Ανακοινώσεις  
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (12/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (07/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017: Νέες ημερομηνίες ΣΕΥΠ (05/12/2017)
 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων 
Αντιπαράθεση στα πανεπιστήμια

Του Αποστολου Λακασα

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αριστερών κομμάτων γίνονται άλλη μια φορά τα πανεπιστήμια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν να ακυρώσουν τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια Ιδρύματος (Σ.Ι.) που έχουν προγραμματιστεί μέσα στην εβδομάδα σε 14 πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων τα πλέον εμβληματικά, όπως τα Αθηνών, ΕΜΠ και ΑΠΘ. Ο κύριος στόχος της αντιπολίτευσης είναι να δείξει ότι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική δεν έχει έρεισμα στην κοινωνία, και στη συγκεκριμένη περίπτωση στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο ουσιαστικά χαμένος από αυτή τη διελκυστίνδα, είναι τα πανεπιστήμια που κινδυνεύουν με παράλυση.

Ειδικότερα, από αύριο έως και την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί εκλογές για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών, που θα αποτελέσουν τα πρώτα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος κάθε ΑΕΙ, όπως προβλέπει ο νόμος 4076, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο επιφέροντας τροποποιήσεις στον νόμο 4009 του 2011. Η αρχή γίνεται αύριο με τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Πάντειο, ακολουθούν την Τρίτη και Τετάρτη οι εκλογές σε εννέα ΑΕΙ (ΑΠΘ, Ιόνιο, Θεσσαλίας, Γεωπονικό, Μακεδονίας, Αιγαίου, Πειραιώς, Ιωαννίνων, ΑΣΚΤ) και το εκλογικό ημερολόγιο κλείνει την Πέμπτη με ΕΜΠ και Οικονομικό Αθηνών.

Εμπειροι πανεπιστημιακοί που μίλησαν στην «Κ» χαρακτηρίζουν τις εκλογικές αυτές αναμετρήσεις ως «χρονικό μιας προαναγγελθείσας ακύρωσης». Ομάδες φοιτητών και πανεπιστημιακών θα επιδιώξουν να αποτρέψουν τη διενέργεια εκλογών είτε με κατάληψη των εκλογικών τμημάτων είτε εμποδίζοντας τους πανεπιστημιακούς να ψηφίσουν είτε κλέβοντας τις κάλπες. Αυτό συνέβη ήδη σε ανάλογες απόπειρες εκλογών σε πανεπιστήμια (π.χ. Δημοκρίτειο Θράκης) και ΤΕΙ.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά κατά του νόμου έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Φέτος στην προσπάθεια να ακυρωθούν οι εκλογές αναμένεται πιο δυναμική η παρουσία της ΚΝΕ, η οποία, έστω και με διαφορετική επιχειρηματολογία αλλά την ίδια πολιτική στόχευση, θα συγκλίνει με τους φοιτητές και πανεπιστημιακούς του ΣΥΡΙΖΑ (έχει ζητήσει ανυπακοή στο νόμο) και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπ. Παιδείας και τα μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας που τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του νόμου προσβλέπουν στη διενέργεια εκλογών με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, όπως προβλέπεται εάν δεν γίνουν - ακυρωθούν δύο απόπειρες εκλογών με κάλπη.

Και για την προοπτική αυτή βέβαια, κυκλοφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σχέδια... δολιοφθοράς των ηλεκτρονικών συστημάτων (για την απόπειρα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας) ή κλοπής της κάλπης (εάν υιοθετηθεί η επιστολική ψηφοφορία).
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


^ Αρχή Σελίδας