Ανακοινώσεις  
ΕΓΓΡΑΦΈΣ ΕΠΙΤΥΧΌΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΈΣ ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ ΤΩΝ ΤΈΚΝΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ, ΤΩΝ ΤΈΚΝΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΥΠΑΛΛΉΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΎΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΑΠΟΦΟΊΤΩΝ ΞΈΝΩΝ ΛΥΚΕΊΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΌ ΈΤΟΣ 2018 – 2019 (05/10/2018)
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 (27/09/2018)
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (26/09/2018)
Ολοκλήρωση πρώτου κύκλου σπουδών Τμήματος ΤΕΙ (22/09/2018)
Αρχιμανδρίτης ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ (Χρήστος) ΜΑΝΩΛΗΣ (21/09/2018)
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ – ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ – ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. (21/09/2018)
Διευκρινίσεις - Υπεύθυνη Δήλωση ολοκλήρωσης πρώτου κύκλου σπουδών ΤΕΙ (10/09/2018)
 Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων 
Μεταπτυχιακά Προγράμματα


ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ


ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ


ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ


ΤΙΤΛΟΣ ΜΠΣ: « ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ»


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΠΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΚΑΡΙΚΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ


 


ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας (Τ.Ε.Ι. – Αθήνας) είναι το μεγαλύτερο  Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας και το δεύτερο μεγαλύτερο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αποτελούμενο από 5 Σχολές, 27 Τμήματα, περισσότερους από 26.000 προπτυχιακούς φοιτητές, 450 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού, 1500 Επιστημονικούς και Εργαστηριακούς συνεργάτες και 350 Διοικητικούς Υπαλλήλους. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η συνεισφορά του Ιδρύματος στην κοινωνία είναι τεράστια και έχει επιτευχθεί τόσο μέσω των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτούν κατά την φοίτησή τους στο Ίδρυμα οι φοιτητές όσο και μέσω της επιστημονικής συνεισφοράς του ακαδημαϊκού προσωπικού, το οποίο διαθέτει υψηλή επαγγελματική εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς. (http://www.teiath.gr/).


Η επιτροπή Εκπαίδευσης και Ερευνών και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Τ.Ε.Ι. Αθήνας διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται μέχρι σήμερα μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων στα θεματικά πεδία των θετικών επιστημών, των παιδαγωγικών επιστημών, των επιστημών της ζωής, των επιστημών υγείας και αθλητισμού, των ιατρικών επιστημών, των επιστημών τεχνών και γραμμάτων, των οικονομικών επιστημών ,των επιστημών της γης και του διαστήματος, της πληροφορικής, της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Τα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλα Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εσωτερικού, με ερευνητικά κέντρα, με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς, αφορούν κατάβαση, εφαρμοσμένη και τεχνολογική έρευνα, που έχει ως στόχο τη παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Χρηματοδοτούνται κυρίως από διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας και επίδειξης (π.χ. ΕΣΠΑ, προγράμματα του 5ου και 6ου πλαισίου έρευνας της ΕΕ, πρόγραμμα Culture κτλ) και από εθνικούς φορείς (προγράμματα ΓΓΕΤ, προγράμματα «Αρχιμήδης» - ΥΠΕΠΘ). Ένας αριθμός ερευνητικών δράσεων χρηματοδοτείται από το ίδιο το Τ.Ε.Ι. Αθήνας μέσω του ΕΛΚE.


Tο Γραφείο Διασύνδεσης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, είναι ένας θεσμός που λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο Τ.Ε.Ι. και στους παραγωγικούς φορείς και καλείται να απαντήσει στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το Γραφείο Διασύνδεσης προετοιμάζει και υποστηρίζει τους απόφοιτους στην επαγγελματική σταδιοδρομία, προσφέροντάς τους πληροφορίες για μεταπτυχιακές σπουδές και υποτροφίες, ενημερώνοντάς τους για προγράμματα κατάρτισης και θέσεις εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και ενισχύοντας τις ατομικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη διερεύνηση και εξεύρεση εργασίας. Συγχρόνως, το Γραφείο αυτό συνδέεται με τους φορείς της αγοράς, καταγράφει τις ανάγκες τους και προσπαθεί να προσανατολίσει τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Κάτω από το πρίσμα αυτής της λογικής, το Γραφείο Διασύνδεσης ενημερώνει φοιτητές και αποφοίτους στα εξής θέματα:


             Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης των


             Ελληνικών και των ξένων Πανεπιστημίων.


             Τις υποτροφίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


             Τη διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση.


             Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.


             Τις θέσεις πρακτικής άσκησης στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.


             Τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τις δυνατότητας επαγγελματικής αποκατάστασης.


Συγχρόνως παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους φοιτητές, οι οποίες αποβλέπουν, κυρίως, στην ενδυνάμωση των ατομικών τους δεξιοτήτων και την ανάπτυξη ικανοτήτων για την επιτυχή αντιμετώπιση των ειδικών καταστάσεων που διαμορφώνονται τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο, όσο και στους χώρους εργασίας. Το Γραφείο Διασύνδεσης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας μετέχει σε οριζόντιες δράσεις με τα αντίστοιχα Γραφεία των υπολοίπων Τ.Ε.Ι. (www.career.teiath)


Η Βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ι. Αθήνας διαθέτει πλούσια επιστημονική βιβλιογραφία σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Παράλληλα, διαθέτει μία σειρά βιβλιογραφικών βάσεων δεδομένων (EconLit, FSTA, ArtIndex, Urlich, Global Books κ.ά.). Όλες οι μονάδες της Βιβλιοθήκης είναι ανοικτές τόσο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και στους εξωτερικούς επισκέπτες, με δυνατότητα δανεισμού βιβλίων μόνο για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του Ιδρύματος. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη, από το 1998 διαθέτει σε 24ωρη βάση πληροφορίες στους χρήστες της, μέσω του Διαδικτύου στη διεύθυνση: http://www.library.teiath.gr  


 


 


 


ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ


Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΙΕ)  ιδρύθηκε το 1984, ανάμεσα στα πρώτα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας. (http://www.teiath.gr/seyp/iatrika_ergastiria/articles.php?id=2305&lang=el)


 Έκτοτε, συνιστά ακαδημαϊκή μονάδα της Δημόσιας Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας (Ν.Δ 3549/2007, 4009/2011)  και  πληροί  τις  προϋποθέσεις διδακτικής μονάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ), σύμφωνα και με την πρόσφατη Εξωτερική Αξιολόγηση, μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ). 


Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο των Βιοϊατρικών Επιστημονικών και Τεχνολογικών Εφαρμογών, όπως αυτές εφαρμόζονται στα εργαστήρια Ιστολογίας-Ιστοπαθολογίας, Μικροβιολογίας, Ιολογίας, Αιματολογίας, Αιμοδοσίας, Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας, Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας, Παθολογοανατομίας-Ογκολογίας, Κυτταρολογίας, Ενδοκρινολογίας, Φαρμακοκινητικής, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας,Φυσιολογίας, Πειραματοζώων και Πυρηνικής Ιατρικής.


Το αρχικό πρόγραμμα  τροποποιήθηκε δύο φορές μέχρι σήμερα: Το 1999  και το 2008. Η τελευταία τροποποίηση αποτελεί το νέο αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο με σύγχρονα αντικείμενα πρόγραμμα και είναι ανταγωνιστικό με προγράμματα ανάλογων αλλοδαπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το νέο πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται περιλαμβάνει 8 εξάμηνα με σύνολο 240  πιστωτικών μονάδων (ECTS) και εμπεριέχει πρακτική άσκηση  σε νοσοκομείο, καθώς και την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. 


Με την ολοκλήρωση των 4ετών σπουδών τους, οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, αποκτούν τις απαραίτητες εξειδικευμένες και σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων, ώστε να μπορούν να απασχολούνται σε όλους τους Εργαστηριακούς τομείς, που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος, ενώ ιεραρχικά εξελίσσονται στα Τμήματα της ειδικότητάς τους μέχρι και τη θέση του Προϊσταμένου του εργαστηρίου.


Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, όπως περιγράφονται στο προεδρικό διάταγμα 163, ( ΦΕΚ 118/14-6-1996).


Στo πλαίσιo του Προγράμματος LLP/ ERASMUS, το ΤΙΕ έχει υπογράψει και υλοποιήσει διμερείς συμφωνίες ανταλλαγών σπουδαστών και διδακτικού προσωπικού με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού, όπως: Orebro University, Sweden, Turku University of Applied Sciences, Finland, Metropolitan University of Denmark, Denmark, Instituto Politecnico de Coimbra, Portugal, Turku University of Applied  Sciences, Finland κ.α.


Το ΤΙΕ χορηγεί σε συνεργασία με: το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν. Θεσσαλίας, το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Παν. Θεσσαλίας ,το  Τμήμα Ιατρικής, Παν. Θεσσαλίας ,το Τμήμα Κτηνιατρικής, Παν. Θεσσαλίας και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.


Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με τίτλο: «Ποιότητα-Ασφάλεια Τροφίμων & Ποιότητα-Ασφάλεια Υδάτων και Δημόσια Υγεία» (βλέπε λεπτομερώς παρακάτω).


Στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, διεξάγεται σημαντικό ερευνητικό έργο είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χρηματοδοτούμενο (ΚΠΣ, Αρχιμήδης Ι,ΙΙ,ΙΙΙ, Θαλής κλπ), ή μη, που καταγράφεται από πληθώρα επιστημονικών άρθρων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές και που συνοδεύεται από σημαντικό αριθμό  ετεροαναφορών (citations) από τη διεθνή βιβλιογραφία (βλ. βιογραφικά σημειώματα Ε.Π. στην ιστοσελίδα του ΤΙΕ).


 


ΝΕΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΙΕ (ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ)


Η πολύχρονη εμπειρία του εκπαιδευτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες του Τμήματος και σε συνδυασμό με την ανάγκη εξειδίκευσης και επικαιροποίησης των γνώσεων που αποκτώνται σε προπτυχιακό επίπεδο, αποτελούν εγγύηση επιτυχίας για το Μ.Π.Σ «Βιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωση»


 


Απονεμόμενος ακαδημαϊκός τίτλος


 


Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με τίτλο: «Βιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωση» (ΦΕΚ Τεύχος Δεύτερο, Αρ.Φύλλου 741, 29-4-2015).


 


Προϋποθέσεις εισαγωγής


Στα Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι.  (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ) της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.


 


Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριανταπέντε (35) μεταπτυχιακούς φοιτητές. Σε περίπτωση ισοψηφίας υποψηφίων αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών, ώστε να εισαχθεί και ο τελευταίος ισοψηφών υποψήφιος.


 


Στο Π.Μ.Σ. μπορούν, κατόπιν αποφάσεως της Σ.Ε., να συμμετέχουν ως υπεράριθμοι φοιτητές πτυχιούχοι οι οποίοι επέτυχαν σε εξετάσεις του I.K.Y. στο σχετικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού του I.K.Y. σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το


γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ., καθώς και ένας (1) αλλοδαπός υπότροφος του Ελληνικού Κράτους.


Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:


ΚΩΔΙΚΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΒΑΡΥΤΗΤΑ

Κ1

Γενικός βαθμός πτυχίου

30%

Κ2

Τυχόν συγγραφική ή/και ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου

15%

Κ3

Επαγγελματική εμπειρία του υποψηφίου ή τεκμηριωμένη ενασχόλησή του με τα αντικείμενα του προγράμματος

15%

Κ4

Συνέντευξη

40%


 


Β = Κ1 Χ 0,3 + Κ2 Χ 0,15 + Κ3 Χ 0,15 + Κ4 Χ 0,4


Απαραίτητη θεωρείται η γνώση της Αγγλικής η οποία τεκμηριώνεται από αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών.


H προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εγγραφή φοιτητών στο Π.Μ.Σ. γίνεται μετά από σχετική εισήγηση της Σ.Ε. και απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος. H σχετική προκήρυξη δημοσιεύεται στον τύπο και μέσω των ιστοσελίδων του Ιδρύματος.


 


Οι υποψήφιοι υποβάλλουν προς τη Γραμματεία του Τμήματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος τα εξής δικαιολογητικά:


1. Αίτηση υποψηφιότητας, σε τυποποιημένο έντυπο που χορηγείται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.


2. Τίτλους σπουδών και αναλυτική βαθμολογία νομίμως επικυρωμένα. (Αν οι τίτλοι σπουδών έχουν χορηγηθεί από ΑΕΙ του εξωτερικού πρέπει να έχουν την αναγνώριση ισοτιμίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).


3. Βιογραφικό Σημείωμα.


4. Κείμενο Προθέσεων Φοίτησης, έως δύο (2) σελίδων, στο οποίο ο/η υποψήφιος/α θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο Π.Μ.Σ. του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. Επιπλέον οι υποψήφιοι θα αναφέρονται στα γενικά και ειδικά ενδιαφέροντά τους και τη μέχρι τώρα επαφή τους με τα επιστημονικά αντικείμενα του προγράμματος.


5. Δύο (2) συστατικές επιστολές γραπτές από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους.


6. Αποδεικτικά πολύ καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας.  (TOEFL 550 or better (paper based), TOEFL 213 or better (CBT), TOEFL 80 or better (IBT, Internet Based Test), IELTS 6.0 or better, Cambridge Advanced English, Cambridge / Michigan Proficiency, Κρατικό Δίπλωμα Γ2 ή πτυχίο ΒSc ή MSc από Πανεπιστήμιο Μ. Βρετανίας, ΗΠΑ ή Αυστραλίας)


7. Αποδεικτικά ερευνητικού, συγγραφικού και επαγγελματικού έργου (εφόσον υπάρχουν).


8. Διπλωματική εργασία (εφόσον υπάρχει).


 


Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιπρόσθετα οι φοιτητές που διενεργούν την πρακτική τους άσκηση με τις εξής προϋποθέσεις:


Α. Να έχουν εκπληρώσει όλες τις άλλες υποχρεώσεις λήψης πτυχίου και η περάτωση της πρακτικής τους άσκηση να είναι η αποκλειστική και μοναδική εκκρεμότητα.


Β. Η πρακτική άσκηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη του πρώτου εξαμήνου των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. Οι υποψήφιοι που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία προσκομίζουν μαζί με τα ανωτέρω δικαιολογητικά (1-8) και σχετική βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος που ανήκουν.


 


Δικαιολογητικά συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν και οι τελειόφοιτοι υπό την προϋπόθεση ότι με την έναρξη του πρώτου εξαμήνου των μαθημάτων θα έχουν προσκομίσει πιστοποιητικό αποφοίτησης ή αντίγραφο πτυχίου.


 


H Γραμματεία του Π.Μ.Σ. παρέχει πληροφορίες σχετικές με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.


 


Οι αλλοδαποί υποψήφιοι που υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. στην ελληνική γλώσσα οφείλουν να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική (κάτοχοι πιστοποιητικού Β2 επιπέδου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ152/Β6/1504/30-5-2001 (659 Β΄) όπως ισχύει.


 


Η συνέντευξη των υποψηφίων διενεργείται από την Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. Κατά την προφορική συνέντευξη η επιτροπή αξιολογεί την προσωπικότητα και το ενδιαφέρον του υποψηφίου για το συγκεκριμένο Π.Μ.Σ., την επιστημονική του συγκρότηση, το τυχόν προγενέστερο ερευνητικό και επαγγελματικό του έργο και την κριτική του ικανότητα.


 


Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων, με ευθύνη της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., καταρτίζεται ο οριστικός πίνακας των επιτυχόντων, η έγκριση του οποίου γίνεται από τη Γ.Σ.E.Σ. και ακολουθεί η εγγραφή των μεταπτυχιακών φοιτητών.


 


Κατά την εγγραφή τους οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταθέτουν, επιπλέον των δικαιολογητικών που υπέβαλαν με την αίτησή τους και τα εξής:


  • δήλωση ατομικών στοιχείων

  • πιστοποιητικό εγγραφής στα Μητρώα Δήμου ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους,

  • υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνουν ότι δε φοιτούν σε άλλο Π.M.Σ.


 


Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης είναι δυνατή η εγγραφή μεταπτυχιακού φοιτητή εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, με απόφαση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., ύστερα από αιτιολογημένη αίτηση του ενδιαφερομένου.


 


Απαραίτητη προϋπόθεση οι υποψήφιοι που θα υποβάλλουν αίτηση και θα πραγματοποιήσουν εγγραφή ανεξαρτήτως Τμήματος ή Ιδρύματος αποφοίτησης να μην είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.


 


Εκπαιδευτικοί και Επαγγελματικοί Στόχοι


 


Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με τίτλο: «Βιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωση» είναι οι κάτοχοι του σχετικού Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης να διαθέτουν τις σύγχρονες κατάλληλες και επαρκείς υψηλού επιπέδου γενικές και ειδικές επιστημονικές τεχνικοοικονομικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ώστε αυτοδύναμα και βέλτιστα να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν, να οργανώνουν, να συντονίζουν, να διευθύνουν, να αξιολογούν, να ελέγχουν και να αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες αξιοποιώντας, εξελίσσοντας και προάγοντας τη σχετική έρευνα και τεχνογνωσία.


Αναλυτικότερα, οι στόχοι του προγράμματος μαθημάτων είναι:


  •  Η απόκτηση μιας ευρείας, αλλά αναλυτικής θεώρησης των επίκαιρων θεμάτων στον τομέα της διάγνωσης.
  • Η κατάκτηση των βασικών αρχών των επιστημών τεχνολογίας που συνδέονται με τη διάγνωση.
  • Η εξέλιξη της γνώσης σε ανώτατο επίπεδο και η κατανόηση εννοιών, αρχών, θεωριών και εφαρμογών εξειδικευμένων τεχνολογιών σε συγκεκριμένα επιλεγμένα θέματα.
  • Η ανάπτυξη της ικανότητας ενσωμάτωσης της τεχνολογίας σε θέματα διάγνωσης.
  • Η επίδειξη ικανότητας κριτικής συνειδητοποίησης των επίκαιρων ζητημάτων του τομέα και ικανότητα διεξαγωγής εμπεριστατωμένων κριτικών σε περιπτώσεις ατελών ή ασυνεχών δεδομένων, ή σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχουν επαγγελματικοί/δεοντολογικοί κώδικες και πρακτικές για καθοδήγηση.
  • Επίδειξη ικανότητας για αυτόνομη και ομαδική εργασία, ανά περίπτωση. Επίσης ικανότητα κριτικής σκέψης σε θέματα που σχετίζονται με ρόλους και ευθύνες. Η ικανότητα εργασίας ως μέλος ομάδας αλλά και ως υπεύθυνος ομάδας.


 


Διάγραμμα Μαθημάτων του προγράμματος με πιστωτικές μονάδες


 


Κάθε μάθημα εκτός από α) τα εξειδικευμένα σεμινάρια-εργασίες και β) τη διπλωματική εργασία περιλαμβάνει τρεις (2) ώρες διδασκαλίας και τρεις (2) ώρες εργαστηριακής άσκησης εβδομαδιαίως, επί δεκατρείς (13) εβδομάδες. Για τη διπλωματική εργασία καθορίζεται ως ελάχιστος ενδεικτικός χρόνος οι δεκαπέντε (15) ώρες εβδομαδιαίως, στο Γ’ εξάμηνο και οι είκοσι (20) ώρες εβδομαδιαίως στο Δ’ εξάμηνο. Η παρακολούθηση των μαθημάτων καθώς και των εργαστηριακών ασκήσεων είναι υποχρεωτική. Κάθε επιτυχώς εξεταζόμενο μάθημα πιστώνεται τους φοιτητές από 7-8 διδακτικές μονάδες. Το σύνολο των μαθημάτων είναι οκτώ (8). Τα εξειδικευμένα σεμινάρια-εργασίες πιστώνονται με τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες και ο φοιτητής οφείλει να παραδώσει και να παρουσιάσει τρεις (3) εργασίες. Η διπλωματική εργασία με τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες. Επομένως, για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης απαιτούνται εκατόν είκοσι (120) διδακτικές μονάδες.


 


Μαθήματα


 


Α’ Εξάμηνο

α/α

Τύπος

Κωδικός

Μάθημα

Πιστωτικές Μονάδες

1.

Υποχρεωτικό

ΙΑ1

Σύγχρονη Διαγνωστική στην Αιματολογία

8

2.

Υποχρεωτικό

ΙΑ2

Σύγχρονες αναλυτικές Μέθοδοι – Νανοτεχνολογία στα Βιοιατρικά Εργαστήρια

7

3.

Υποχρεωτικό

ΙΑ3

Πρότυπα Αυτοματισμός και Διαχείριση Πληροφορίας στο Εργαστήριο

8

4.

Υποχρεωτικό

ΙΑ4

Ιστοπαθολογία-Ογκολογία

7

Σύνολο

30

Β’ Εξάμηνο

5.

Υποχρεωτικό

ΙΑ5

Παθοφυσιολογία του Ερυθρού Αιμοσφαιρίου – Μεταγγισιοθεραπεία και Πρωτεομική

8

6.

Υποχρεωτικό

ΙΑ6

Μοριακή Φαρμακολογία – Φαρμακοκινητική

7

7.

Υποχρεωτικό

ΙΑ7

Σύγχρονες Μέθοδοι Μοριακής Βιολογίας (Μικροβιολογία, παραστιτολογία, Ιολογία, Μυκητολογία)

8

8.

Υποχρεωτικό

ΙΑ8

Ολιστικές και Μοριακές Προσεγγίσεις. Τεχνικές και Μεταφραστική Ιατρική

7

Σύνολο

30

Γ’ Εξάμηνο

9.

Υποχρεωτικό

ΙΑ9

Εξειδικευμένα Σεμινάρια-Εργασίες

30

10.

Υποχρεωτικό

ΙΑ10

Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας-Πειραματική-Ερευνητική Εργασία

30

Σύνολο

60

Δ’ Εξάμηνο

 

Υποχρεωτικό

 

Διπλωματική Εργασία

Συνέχεια

Γενικό σύνολο πιστωτικών μονάδων

120


 


 


Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) ορίζεται σε τέσσερα (04) εξάμηνα σπουδών στο πρόγραμμα πλήρους φοίτησης και σε πέντε (05) εξάμηνα σπουδών στο πρόγραμμα μερικής φοίτησης.


 


Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master of Science-MSc) απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση όλων των μαθημάτων (αποδεικνύεται με εργασίες και εξετάσεις) καθώς και η επιτυχής ολοκλήρωση της Διπλωματικής Εργασίας. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική, η διδασκαλία τους διεξάγεται στην αγγλική και ελληνική γλώσσα.


 


Περιγραφή των επιμέρους ενοτήτων μαθημάτων (ενδεικτικά)


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΡΙΕΜΠΑΡΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Επίκουρος καθηγητής


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:


Θεματικές Ενότητες– Διαλέξεις


  1. Αίμα και Αιμοποιητικά όργανα. Προέλευση των έμμορφων στοιχείων του αίματος. Ρύθμιση αιμοποίησης. Γενική εξέταση αίματος.

  2. Δομή και λειτουργίες λευκών αιμοσφαιρίων. Διαφορική διάγνωση μεταβολών λευκών αιμοσφαιρίων.

  3. Μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα.

  4. Θρομβοκυττάρωση και ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία.

  5. Οξεία και χρόνιες μυελογενείς λευχαιμίες.

  6. Λεμφοϋπερπλαστικά σύνδρομα. Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Χρόνια λεμφογενής λευχαιμία. Προλεμφοκυτταρική.

  7. Hodgkin και μη Hodgkin λεμφώματα.

  8. Παραπρωτεϊναιμίες.

  9. Δομή και λειτουργία αιμοπεταλίων.

     

  10. Μηχανισμός της πήξης.

  11. Διαταραχές αιμόστασης.

  12. Αιμορραγικές παθήσεις.

  13. Εργαστηριακές μέθοδοι στην αιματολογία.


 


Εργαστηριακές /Φροντιστηριακές Ασκήσεις


  1. Διασφάλιση ποιότητας στη γενική εξέταση αίματος.  Διαγνωστικές παγίδες.

  2. Επίστρωση αίματος και μυελού των οστών. Χρώση μικροσκόπηση.

  3. Ανίχνευση ερυθροκυττάρων με κυτταρομετρία ροής.

  4. Μέτρηση απόλυτου αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων με κυτταρομετρία ροής.

  5. Διαφορική διάγνωση αιμορραγίας και θρόμβωσης (α).

     

     

    ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ – ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΦΟΥΝΤΖΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Επίκουρη καθηγήτρια

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

    Θεματικές Ενότητες– Διαλέξεις

     


  1. Τύποι ενόργανων μεθόδων ανάλυσης. Αναλυτικά όργανα, Επιλογή αναλυτικής μεθόδου - Μέτρα αξιολόγησης για την επιλογή αναλυτικής μεθόδου, Βαθμονόμηση στις ενόργανες μεθόδους, Σήματα και θόρυβος- Πηγές θορύβου- Βελτίωση του λόγου σήμα/ θόρυβος. Μέθοδοι ατομικής φασματοσκοπίας (Α). Εισαγωγή στις φασματοσκοπικές τεχνικές. Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, πηγές και μεταλλάκτες ακτινοβολίας, οπτικά όργανα, οπτικές μετρήσεις μετασχηματισμού Fourier, αρχές οπτικής ατομικής φασματομετρίας.
  2. Μέθοδοι ατομικής φασματοσκοπίας (Β). Φασματομετρία ατομικής απορρόφησης και ατομικού φθορισμού, ατομοποίηση δείγματος, οργανολογία, τεχνικές ατομικής απορρόφησης, ατομικός φθορισμός. Φασματομετρία ατομικής εκπομπής, πηγές οπτικής φασματομετρία ατομικής εκπομπής, οργανολογία.
  3. Μέθοδοι ατομικής φασματοσκοπίας (Γ). Φασματομετρία ατομικών μαζών, φασματόμετρα μαζών, φασματομετρία μαζών επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος, φασματομετρία μαζών με εκκένωση λάμψης.
  4. Μέθοδοι ατομικής φασματοσκοπίας (Δ). Ατομική φασματομετρία ακτίνων- Χ, αρχές, οργανολογία, περίθλαση ακτίνων-Χ.
  5.  Μέθοδοι μοριακής φασματοσκοπίας. Φασματομετρία μοριακής απορρόφησης ορατού- υπεριώδους. Μετρήσεις διαπερατότητας και απορρόφησης, οργανολογία, οργανολογικός θόρυβος στις φασματοφωτομετρικές αναλύσεις, ποιοτική και ποσοτική ανάλυση με μετρήσεις απορρόφησης, φωτοακουστική φασματοσκοπία.
  6. Φασματομετρία Υπερύθρου. Αρχές της φασματομετρίας απορρόφησης υπερύθρου, πηγές και μεταλλάκτες υπέρυθρης ακτινοβολίας, οργανολογία υπερύθρου, υπέρυθρη φασματοσκοπία εξασθενημένης συνολικής ανάκλασης (ATR) σε βιολογικά μέσα. Φασματομετρία Raman. Αρχές της φασματομετρίας Raman, οργανολογία, εφαρμογές- Φασματοσκοπία συντονισμού Raman. Φασματομετρία Μοριακής Φωταύγειας. Φθορισμός/ φωσφορισμός, οργανολογία, εφαρμογές και μέθοδοι φωταύγειας, χημειοφωταύγεια, εφαρμογές (αισθητήρες γλυκόζης).
  7. Φασματοσκοπία Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού. Αρχές Φασματοσκοπίας Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού, οργανολογία, εφαρμογές πρωτονιακού NMR, εφαρμογή NMR σε άλλους πυρήνες, NMR δύο διαστάσεων. Φασματομετρία Μοριακών Μαζών, Φάσματα μοριακών μαζών, πηγές ιόντων, οργανολογία, εφαρμογές.
  8.  Μέθοδοι χρωματογραφικής ανάλυσης. Αέρια Χρωματογραφία, Αρχές της αέριας χρωματογραφίας, οργανολογία, συστήματα ανίχνευσης, εφαρμογές, διασύνδεση με φασματοσκοπικές τεχνικές (GC/MS και GC/FTIR).
  9. Υγρή Χρωματογραφία. Αρχές, οργανολογία, εφαρμογές, χρωματογραφία προσρόφησης, χρωματογραφία κατανομής, χρωματογραφία ιονανταλλαγής, χρωματογραφία αποκλεισμού μεγεθών, χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας, Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης.
  10. Εκχύλιση και χρωματογραφία υπερκρίσιμου ρευστού. Υπερκρίσιμα ρευστά, οργανολογία χρωματογραφίας υπερκρίσιμου ρευστού, πλεονεκτήματα, εφαρμογές, οργανολογία εκχύλισης με υπερκρίσιμα ρευστά.
  11. Ηλεκτροχημικές μέθοδοι. Βασικές αρχές ηλεκτροχημείας και ηλεκτροχημικών τεχνικών- Ηλεκτροαναλυτικές μέθοδοι. Ποτενσιομετρία, Ηλεκτρόδια αναφοράς, τύποι ενδεικτικών ηλεκτροδίων, ηλεκτρόδια εκλεκτικά σε μόρια, οργανολογία, ποτενσιομετρικές μετρήσεις. Βολταμετρία, Αρχές και οργανολογία βολταμετρίας, υδροδυναμική βολταμετρία, κυκλική βολταμετρία, πολαρογραφία. Χημικοί Βιοαισθητήρες, Ηλεκτροχημικοί αισθητήρες, τρανζίστορς επίδρασης πεδίου (ISFETs και MOSFETs), ανοσολογικά ευαίσθητα τρανζίστορς επίδρασης πεδίου (IMFETs), ηλεκτροενζυματικοί αισθητήρες, μη επεμβατική παρακολούθηση αερίων αίματος, παλμική οξυμετρία.
  12.  Ανοσολογικές μέθοδοι, Ανοσοενζυμικές μέθοδοι (enzyme immunoassay, EIA, enzyme-linked immunosorbent assay, Elisa, enzyme linked fluorescence assay, ELFA, bioluminescent enzyme immunoassay, BEIA, enzyme-linked immunomagnetic chemiluminescence, ELIMCL, line immunoassay, LIA), Ραδιοανοσολογικές μέθοδοι (radioimmunoassay, RIA, chemiluminescence immunoassay, CLIA, and electrochemiluminescence immunoassay, ECLIA). Ανοσοφθορισμός (immunofluorescent techniques), Ανοσοχρωματογραφία, Ανοσοαποτύπωση.
  13.  Μικροσκοπία, Οπτική μικροσκοπία (περιγραφή οπτικού μικροσκοπίου- μεγέθυνση, μικροσκόπιο σκοτεινού πεδίου (dark field microscope), μικροσκόπιο αντίθεσης φάσεων (phase contrast microscope),  μικροσκόπιο πολωμένου φωτός (polarization microscope), μικροσκόπιο φθορισμού (fluoresence microscope), συνεστιακό μικροσκόπιο (confocal microscope), ανεστραμμένο μικροσκόπιο διαφόρων τύπων (inverted microscope), Ηλεκτρονιακή μικροσκοπία, Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διερχόμενης Δέσμης (TEM)   Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σάρωσης (SEM), Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σάρωσης με ακίδα (SPM)- Μικροσκοπία Ατομικών Δυνάμεων (AFM)- Σαρωτική μικροσκοπία φαινομένου σήραγγας (STM).


 


 


 


 


 


Εργαστηριακές /Φροντιστηριακές Ασκήσεις


 


 


  1. Η Οπτική Φασματοσκοπία στη διερεύνηση συστημάτων ιατρικής/βιολογικής προέλευσης.

  2. Εφαρμογές Φασματοσκοπίας Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού.

  3. Εφαρμογές Αέριας Χρωματογραφίας και Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Απόδοσης.

  4. Χημικοί βιοαισθητήρες

  5. Εφαρμογή ανοσοενζυμικής μεθόδου και αξιολόγηση δεδομένων ραδιοανοσολογικής μεθόδου.

  6. Εφαρμογές Μικροσκοπίας Ατομικών Δυνάμεων σε βιολογικά συστήματα.

     

     

    ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

     

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΚΑΡΚΑΛΟΥΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, Καθηγητής Εφαρμογών

     

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

    Θεματικές Ενότητες– Διαλέξεις

     


  1. Εισαγωγή στην βιοϊατρική τεχνολογία. Ιστορία, σύγχρονες και μελλοντικές τάσεις. Παραδείγματα από τους βιοχημικούς/ανοσοχημικούς αναλυτές.

  2. Σύγχρονα ιατροδιαγνωστικά προϊόντα (αυτόματα προαναλυτικά συστήματα και σχετικά παραδείγματα). Επίσκεψη σε σχετική εγκατάσταση.

  3. Διαδικασία διαγωνισμών. Παραδείγματα διαγωνισμών. Το πρότυπο 15189. Επικύρωση και επαλήθευση μεθόδων.

  4. Εισαγωγή στη θεωρία πιθανοτήτων. Εργαστηριακές ασκήσεις.

  5. Εισαγωγή στις κατανομές πιθανοτήτων. Εργαστηριακές ασκήσεις.

  6. Εισαγωγή στον στατιστικό έλεγχο ποιότητας. Εργαστηριακές ασκήσεις.

  7. Ο στατιστικός έλεγχος ποιότητας στο κλινικό εργαστήριο (αναλυτικά και άλλα σφάλματα, μέθοδοι ενός ή πολλών κριτηρίων. Θεωρία και ασκήσεις εργαστηριακής στατιστικής – εισαγωγή στο SPSS – περιγραφική στατιστική.

  8. Προγράμματα εξωτερικού ελέγχου ποιότητας στην Ελλάδα. Θεωρία και ασκήσεις εργαστηριακής στατιστικής – μέθοδοι σύγκρισης μέσων τιμών.

  9. Η επιλογή των εργαστηριακών μεθόδων, διαγράμματα OPSpecs.  Θεωρία και ασκήσεις εργαστηριακής στατιστικής – μέθοδοι σύγκρισης διαμέσων (μη παραμετρική στατιστική).

  10. Η πληροφορική στο εργαστήριο (LIS) και στην υγειονομική ομάδα (HIS). Θεωρία και ασκήσεις εργαστηριακής στατιστικής – ο τετράπτυχος πίνακας και οι βιοϊατρικές ιδιότητες του.

  11. Η πληροφορική στο εργαστήριο (LIS) και στην υγειονομική ομάδα (HIS). Θεωρία και ασκήσεις εργαστηριακής στατιστικής – καμπύλες ROC (μη παραμετρική στατιστική).

  12. Θεωρία και ασκήσεις εργαστηριακής στατιστικής – καμπύλες επιβίωσης.

  13. Θεωρία και ασκήσεις εργαστηριακής στατιστικής – εισαγωγή στην αξιοπιστία – επανάληψη.

     

    Εργαστηριακές /Φροντιστηριακές Ασκήσεις

     


  1. Ασκήσεις πάνω στην εισαγωγή πιθανοτήτων και στις βασικές στατιστικές κατανομές (2).

  2. Ασκήσεις πάνω στον στατιστικό έλεγχο ποιότητας (2).

  3. Ασκήσεις πάνω στον στατιστικό έλεγχο ποιότητας των κλινικών αναλύσεων (1)

  4. Σύνταξη προδιαγραφών ιατροδιαγνωστικών προϊόντων (1)

  5. Επίσκεψη σε εγκαταστάσεις σύγχρονων ιατροδιαγνωστικού εξοπλισμού (1)

  6. Ασκήσεις εργαστηριακής στατιστικής (6)

     

     

     

    ΜΟΡΙΑΚΗ ΙΣΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΑΝΘΟΥΛΗ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ, Καθηγήτρια

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

    Θεματικές Ενότητες– Διαλέξεις

     


  1. Ογκογένεση και νεοπλασία-Ταξινόμηση-Σταδιοποίηση-Βαθμοποίηση όγκων και πρόγνωση.

  2. Χαρακτηριστικά νεοπλασματικού κυττάρου.-Ογκογονίδια-Ογκοκατασταλτικά γονίδια.

  3. Μηχανισμοί διήθησης-μετάστασης νεοπλασματικών κυττάρων. Μοριακή βάση των νόσων και καρκινογένεση. Μοριακοί δείκτες στην πρόγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία των νεοπλασιών.

  4. Ανοσοϊστοχημεία. Αρχές τεχνικής και συνήθη προβλήματα.

  5. Σημασία ανοσοϊστοχημείας στη μελέτη-διάγνωση των νεοπλασμάτων και στην στοχευμένη θεραπεία.

  6. Τεχνικές μοριακής Ιστοπαθολογίας στην Ογκολογία.-Εφαρμογές τεχνικής in situ υβριδισμού και της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR)-Δείκτης απόπτωσης και σημασία στην παθογένεια των νόσων.

  7. Eφαρμογές τεχνικών μοριακής Ιστοπαθολογίας στην Ογκολογία. Μεταγραφομική-Πρωτεομική-Ιστικές μικροσυστοιχίες.

  8. Μορφομετρική μελέτη νεοπλασματικών όγκων με σύστημα ανάλυσης εικόνας.

  9. Κυτταρολογία υγρής φάσης.-Κυτταρομετρία ροής.

  10. Προγνωστικοί και προβλεπτικοί δείκτες στον καρκίνο του μαστού-Μελέτη σε κλινικό και ιστολογικό επίπεδο.

  11. Διάγνωση και πρόβλεψη στον γυναικολογικό καρκίνο.

  12. Νεοπλάσματα πεπτικού. Σύγχρονη προσέγγιση για μία ολοκληρωμένη, στοχευμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

  13. Γενετική προδιάθεση και πρώιμη διάγνωση στους Ενδοκρινείς-Νευροενδοκρινείς όγκους. 

  14. Βασικές αρχές στοχευμένης θεραπείας-Γονιδιακή θεραπεία και ανοσοθεραπεία σε συμπαγείς όγκους.

  15. Ηθικά και νομικά ζητήματα επί των βιοϊατρικών τεχνικών.

     

     

     

    Εργαστηριακές /Φροντιστηριακές Ασκήσεις

     


  1. Χειρισμός ιστολογικών-χειρουργικών παρασκευασμάτων- Μικροσκοπική μελέτη παθολογικών ιστικών δειγμάτων.

  2. Μικροσκοπική μελέτη ιστικών δειγμάτων νεοπλασμάτων γεννητικού συστήματος γυναίκας και μαστού.

  3. Μικροσκοπική μελέτη ιστικών δειγμάτων ενδοκρινικών-νευροενδοκρινικών όγκων.

  4. Μικροσκοπική μελέτη ιστικών δειγμάτων  νεοπλασμάτων πεπτικού συστήματος.

  5. Πρακτική ανάλυση τεχνικής ανοσοϊστοχημείας.

  6. Πρακτική ανάλυση τεχνικής μελέτης απόπτωσης.

  7. Ανάλυση τεχνικών κυτταρολογίας.

  8. Μελέτη νεοπλασματικών δειγμάτων με σύστημα ανάλυσης εικόνας.

  9. Τεχνική φθορίζοντος in situ υβριδισμού.

  10. Τεχνική real time PCR.

  11. Διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου.

  12. Ασφάλεια στο Παθολογοανατομικό-Κυτταρολογικό Εργαστήριο.

     

    ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΟΥ – ΜΕΤΑΓΓΙΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΟΜΙΚΗ

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΡΙΕΜΠΑΡΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Επίκουρος καθηγητής

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

    Θεματικές Ενότητες– Διαλέξεις

     


  1. Δομή και λειτουργίες ερυθρού αιμοσφαιρίου.

  2. Μεταβολισμός σιδήρου. Αιμοσιδήρωση – Αιμοχρωμάτωση. Σιδηροπενία, σιδηροβλαστικές αναιμίες – Πορφυρίες.

  3. Συγγενείς δυσερυθροποιητικές αναιμίες, μεγαλοβλαστική αναιμία, μυελική απλασία.

  4. Αιμολυτικές αναιμίες, αιμοσφαιρινοπάθειες, παροξυντική νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία.

  5. Ερυθροκυττάρωση και αληθής πολυκυτταραιμία.

  6. Αντιγονικά συστήματα ερυθροκυττάρου.

  7. Από την αιμοληψία στα παράγωγα. Επιλογή, λήψη, συντήρηση. Λευκαφαίρεση.

  8. Αποθηκευτική βλάβη ερυθροκυττάρου. Βλάβες αποθήκευσης αιμοπεταλίων.

  9. Το σύστημα HLA και του συμπληρώματος.

  10. Μετάγγιση αίματος και παραγώγων. Ειδικές ομάδες: έγκυος, νεογνό, μαζική αιμορραγία.

  11. Συλλογή και μεταμόσχευση Αιμοποιητικών κυττάρων (Περιφερικά στελεχιαία κύτταρα – ΟμφαλοπλακουντιακόΜοσχευμα).

  12. Τεχνική πρωτεομικής και μεταβολομικής.

  13. Εφαρμογή της πρωτεομικής στην Ιατρική των μεταγγίσεων.

     

    Εργαστηριακές /Φροντιστηριακές Ασκήσεις

     

     


  1. Εργαστηριακή διάγνωση αναιμίας από τη γενική αίματος και τη μικροσκόπηση περιφερικού αίματος.

  2. Εργαστηριακή διάγνωση αναιμίας από τη γενική αίματος και τη μικροσκόπηση περιφερικού αίματος.

  3. Ανίχνευση ερυθροκυτταρικών αντιγόνων με κυτταρομετρία ροής.

  4. Αδρός ερυθροκυτταρικός έλεγχος. Έλεγχος ερυθροκυτταρικών αντιγόνων , τεχνικές (σωληναρίων  γέλης).

  5. Διαδικασία διαστάυρωσης ερυθροκυττάρων.

  6. Απομάκρυνση ερυθροκυτταρικών αντισωμάτων. Έκλουση θερμών και ψυχρών αντιερυθροκυτταρικών  αντισωμάτων.

    Ταυτοποίηση και τιτλοποίηση αντιερυθροκυτταρικών αντισωμάτων.

     

    Μοριακή Φαρμακολογία – Φαρμακοκινητική

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΑΡΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΑΛΒΕΡΤΟΣ, καθηγητής

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

    Θεματικές Ενότητες– Διαλέξεις

     


  1. Μηχανισμοί δράσης φαρμάκων (φυσικοχημικές ιδιότητες, υποδοχείς νευρομεταβιβαστών, ορμονών, αυξητικών παραγόντων, κυτταροκίνες). Ισχύς (ED50), αποτελεσματικότητα, μηχανισμοί αγωνιστών, ανταγωνιστών.

  2. Είδη υποδοχέων.

  3. Υποδοχείς-δίαυλοι ιόντων (αναλγητικά, αναισθητικά, καρδιαγγειακά, αγχολυτικά, αντιεπιληπτικά, φάρμακα νευροεκφυλιστικών νόσων).

  4. Υποδοχείς συνδεόμενοι με πρωτεΐνες G.

  5. Υποδοχείς με καταλυτική δράση (φωσφολιπάσες, κινάσες , αδενυλική κυκλάση, μονοξείδιο του αζώτου).

  6. Μηχανισμοί αντικαρκινικών φαρμάκων, μονοκλωνικών αντισωμάτων, εμβολίων, αναστολέων αγγειογένεσης, κινασών τυροσίνης, πρωτεοσώματος mTOR, τελομεράσης, επαγωγείς απόπτωσης.

  7. Φαρμακολογία κυτταροκινών (ιντερφερόνες, ιντερλευκίνες, ερυθροποιητίνη, θρομβοποιητίνη, TNF, G-CSF, SCF).

  8. Ενζυμικά και μη ενζυμικά αντιοξειδωτικά ένζυμα, οξειδωτικοί παράγοντες σε παθολογικές καταστάσεις (φλεγμονή, λοιμώδη νοσήματα, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, μεταμόσχευση, νεφρικές - ηπατικές ανεπάρκειες, νόσοι αναπνευστικού-καρδιαγγειακού, ανδρική υπογονιμότητα, καρκίνος, γήρανση).

  9. Παράμετροι Κινητικής φαρμάκου (Απορρόφηση, κατανομή, μεταβολισμός, απέκκριση, ADME)

  10. Μεταβολισμός φαρμάκων, ισομορφές P450, μεταλλάξεις ισομορφών, μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (SNP).

  11. Φαρμακογενετικοί και γονιδιακοί έλεγχοι-αλληλομορφές CYP.

  12. Στοχευμένες θεραπείες (φαρμακογενετική-φαρμακογενωμική).


 


Εργαστηριακές /Φροντιστηριακές Ασκήσεις


 


  1. Γονιδιακοί έλεγχοι (προγενετικοί, γενετικής προδιάθεσης, βελτιστοποίησης φαρμακευτικής αγωγής)

  2. DNA tests, (πολυμεράσες, ταυτοποίηση αλληλουχιών, πιστοποίηση αλληλομορφών CYP, SNP)

  3. Κατηγορίες φαρμάκων για Φαρμακογενετικό έλεγχο (καρδιολογικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντιεπιληπτικά, αγχολυτικά/ηρεμιστικά/υπνωτικά, γαστρεντερολογικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη / αναλγητικά, αντιδιαβητικά, αντιλιπιδαιμικά,  στυτικής δυσλειτουργίας, αντισυλληπτικά).

  4. Εργαστηριακές μέθοδοι προσδιορισμού γονιδιακών ελέγχων (PCR).

  5. Εργαστηριακές μέθοδοι προσδιορισμού επιπέδων φαρμάκων και μεταβολιτών (ανοσοφθορισμός, υγρή χρωματογραφία υψηλής πίεσης, LC-MS, Tandem).

  6. Φαρμακοκινητικός έλεγχος,(TDM), φαρμάκων με στενό θεραπευτικό εύρος (Therapeutic Index).

  7. Μοντέλα Κλινικής Φαρμακοκινητικής (νομογράμματα, Bayesian feedback, πληθυσμιακής φαρμακοκινητικής.

  8. Τοξικοκινητική, αντίδοτα.


 


Σύγχρονες μέθοδοι Μοριακής Βιολογίας (Μικροβιολογία – Παρασιτολογία – Ιολογία – Μυκητολογία)


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ, Καθηγήτρια


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:


Θεματικές Ενότητες– Διαλέξεις


 


  1. Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης και υβριδισμός- δύο αδελφά εργαλεία που πάντρεψαν την κλινική ιατρική με τη μοριακή βιολογία.

  2. Εφαρμογές του Δόγματος της Μοριακής Βιολογίας στη Θεραπεία των Λοιμώξεων.

  3. Τεχνικές μοριακής βιολογίας SSCP, DGGE, και ASO στην Κλινική Μικροβιολογία.

  4. Eισαγωγή στην Μοριακή Επιδημιολογία.

  5. Μοριακή Επιδημιολογία και επιδημιολογική επιτήρηση – Θεωρία και παραδείγματα.

  6.  Αλληλεπιδράσεις βακτηρίων με το επιθήλιο του ξενιστή. Γονιδιοματικό προφίλ της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και μεταβολομική.

  7. Ομοιόσταση μολυσμένου επιθηλιακού ιστού. Αναγεννητική φλεγμονή και βακτήρια.

  8. Μοριακή ανίχνευση παρασίτων, γονοτυπικός προσδιορισμός,  μοριακή επιδημιολογία  στην Παρασιτολογία.

  9. Παράδειγμα εφαρμογής μοριακής επιδημιολογίας στην παρασιτολογία: Η χρήση μοριακών δεικτών στην επιδημιολογική επιτήρηση της αντοχής των φαρμάκων κατά της ελονοσίας  στην Υποσαχάρια ζώνη.

  10. Εφαρμογές της Μοριακής Επιδημιολογίας στην Διαγνωστική Ιολογία και στην μελέτη της μοριακής εξέλιξης και της φυλογενητικής ανάλυσης των ιών.

  11. Μοριακή Ιολογία και ειδικές ομάδες ιών (HIV, Noro, Η1, Ηepatitis viruses).

  12. Moριακή ιολογία και ειδικές ομάδες ιών (HTLV I και  II ).

  13. Η περίπτωση των βακτηριοφάγων.

     

    Εργαστηριακές /Φροντιστηριακές Ασκήσεις

     


  1. Τυποποίηση-επιδημιολογία παρασίτων με μοριακές μεθόδους τύπου PCR για τον εντοπισμό ειδών και υποειδών παρασίτων.

  2. Ανάλυση  ΜLMT και γενετική πληθυσμών με το πρόγραμμα STRUCTURE.

  3. Ανάλυση δεδομένων deep sequencing, microarrays.

  4. Format αρχείων-Στοίχιση αλληλουχιών (DNA, πρωτεϊνών)-Κατασκευή φυλογενετικών δέντρων με τη μεθόδους απόστασης (distance methods) και μεγίστης φειδωλότητας (parsimony).


PFGE και μοριακή επιδημιολογία.


 


Ολιστικές και μοριακές προσεγγίσεις στη διάγνωση και πρόγνωση. Τεχνικές και μεταφραστική ιατρική


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΒΕΝΕΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ, Καθηγήτρια


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:


Θεματικές Ενότητες– Διαλέξεις


  1. Φυσιολογία και Παθοφυσιολογία στην Ιατρική (Ενδοκρινολογία, Εμβρυολογία, Γυναικολογία, Ανδρολογία, Νευρολογία, Ψυχιατρική, Καρδιολογία και Πνευμονολογία). 

  2. Εξέλιξη του σύγχρονου εργαστηρίου γενικής διάγνωσης (αιματολογικές, βιοχημικές και άλλες παράμετροι). Μετρήσεις πεπτιδιακών και στεροειδών ορμονών-Σύγχρονος ποιοτικός έλεγχος- Τεχνικές RIA, IRMA, Elisa. Τεχνικές μελέτης των υποδοχέων και εφαρμογές. Σύγχρονες τεχνικές χρωματογραφίας.

  3. Σύγχρονες τεχνικές ψυχονευρολογικής διάγνωσης και έρευνας. Τεχνικές νευροφυσιολογίας (διαγνωστικές και πειραματικές), εξέλιξη του EEG, δυναμικά (potentials).

  4. Γονιδιακές τεχνικές-μοριακή βιολογία στην Ενδοκρινολογία, στην Νευρολογία, Ψυχιατρική, στην Καρδιολογία, στην Εμβρυολογία και την Αναπαραγωγή (γυναικολογική και ανδρολογική). Μοριακή βιολογία του καρκίνου-Δείκτες-εφαρμογές και προεκτάσεις.

  5. Αναπνευστική φυσιολογία και παθοφυσιολογία-Σύγχρονο εργαστήριο

  6. Μοριακή Διατροφή και εφαρμογές.

  7. Απεικονιστικές μέθοδοι CT, MRI, fMRI, PET και πυρηνική ιατρική (scans) σήμερα. Εφαρμογές της Ιατρικής Φυσικής και ιδιαίτερα των απεικονιστικών και οπτικών μέσων, τεχνικές laser και κυτταρομετρία ροής. Τα εργαστήρια εικόνας, αναφορά στην νανοτεχνολογία.

  8. Αναγεννητική Ιατρική - Εργαστήριο και εφαρμογές. Τεχνικές βλαστοκυττάρων (θεραπευτικές και ερευνητικές).

  9. Μέθοδοι επεξεργασίας ιατρικών δεδομένων μετρήσεων και γονιδιακών παραμέτρων με σύγχρονα πληροφορικά συστήματα, αλγόριθμοι και νευρωνικά δίκτυα στην εφαρμογή και έρευνα.  Διασύνδεση των σύγχρονων τεχνικών εργαστηρίου και πληροφορικής στην κατανόηση αφ’ενός των κυτταρικών και ειδικότερα των γενετικών δεδομένων, αφ’ ετέρου της εγκεφαλικής λειτουργίας και της νόησης –Σύγχρονες απόψεις στις νευροεπιστήμες.

  10. Ολιστική θεωρητική επεξήγηση των παραμέτρων σωματικής και ψυχικής υγείας και ασθένειας όπως παρουσιάζονται κλινικά και όπως διερευνώνται με τις παραδοσιακές και πλέον σύγχρονες μεθόδους. Αξιολόγηση της συμβολής των παλαιοτέρων εφαρμοσμένων τεχνικών και το μέλλον της διαγνωστικής μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης.


 


Εργαστηριακές /Φροντιστηριακές Ασκήσεις


 


  1. Ορμονικές αναλύσεις και χρωματογραφικές τεχνικές. Σύγχρονες εξελίξεις ανάλυσης

  2. Εργαστήριο αναπνευστικής φυσιολογίας. Τεχνικές οξειδωτικού στρες – Ηλεκτροκαρδιογραφία.

  3. Επιδείξεις απεικονιστικών μεθόδων (CT, MRI, fMRI, PET και πυρηνικά ισότοπα).

  4. Επίδειξη τεχνικών μοριακής βιολογίας, ανδρολογίας, ενδοκρινολογίας. Πρακτική ανάλυση τεχνικής ανοσοϊστοχημείας. Μικροσκοπική μελέτη ιστικών δειγμάτων ενδοκρινικών-νευροενδοκρινικών όγκων.

  5. Τεχνική φθορίζοντος in situ υβριδισμού.

  6. Τεχνική real time PCR.

  7. Διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου.

  8. Επίδειξη και συμμετοχή σε εργαστήριο αναγεννητικής ιατρικής

  9. Επίδειξη και συμμετοχή σε εργαστήρια εφαρμογών οπτικών μεθόδων (laser). Επιδείξεις εφαρμογών της κυτταρομετρίας ροής.

  10. Επίδειξη και συμμετοχή σε εργαστήρια ιατρικής εικόνας.

  11. Επίδειξη και συμμετοχή σε πληροφορικά συστήματα βιοιατρικής και των εφαρμογών τους.


Ασφάλεια στις ανωτέρω εργαστηριακές τεχνικές και γενικά στις σύγχρονες εφαρμογές. 


 


ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΑΡΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΑΛΒΕΡΤΟΣ, Καθηγητής,


ΚΡΙΕΜΠΑΡΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Επίκουρος καθηγητής


 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:


  1. Δημιουργία ερωτηματολογίου

  2. Ερευνητικό πρωτόκολλο

  3. Επεξεργασία αποτελεσμάτων

  4. Συγγραφή ερευνητικής εργασίας με πειράματα

  5. Συγγραφή άρθρου ανασκόπησης

  6. Παρουσίαση εργασίας σε συνέδριο

     

    Γενικές πληροφορίες για τους φοιτητές

     

    Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να ανανεώνουν τη εγγραφή τους δύο φορές τον

    χρόνο. H ανανέωση γίνεται με αίτηση που υποβάλλεται στην αρχή κάθε εξαμήνου, μέσα σε

    προθεσμίες που ορίζονται από τη Γραμματεία του Π.M.Σ. Φοιτητής που δεν ανανέωσε την εγγραφή του ή δεν παρακολούθησε μαθήματα για δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα χάνει τη ιδιότητα του μεταπτυχιακού φοιτητή και διαγράφεται από τα μητρώα του Π.M.Σ. Διακοπή φοίτησης μπορεί να γίνει για ορισμένο χρόνο, για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους, που εκτιμά η Σ.Ε. και εισηγείται στην Γ.Σ.E.Σ. η οποία λαμβάνει τη σχετική απόφαση.

     

    H διδασκαλία κάθε εξαμήνου διαρκεί τουλάχιστον δεκατρείς (13) εβδομάδες, μη

    συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων.

     

    H διδασκαλία και οι εξετάσεις του πρώτου διδακτικού εξαμήνου διεξάγονται από το

    δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και

    του δευτέρου διδακτικού εξαμήνου από το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου έως

    το τέλος Ιουνίου. Η παρακολούθηση των διαλέξεων και κάθε είδους ασκήσεων

    φροντιστηριακών ή/και εργαστηριακών είναι υποχρεωτική και παρεκκλίσεις

    επιτρέπονται μόνο για σοβαρούς λόγους.

     

    Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές δύναται να χορηγούνται υποτροφίες, σύμφωνα με

    τις ισχύουσες διατάξεις. Δικαιούνται επίσης υγειονομικής περίθαλψης και

    διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις τους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

     

    Δίδακτρα

    Το κόστος των διδάκτρων για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται στα 3.000 ευρώ για ολόκληρο το πρόγραμμα. Από τους 35 φοιτητές x 3.000 ευρώ φαίνεται ότι το ΜΔΕ θα έχει συνολικά έσοδα ανά έτος 52.500 ευρώ. Η κατανομή ανά έτος είναι:


  1. Κόστος γραμματειακής υποστήριξης (8,0%) 4.200 ευρώ

  2. Αναλώσιμα και μικροεξοπλισμός (27,0%) 14.175 ευρώ

  3. Αμοιβές διδασκόντων (25,0%) 13.125 ευρώ

  4. ΕΛΚΕ (10%) 5.250 ευρώ

  5. ΤΕΙ Αθήνας (25%) 13.125 ευρώ

  6. Λοιπά έξοδα (5%) 2.625 ευρώ


Τα δίδακτρα μπορούν να αναπροσαρμοστούν σε επόμενα ακαδημαϊκά έτη με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ.


Ο φοιτητής εγγράφεται σε κάθε εξάμηνο σπουδών αφού έχει καταβάλει 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων το σύνολο του προβλεπόμενου ποσού για την κάλυψη των εξόδων του εξαμήνου (750 ευρώ / εξάμηνο).


Αδυναμία εμπρόθεσμης καταβολής των διδάκτρων μπορεί να οδηγήσει στη διαγραφή του φοιτητή από το πρόγραμμα, ή την άρνηση χορήγησης πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.


Τα δίδακτρα καταβάλλονται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας του ΤΕΙ Αθηνών.


 


Για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή, ο οποίος παρακολουθεί το Π.Μ.Σ., ορίζεται από τη Γ.Σ.Ε.Σ.,


ύστερα από πρόταση της Σ.Ε., ένα μόνιμο μέλος Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο οποίο έχει γίνει


ανάθεση διδασκαλίας στο Π.Μ.Σ. ως σύμβουλος. Η Σ.Ε. και ο σύμβουλος έχουν την ευθύνη


της παρακολούθησης και του ελέγχου της πορείας των σπουδών του μεταπτυχιακού


φοιτητή.


 


Με ευθύνη της Σ.Ε. ανακοινώνονται στην αρχή του εξαμήνου κατεύθυνσης πιθανά θέματα


μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, που έχουν προταθεί από τους διδάσκοντες στο


Π.Μ.Σ. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής σε συνεννόηση μ' έναν από τους διδάσκοντες του Π.Μ.Σ


αναλαμβάνει την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ο οποίος και


αναλαμβάνει την επίβλεψή της. Ο κάθε διδάσκων του Π.Μ.Σ. δεν μπορεί να επιβλέπει


περισσότερους από τέσσερις (4) μεταπτυχιακούς φοιτητές του ιδίου έτους.


 


Για την παρακολούθηση και εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ορίζεται


από τη Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων μετά από σχετική εισήγηση


της Σ.Ε. τριμελής επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο επιβλέπων και δύο (2) άλλα μέλη


Ε.Π. ή ερευνητές ή λοιποί επιστήμονες, όλοι τους κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Τα


μέλη της τριμελούς επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα


με γνωστικά θέματα του προγράμματος.


 


Η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας έχει ως σκοπό να δείξει την εκ


μέρους του μεταπτυχιακού φοιτητή αυτοδύναμη κατοχή γνώσεων και ικανοτήτων


επιστημονικής ανάλυσης, σύνθεσης, αξιολόγησης και αποτίμησης, καθώς και ενδεχόμενης


αξιοποίησής τους στην προαγωγή της έρευνας ενός συγκεκριμένου θέματος. Επιπρόσθετα,


σκοπός της εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι, να καταδείξει ο


φοιτητής την ικανότητά του να συμβάλει στον επιστημονικό διάλογο και να συμμετέχει


στην ερευνητική διαδικασία. Ειδικότερα, στοχεύει στα ακόλουθα:


  • επιλογή, ανάλυση και σαφή διατύπωση ερευνητικού θέματος,

  • σχεδιασμό ερευνητικής πορείας,

  • κριτική επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας (και αναφορά στη συναφή

  • συζήτηση) γύρω από το επιλεγμένο θέμα,

  • εντοπισμό των σχετικών γενικότερων ερευνητικών ερωτήσεων,

  • οργάνωση ενός συγκεκριμένου επιχειρήματος, το οποίο οδηγεί σε ενδεχόμενες νέες θεωρητικές ερωτήσεις που θα συνεισφέρουν στη σχετική βιβλιογραφία, συζήτηση/αποτίμηση των αποτελεσμάτων (ή συμπερασμάτων),

  • συνεισφορά στον επιστημονικό διάλογο μέσω των ευρημάτων.


 


Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία εγκρίνεται κατ' αρχήν από τον επιβλέποντα και τα


άλλα δύο μέλη της τριμελούς επιτροπής και στη συνέχεια, υποστηρίζεται δημόσια από τον


φοιτητή ενώπιον της τριμελούς επιτροπής από την οποία βαθμολογείται. Εάν παρέλθει ένα


(1) εξάμηνο μετά την ανάθεση του θέματος χωρίς ο επιβλέπων να έχει στοιχεία για την


πορεία εκπόνησης της εργασίας, η ανάθεση του θέματος ακυρώνεται.


 


 


 


 


 


Βλέπε παρακάτω, υποδείγματα Αίτησης Συμμετοχής και Βιογραφικού Σημειώματος Υποψηφίου.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

ΑΙΤΗΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ Π.Μ.Σ.

«Βιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωση»

 

Επώνυμο:…………………………………… ……

Όνομα:……………………………………… ……

Όνομα Πατέρα:…………………………… …………

Ημερομηνία Γέννησης:……………………………

Τόπος Γέννησης:…………………………… …

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Οδός:……………………………

Αριθ.:……………..

Πόλη:…………………………

Τ.Κ.:………………

Νομός:………………………

Τηλ.:……………

 

ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

         Πτυχιούχος          ÿ

         Τελειόφοιτος        ÿ

Τμήματος:……………………………………………

Σχολής:………………………………………………

Πανεπιστημίου:……………………………………… Αποφ. ΔΙΚΑΤΣΑ:……………………………………

                            (Για τους τίτλους της αλλοδαπής)

Άλλοι Τίτλοι Σπουδών:…………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ξένες Γλώσσες:…………………………………………..

…………………………………………………………….

 

 

 

 

 ………………….………  ……/……/200…                                (Τόπος)                                                                  (Ημερομηνία)

 

ΠΡΟΣ:

Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων

ΤΕΙ Αθήνας

 

 

 

 

 

           Παρακαλώ όπως με συμπεριλάβετε στους υποψηφίους του Τμήματός σας για την εισαγωγή μου στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις Βιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωση.

 

 

 

Επισυνάπτω(σημειώστε με ü):

 

  1. Βιογραφικό Σημείωμα                                                                                            
  2. Επικυρωμένο αντίγραφο Πτυχίου                             
  3. Επικυρωμένη αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων    
  4. Αποδεικτικό γνώσης Αγγλικής Γλώσσας                                     
  5. Δύο (2) Συστατικές Επιστολές
  6. Κείμενο Προθέσεων Φοίτησης
  7. Διπλωματική εργασία (εφόσον υπάρχει)                                 

 

Για κάθε  συστατική επιστολή συμπληρώστε Ονοματεπώνυμο, Τίτλο, Διεύθυνση και email του συντάξαντος

 

α)………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………

 

β)…………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………

 

 

                                                Ο/Η Αιτ………

 

 

 

                                     __________________          


 


 


 


 


TEI ΑΘΗΝΑΣ


ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ


 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


 


«Βιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωση»


 


 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


 


 


  1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (Συμπληρώνονται με κεφαλαία)

     


 


Επώνυμο


 


Όνομα


 


Όνομα Πατέρα


 


         /            /19


Ημερομηνία γέννησης        


                                   


 


Τόπος γέννησης


 


 


Αριθμός ταυτότητας             ή                      Αριθμός διαβατηρίου


 


Διεύθυνση μονίμου κατοικίας


 


Οδός                                                                           Αριθμός


 


 


Πόλη                                                                                       Τ.Κ.


 


Χώρα


 


Διεύθυνση εργασίας


 


Οδός                                                                           Αριθμός


 


 


Πόλη                                                                                       Τ.Κ.


 


 

       Τηλέφωνο κατοικίας


 


 

       Τηλέφωνο εργασίας


 


 

       Τηλέφωνο κινητό


 


   e-mail:                                                   @


           


 


 


  1. ΣΠΟΥΔΕΣ

     

    Τελειόφοιτος

    (Επισυνάψετε αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


Πανεπιστήμιο

 

Τμήμα

 

Έτος Εγγραφής

 


 


Απόφοιτος


(Επισυνάψετε αντίγραφο πτυχίου και αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


 


1ο ΠΤΥΧΙΟ

 

Πανεπιστήμιο

 

Τμήμα

 

Έτος Εγγραφής

 

Έτος Αποφοίτησης

 

Βαθμός Πτυχίου

 


 


Απόφοιτος


(Επισυνάψετε αντίγραφο πτυχίου και αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


 


2ο ΠΤΥΧΙΟ

 

Πανεπιστήμιο

 

Τμήμα

 

Έτος Εγγραφής

 

Έτος Αποφοίτησης

 

Βαθμός Πτυχίου

 


 


 


ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ


(Επισυνάψετε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


 


Τμήμα

 

Έτος Εγγραφής

 

Έτος Αποφοίτησης

 

Βαθμός Μ.Δ.Ε.

 


 


 


Λεπτομερής Τίτλος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MsC) ή άλλου Διπλώματος που έχει απονεμηθεί:


 


                                                                                                                                               


 


                                                                                                                                               


 


                                                                                                                                               


                       


 


 


 


Επιβλέπων Καθηγητής:                                                                                          ______


 


 


 


 


 


 


 


3.  ΞENΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ


(Επισυνάψετε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


 


Γλώσσα

Πιστοποιητικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 


4.   ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ


(Επισυνάψετε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


 


(Περιλαμβάνεται απασχόληση σε ΑΕΙ και εκτός AEI.  Αναφέρετε όνομα εργοδότη, είδος απασχόλησης και ημερομηνίες χρονολογικά, αρχίζοντας από την πιο πρόσφατη):


 


α)                                                                                                                                            


 


β)                                                                                                                                            


 


γ)                                                                                                                                            


 


δ)                                                                                                                                            


 


ε)____________________________________________________________________________


 


 


 


5.   ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ  ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


(Επισυνάψετε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


 


1. Ίδρυμα/Εργαστήριο: ___________________________________________________________


 


Χρονική διάρκεια: _______________________________________________________________


 


Επιβλέπων Καθηγητής: ___________________________________________________________


 


2. Ίδρυμα/Εργαστήριο: ___________________________________________________________


 


Χρονική διάρκεια: _______________________________________________________________


 


Επιβλέπων Καθηγητής: ___________________________________________________________


 


3. Ίδρυμα/Εργαστήριο:             ___________________________________________________________


 


Χρονική διάρκεια: ________________________________________________________________


 


Επιβλέπων Καθηγητής: ___________________________________________________________


 


 


 


6.   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


(Επισυνάψετε ανάτυπα στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


 


1)                                                                                                                                            


2)                                                                                                                                            


3)                                                                                                                                            


4)                                                                                                                                            


5)                                                                                                                                            


6)                                                                                                                                            


7)                                                                                                                                            


8)                                                                                                                                            


                                   


7.  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ


(Επισυνάψετε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


                       


1)                                                                                                                                            


2)                                                                                                                                            


3)                                                                                                                                            


4)                                                                                                                                            


5)                                                                                                                                            


6)                                                                                                                                            


7)                                                                                                                                            


8)                                                                                                                                            


 


8. ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ


(Επισυνάψετε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


 


ΑΠΟ ΙΚΥ      _____________________________________________________________


ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (αναφέρετε ποιους)


1.______________________________________________________________________


2.______________________________________________________________________


3.______________________________________________________________________


4.______________________________________________________________________


 


9. ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ


(Επισυνάψετε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)


 


1. ______________________________________________________________________


2. ______________________________________________________________________


3. ______________________________________________________________________


4. ______________________________________________________________________


 


 


 


 


  1. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

    (Επισυνάψετε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις στον πλήρη φάκελο που θα καταθέσετε)

    1. ______________________________________________________________________

    2. ______________________________________________________________________

    3. ______________________________________________________________________

    4. ______________________________________________________________________

    5. ______________________________________________________________________

    6. ______________________________________________________________________

    7. ______________________________________________________________________

    8. ______________________________________________________________________

     

     

    11.   ΣΥΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

    (Ονόματα και τίτλοι των προσώπων, από τα οποία έχετε ζητήσει Συστατικές Επιστολές)

     

    1)_________________________________________________________________________

    2)_________________________________________________________________________

     

     

     

    Υπογραφή:______________________________________Ημερομηνία:____________________

     

     

     

     

     

               



ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (Μ.Δ.Ε)

«Ποιότητα-Ασφάλεια Τροφίμων & Ποιότητα-Ασφάλεια Υδάτων και Δημόσια Υγεία»
Επιστημονική Περιοχή: Επιστήμες Υγείας και Υγιεινής

Διάρκεια Σπουδών (σε Εξάμηνα): 4
Αριθμός Μαθημάτων (για Πτυχίο): 0


Τμήματα:

Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν. Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Παν.Θεσσαλίας
Τμήμα Ιατρικής, Παν. Θεσσαλίας
Τμήμα Κτηνιατρικής, Παν. Θεσσαλίας
Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Λάρισας
Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, ΤΕΙ Αθήνας

Στόχοι Προγράμματος Σπουδών


Το πρόγραμμα έχει στόχο να εκπαιδεύσει αποφοίτους σχολών επιστημών υγείας (Ιατρικές σχολές, Κτηνιατρική, αποφοίτους Σχολών Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Βιολόγους, Γεωπόνους, Χημικούς κ.λ.π.) σε θέματα περιβαλλοντικής υγιεινής με θεωρητικό και πρακτικό περιεχόμενο. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην πρακτική εξάσκηση και στην σε βάθος γνώση των θεμάτων, ώστε να εκπαιδευτούν ικανά στελέχη με αντικείμενο την περιβαλλοντική υγιεινή που να μπορούν να στελεχώσουν δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με συναφή αντικείμενα (μεγάλες μονάδες παραγωγής τροφίμων, Εταιρίες Ύδρευσης, Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας, Διευθύνσεις Υγείας Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κ.λ.π.)

Συνεργαζόμενοι φορείς
:

1. Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
α) Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα)
β) Τμήμα Κτηνιατρικής (Καρδίτσα)
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
α) Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
β) Τμήμα Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος
2. Τ.Ε.Ι. Λάρισας: Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων
3. Τ.Ε.Ι. Αθηνών: Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων
Εκτός από επιστήμονες των πιο πάνω φορέων σε εξειδικευμένα θέματα θα προσκληθούν ομιλητές από Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια ή άλλους φορείς (Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας, ΕΦΕΤ) για να μεταφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών διακρίνεται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος (Α΄ κύκλος) θα έχει διάρκεια δύο εξάμηνα και θα περιλαμβάνει κοινά μαθήματα για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ο δεύτερος κύκλος (Β΄ κύκλος) οδηγεί στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης με δύο κατευθύνσεις κατ' επιλογή:
α. Ποιότητα - Ασφάλεια τροφίμων και Δημόσια Υγεία
β. Ποιότητα - Ασφάλεια υδάτων και Δημόσια Υγεία

Προσφερόμενα μαθήματα και κατευθύνσεις

Α ' ΕΞΑΜΗΝΟ
Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή, Επιδημιολογία Ι, Γενική Μικροβιολογία, Περιβαλλοντικής Χημείας και Τοξικολογίας, Μέθοδοι δειγματοληψίας, Ποιότητα ατμόσφαιρας και Δημόσια Υγεία, Τρόφιμα (σύσταση, χημεία) και Διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου - Διατροφική κρίση
Β ' ΕΞΑΜΗΝΟ
Νομοθεσία Περιβάλλοντος-τροφίμων - υδάτων (ΕΕ - Ελληνική), Επιδημιολογία ΙΙ, Περιβαλλοντική Μικροβιολογία, Γενικές αρχές HACCP - Ιχνηλασιμότητα τροφίμων - Γενικές αρχές προτυποποιημένου υγειονομικού ελέγχου, Αρχές ενόργανης ανάλυσης στα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων - υδάτων - ατμόσφαιρας, Βιβλιογραφική εργασία, Προσκεκλημένος ομιλητής
Γ ' ΕΞΑΜΗΝΟ - Κατεύθυνση «Ποιότητα - Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία»
Ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων και Δημόσια Υγεία, Εργαστηριακός έλεγχος τροφίμων (μικροβιολογικός κ.τ.λ.), Τροφιμογενή νοσήματα και πρόληψή τους - ορθές αρχές υγιεινής πρακτικής, Προτυποποιημένος έλεγχος μονάδων παραγωγής τροφίμων, Εφαρμογές του HACCP στον τομέα τροφίμων - επιθεώρηση (HACCP auditing), Έλεγχος ποιότητας, Διοίκηση ολικής ποιότητας (TQM) και Συστήματα διασφάλισης ποιότητας (ISO 9000:2000) τροφίμων - Διαπίστευση εργαστηρίου, Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα - Μέθοδοι ανίχνευσης - Ωφέλειες και κίνδυνοι στη Δημόσια Υγεία, Μακροσκοπικός έλεγχος σφαγίων ζώων και Δημόσια Υγιεινή, Βιβλιογραφική εργασία, Προσκεκλημένος ομιλητής
Γ ' ΕΞΑΜΗΝΟ - κατεύθυνση «Ποιότητα - Ασφάλεια Υδάτων και Δημόσια Υγεία»
Ασφάλεια και ποιότητα υδάτων, Εργαστηριακός έλεγχος υδάτων (μικροβιολογικός, χημικός κ.τ.λ.), Υδατογενή νοσήματα και πρόληψή τους - Καλή λειτουργία συστημάτων νερού, Διαχείριση αποβλήτων, Εφαρμογή HACCP στον τομέα των υδάτων - Εκτίμηση κινδύνου σε συστήματα υδάτων - Προτυποποιημένος έλεγχος στον τομέα των υδάτων, Διαπίστευση συστημάτων διαχείρισης ποιοτικού ελέγχου και διαπίστευση εργαστηρίων (ISO 17025), Βιβλιογραφική εργασία, Προσκεκλημένος ομιλητής

Δ ' ΕΞΑΜΗΝΟ
Ερευνητική Διπλωματική Εργασία


^ Αρχή Σελίδας