνεις των ΑΕΙ.

Αύριο συνέρχεται στη Αθήνα η Σύνοδος των Πρυτάνεων, «ώστε να αντιμετωπίσει την εκστρατεία στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής».



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

^ Αρχή Σελίδας