Ανακοινώσεις  
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (12/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (07/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017: Νέες ημερομηνίες ΣΕΥΠ (05/12/2017)
 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων 
Οι εισηγήσεις των πρυτάνεων
Οι διοικήσεις των ΑΕΙ τονίζουν ότι τα πανεπιστήμια υπό τις παρούσες συνθήκες δυσκολεύονται να προσφέρουν ποιοτικές σπουδές

Να ακουστούν οι προτάσεις που υπέβαλαν προς το υπουργείο Παιδείας για δραστική μείωση των εισακτέων ζητούν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

«Χρόνια τώρα το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και άλλα ΑΕΙ δεν εισακούονται όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να δεχτούν στα τμήματά τους.

Συχνά παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ζητάμε 80 φοιτητές για ένα τμήμα, το υπουργείο να μας στέλνει 120 και στην πορεία μέσω άλλων διαδρομών (μετεγγραφές, κατατακτήριες κλπ) ο αριθμός να υπερβαίνει τους 200», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης.

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρεται και στις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν. «Πρώτον, το πανεπιστήμιο με δεδομένη την υλικοτεχνική του υποδομή και τον αριθμό μελών ΔΕΠ, δυσκολεύεται να προσφέρει την ποιότητα που πρέπει όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόβλημα γίνεται πολύ πιο έντονο σήμερα, λόγω της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ αλλά και της δραματικής μείωσης των συμβασιούχων».

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που δέχθηκε πέρυσι σχεδόν 6.500 φοιτητές, ζητείται να «κοπούν» πάνω από 2.000 θέσεις.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών όχι μόνο τώρα αλλά ανέκαθεν κάνει τις προτάσεις του για τους εισακτέους ανάλογα με τις δυνατότητες και τις αντοχές του. Δυστυχώς αυτό δεν εισακούεται από το υπουργείο Παιδείας», υπογραμμίζει ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης και προσθέτει: «Οπωσδήποτε καταλαβαίνουμε και την ευαισθησία του υπουργείου να δώσει τη δυνατότητα σε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά να σπουδάσουν, αλλά θα πρέπει από την πλευρά του να ακούσει τα αιτήματα του πανεπιστήμιου μας, να μας βοηθήσει ενισχύοντάς μας με τις ανάλογες πιστώσεις, ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα».

Τους μισούς εισακτέους συγκριτικά με πέρυσι ζητεί η διοίκηση του ΑΠΘ. «Ζητούμε να απορροφήσουμε τους μισούς από όσους έδωσε πέρυσι το υπουργείο Παιδείας. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις υποδομές, καθώς δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές οι αίθουσες και τα εργαστήρια», σημειώνει η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΑΠΘ Δέσπω Λιάλιου.

Μάλιστα, εξηγεί ότι υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τους φοιτητές στα ιδρύματα. «Εχουν επανακάμψει «λιμνάζοντες» φοιτητές, επειδή αρκετοί από αυτούς βάσει του νέου νόμου-πλαίσιο κινδυνεύουν να διαγραφούν τα επόμενα χρόνια, εάν δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».

Τα ΤΕΙ
Αντίστοιχες περικοπές στον αριθμό των εισακτέων ζητούν και αρκετά τεχνολογικά ιδρύματα. «Μετά τη δραματική μείωση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, τα ΤΕΙ είναι υποχρεωμένα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το ΤΕΙ Πειραιά πέρα από την πρόταση που έχει κάνει, δεν μπορεί να εκπαιδεύσει ούτε έναν σπουδαστή παραπάνω», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ιδρύματος Λάζαρος Βρυζίδης.

Σημειώνει ακόμη ότι από 263 μόνιμους εκπαιδευτικούς που είχε το ίδρυμα, σήμερα αριθμεί μόλις 140. «Η κυβέρνηση συμφώνησε με τον τρόικα για τη δραστική μείωση των έκτακτων επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το έκτακτο προσωπικό δεν είναι διοικητικοί, αλλά εκπαιδευτικό προσωπικό και θα πρέπει το κάθε ίδρυμα να προσλαμβάνει όσους χρειάζεται βάσει του προϋπολογισμού».


ΕΘΝΟΣ

^ Αρχή Σελίδας