Ανακοινώσεις  
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (12/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017 Αλλαγή ως προς το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (τελ. ενημ. 05/12/2017) (07/12/2017)
Πρόγραμμα Ορκωμοσιών Δεκεμβρίου 2017: Νέες ημερομηνίες ΣΕΥΠ (05/12/2017)
 Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων 
Μετάθεση «Αθηνάς» για το 2014 ζητούν οι πρυτάνεις

Εμμένουν οι πρυτάνεις στην επιθετική ρητορική τους κατά του υπ. Παιδείας, ζητώντας το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, σχολών και ΑΕΙ -το σχέδιο «Αθηνά» όπως ονομάζεται- να εφαρμοστεί από το 2014 και όχι από το 2013 όπως προτείνει το υπουργείο, ενώ αναφέρουν ότι «οι πρυτανικές αρχές λειτουργούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εισαγγελικής παρέμβασης».

Ειδικότερα, στο ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα, αναφέρονται τρία επίπεδα κριτηρίων με τα οποία θα εφαρμοσθεί το σχέδιο «Αθηνά». Τα ακαδημαϊκά κριτήρια θα πρέπει να τα προσδιορίσουν τα ίδια τα ΑΕΙ και η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), τα αναπτυξιακά κριτήρια θα πρέπει να προσδιοριστούν από τα Συμβούλια Ανώτατης Πανεπιστημιακής (ΣΑΠΕ) και Τεχνολογικής (ΣΑΤΕ) Εκπαίδευσης σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους και τα εθνικά κριτήρια από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ). «Το υπουργείο δεν μπορεί εδώ και τώρα να προχωρήσει σε βεβιασμένη αλλαγή των μηχανογραφικών δελτίων. Αντιθέτως, οφείλει να δεσμευθεί στα παραπάνω επίπεδα σχεδιασμού, τηρώντας, όπως αρμόζει, τις θεσμικές διαδικασίες και να μην κάνει κατάχρηση των εξουσιών που του δίνει σχετικά ο ν. 4076/2012» ανέφερε η Σύνοδος, υπονοώντας τη μετάθεση της έναρξης εφαρμογής των αποφάσεων για το 2014.

Επίσης, η Σύνοδος ζητεί να μην ισχύσει το μέτρο της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων για τα ΑΕΙ. «Τα πανεπιστήμια ζητούν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρει άμεσα και δίχως χρονοτριβή την αυθαίρετη ψευδο-ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία παράνομα και αντισυνταγματικά συναιρεί δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους λειτουργούς. Κανένα ΑΕΙ δεν εμπίπτει στην περίπτωση του μηχανισμού της διαθεσιμότητας και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα λειτουργεί στα όρια των αντοχών της, με έλλειψη προσωπικού, και δεν είναι δυνατόν να τίθεται με τυφλό τρόπο σε εργασιακή ανασφάλεια» αναφέρει το ψήφισμα.

Κρίσιμο ζήτημα για τα ΑΕΙ είναι το ύψος των κονδυλίων που θα λάβουν για το 2013. «Ενώ βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν από το τέλος του 2012, τα πανεπιστήμια δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο σε ό,τι αφορά το ύψος των προϋπολογισμών τους για το 2013 (λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες σίτισης). Ο υπουργός Παιδείας φέρεται να έχει αναφερθεί σε πιθανότητα μείωσης των προϋπολογισμών κατά 20% σε σχέση με τους (ήδη σημαντικά μειωμένους) προϋπολογισμούς του 2012. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει σημαντικότατο πλήγμα στη λειτουργία των ιδρυμάτων» λέει το ψήφισμα των πρυτάνεων που ζητούν οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος να δεσμευθούν ότι η συμμετοχή των πανεπιστημίων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα παραμείνει προαιρετική.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


^ Αρχή Σελίδας