Ανακοινώσεις  
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (12/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (07/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017: Νέες ημερομηνίες ΣΕΥΠ (05/12/2017)
 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων 
Ο Τσίπρας «καταργεί» το νόμο για τα ΑΕΙ

«Πάγωμα» του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση ζητούν, ουσιαστικά, οι πρυτάνεις, προειδοποιώντας ότι εάν δεν αλλάξουν άμεσα βασικές διατάξεις του τότε τα πανεπιστήμια θα μείνουν οικονομικά, αλλά και διοικητικά «μετέωρα». Η συμβιβαστική λύση τα ΑΕΙ να χρηματοδοτούνται με το μήνα έχει διάρκεια έως το τέλος Ιουνίου, ενώ στις 31 Αυγούστου λήγει η θητεία των νυν πρυτάνεων και από το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα.

Ειδικότερα, χθες συνεδρίασε για δεύτερη φορά η επιτροπή που συγκρότησε το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εξετάσει τις δυσλειτουργίες του νόμου, με τους πρυτάνεις να καταθέτουν προτάσεις για αλλαγές σε έξι σημεία που αποτελούν τον «πυρήνα» της μεταρρύθμισης. Ενδεικτικά, ζητούν εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών με βάση το παλιό καθεστώς, αλλά και αποσύνδεση της χρηματοδότησης από την αξιολόγηση. Μάλιστα, κάποιοι πρυτάνεις θέτουν ακόμη και ζήτημα κατάργησης του νόμου. «Δεν υπάρχει δυνατότητα βελτιώσεων. Ο νόμος είναι «νεκρός» και πρέπει να καταργηθεί» δήλωσε στην «Η» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης.

Οι πρυτάνεις βρήκαν «σύμμαχο» στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε συνάντηση που είχε μαζί τους χθες τόνισε ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ είναι ανεφάρμοστος και υποσχέθηκε να θέσει ζήτημα κατάργησής του στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Αν υπάρξει κατάληξη για μεταβατική κυβέρνηση είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα φροντίσουμε να υπάρξει τέλος γι' αυτή την περιπέτεια στο πανεπιστήμιο» είπε ο κ. Τσίπρας.

Κρίσιμο διάστημα
Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ανώτατη εκπαίδευση, αφού η μη εφαρμογή του νόμου οδηγεί σε ολοκληρωτική διακοπή της χρηματοδότησής τους και παύση των διοικήσεών τους.

«Το υπουργείο πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις. Ζητάμε να γίνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να επιλυθούν τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα των ΑΕΙ», επισημαίνει στην «Η» ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Οι αλλαγές που ζητούν οι πρυτάνεις αφορούν στα ακόλουθα έξι σημεία:

1. Αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων.

2. Επαναφορά των τμημάτων και των τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.

3. Άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.ά.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

4. Διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και αποδέσμευση αυτής από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση.

5. Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.ά.)

6. Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής που αφορούν τον οργανισμό οργανωτικών επιτροπών και τη θέσπισή της ταξινομικής ψήφου.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ


^ Αρχή Σελίδας