Ανακοινώσεις  
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018 (27/07/2018)
ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017-2018 (16/03/2018)
Αναβολή Ορκωμοσίας (31/05/2018)
Ανακοίνωση για τις πτυχιακές εργασίες εαρινού εξαμήνου 2017-2018 (21/05/2018)
ΑΝΑΒΟΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (11/05/2018)
ΔΙΑΝΟΜΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (28/03/2018)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2017-2018 (20/03/2018)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΣΠΑ (06/03/2018)
ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΜΥΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΚΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (06/03/2018)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 2017-2018) (14/02/2018)
 Εισαγωγική Κατεύθυνση Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας 
Κανονισμός Πτυχιακών
Adobe Acrobat Document Οδηγός Συγγραφής Πτυχιακής Εργασίας
Ανακοινώσεις Πτυχιακών
Κανονισμός Πτυχιακών

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
                                                                              Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

 

Το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας, έχει ως αποστολή την ανάπτυξη ικανών στελεχών διοίκησης που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας, οργάνωσης, διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας του δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα. 

Εκπαιδευτικοί στόχοι της πτυχιακής εργασίας

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας συνοψίζονται σε δύο ίσης σημασίας ζητήματα: α) στην εκπαίδευση του φοιτητή στο γνωστικό αντικείμενο όπου διεξάγει την έρευνα, β) στην εκπαίδευσή του στην ερευνητική σκέψη και μεθοδολογία και γ) στην εφαρμογή των γνώσεων που αποκτήθηκαν στη διάρκεια των διαλέξεων των μαθημάτων. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής θα πρέπει κατ' αρχήν να εμπεδώσει την θεωρητική γνώση που έχει σχέση με το γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, θέτοντας ως σκοπό της πτυχιακής εργασίας έναν από τους ακόλουθους: 

 

  •  Περιγραφή-διερεύνηση κάποιας κατάστασης ή κάποιου προβλήματος 
  •  Επισκόπηση της υφιστάμενης γνώσης
  •  Δημιουργία κάποιας καινοτομίας και παρέμβασης με την έρευνά του
  •  Ερμηνεία ήδη υπάρχοντος γεγονότος ή φαινομένου. 
Ο φοιτητής πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης και να αποδείξει επάρκεια γνώσεων στη μεθοδολογική και κριτική προσέγγιση.
Στην περίπτωση που εφαρμόζεται εμπειρική έρευνα, ο φοιτητής πρέπει να προσδιορίσει την προσέγγιση που θα χρησιμοποιήσει στην έρευνά του (ποσοτική, ποιοτική), τη φύση της (διερευνητική - περιγραφική ή άλλη), την επιλογή δείγματος, την επιλογή των μέσων συλλογής στοιχείων, τον τρόπο ανάλυσης των στοιχείων (στατιστικές μέθοδοι ή μέθοδοι ποιοτικής ανάλυσης) και με βάση αυτά να προσδιορίζει την εσωτερική και εξωτερική αξιοπιστία και εγκυρότητα της εμπειρικής του έρευνας.
Πρέπει επίσης να καταλήγει, διασαφηνίζοντας ζητήματα ηθικής που μπορεί να προκύπτουν από την υλοποίηση της έρευνας που πρόκειται να διεξάγει.

 


Yποβολή πρότασης για την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας


Η πρόταση εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα βασικά στάδια που πρέπει να ακολουθήσει ο φοιτητής:
1. Τίτλος πτυχιακής. Αυτό προϋποθέτει μία αρχική βιβλιογραφική ενημέρωση του φοιτητή που θα τον βοηθήσει να περιορίσει ή και να εξειδικεύσει το πεδίο μελέτης ώστε να υπάρχει σαφής και όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος προσδιορισμός του θέματος που θα εκπονήσει.
2. Βασικός προβληματισμός που τον οδήγησε στην επιλογή του θέματος και διασαφήνιση του αντικειμένου της δικής του μελέτης σε σχέση με την υπάρχουσα γνώση.
3. Αναφορά σε συναφείς μελέτες-έρευνες που τυχόν έχουν πραγματοποιηθεί από το Τμήμα. Εάν έχει πραγματοποιηθεί άλλη πτυχιακή στο παρελθόν με ανάλογο θέμα, πρέπει ο φοιτητής να εξηγήσει ποια καινούρια γνώση θα προστεθεί με την εργασία που προτείνει.
4. Σκοπός της μελέτης
5. Ενδεικτικό διάγραμμα περιεχομένων της πτυχιακής εργασίας δηλαδή ενδεικτικά κεφάλαια θεωρητικού/ειδικού μέρους. Στην περίπτωση ερευνητικής πτυχιακής εργασίας στο ειδικό μέρος θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής: α) διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων ή υποθέσεων στα οποία πρόκειται να αναζητηθούν απαντήσεις με την εν λόγω πτυχιακή, β) μεθοδολογία έρευνας, όπου θα περιγράφεται το πεδίο μελέτης, η επιλογή του δείγματος, οι τεχνικές συλλογής στοιχείων, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στην ανάλυση των στοιχείων. Επιλογή του πεδίου και του πληθυσμού τον οποίο αφορά και προς τον οποίο απευθύνεται η έρευνα. Προσδιορισμός των τεχνικών συλλογής στοιχείων και τέλος επιλογή του δείγματος.
6. Εκτίμηση δυσκολιών για την πραγματοποίηση της μελέτης καθώς και τυχόν εναλλακτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.
7. Ηθικά ζητήματα που τυχόν ανακύπτουν
8. Χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης της μελέτης (οργανόγραμμα) στη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.
9. Αρχική ενδεικτική βιβλιογραφία και στη συνέχεια στην συγγραφή της πτυχιακής η βιβλιογραφική τεκμηρίωση θα είναι ή μέθοδος Harvard.
10. Τέλος η πρόταση εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας θα υποβάλλεται σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή και θα συνοδεύεται από αίτηση του ενδιαφερόμενου.
11. Η αίτηση θα συνυπογράφεται από τον επιβλέποντα καθηγητή εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη του.
12. Ο Τομέας μαθημάτων σε συνεδρίασή του επικυρώνει την υποβληθείσα πρόταση ή συνιστά διορθώσεις. Μετά τις πιθανές διορθώσεις η τελική έγκριση και ανάθεση εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας γίνεται από το Συμβούλιο του Τμήματος.


Δικαιώματα και υποχρεώσεις των καθηγητών


Κάθε τακτικό μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού ή επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος έχει την υποχρέωση να αναλαμβάνει επίβλεψη πτυχιακών εργασιών. Οι πτυχιακές που μπορεί να αναλάβει κάθε καθηγητής ορίζονται μέχρι τρεις (3) ανά εξάμηνο.
Κάθε επιβλέπων καθηγητής οφείλει, κατά την πρώτη συνάντηση με το φοιτητή/τρια που έχει επιλέξει θέμα του, να εφοδιάσει το φοιτητή/τρια με κείμενο στο οποίο θα αποτυπώνεται με σαφήνεια ο τίτλος, ο σκοπός της πτυχιακής και μία ενδεικτική βιβλιογραφία. Το κείμενο θα συνοδεύεται από το χρονοδιάγραμμα μελέτης και συναντήσεων που επισυνάπτεται στις Οδηγίες Συγγραφής Πτυχιακών Εργασιών.
Ο καθηγητής επιβλέπει την πρόοδο στην επεξεργασία του θέματος σε όλα τα στάδια της εκπόνησής της, καθοδηγεί τους φοιτητές στην αναζήτηση της καλύτερης λύσης, συμβουλεύει, ελέγχει και ασκεί εποικοδομητική κριτική. Επίσης φροντίζει για την παροχή των απαραίτητων διευκολύνσεων που κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση της πτυχιακής.
Ο επιβλέπων καθηγητής οφείλει να έχει τακτές συναντήσεις με τους φοιτητές και να επιβλέπει την υλοποίηση της εργασίας στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που έχει κατατεθεί κατά τη διαδικασία έγκρισης της πτυχιακής εργασίας.
Καμία πτυχιακή εργασία δεν μπορεί να παρουσιαστεί αν προηγουμένως δεν έχει την έγκριση του επιβλέποντα καθηγητή.
Ο καθηγητής μπορεί να ζητήσει την απαλλαγή του φοιτητή από επίβλεψη πτυχιακής σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει αδικαιολόγητη παραβίαση του χρονοδιαγράμματος και όταν δεν υπάρχει ουσιαστική ανταπόκριση των φοιτητών στην εργασία τους. Οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται από το Συμβούλιο του Τμήματος μετά από αίτηση του επιβλέποντα καθηγητή.
Σε περίπτωση ανάγκης αλλαγών στην πορεία εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας, που μπορεί να προκύψουν από απρόβλεπτες καταστάσεις, ο καθηγητής θα πρέπει να αιτείται έγκαιρα και γραπτώς την έγκριση των αλλαγών από το Συμβούλιο του Τμήματος. 


Δικαιώματα και υποχρεώσεις φοιτητών


Οι φοιτητές οφείλουν να συνεργάζονται με τον επιβλέποντα καθηγητή σε τακτά χρονικά διαστήματα και να τον ενημερώνουν αμέσως για τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν.
Σε περιπτώσεις ομαδικής εργασίας, οφείλουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να ανταποκρίνονται ισότιμα στο φόρτο εργασίας. Εάν κάποιο μέλος της ομάδας των φοιτητών δεν διευκολύνει το έργο της και δεν υπάρχει βελτίωσή του, μετά την επισήμανση του καθηγητή, μπορεί να ζητηθεί η αποχώρησή του μέλους αυτού από την ομάδα.
Οι φοιτητές πρέπει να πραγματοποιούν το έργο τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν υποβάλλει στην αρχή και να υποβάλουν τα γραπτά κείμενα που απαιτούνται (εκθέσεις προόδου) σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στη διάρκεια ενός εξαμήνου απαιτούνται δύο (2) εκθέσεις προόδου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο χρόνος ολοκλήρωσης της πτυχιακής εργασίας μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη εξάμηνο μετά από αιτιολογημένο αίτημα του φοιτητή. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου παράτασης και τη μη επιτυχή ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας, ο φοιτητής υποχρεούται άμεσα σε αλλαγή θέματος και εποπτεύοντα καθηγητή.
Όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για τη μη ανταπόκριση του καθηγητή στις υποχρεώσεις του ως επιβλέποντα, οι φοιτητές μπορούν να ζητήσουν, με αίτησή τους προς το Συμβούλιο του Τμήματος, την ανάθεση της πτυχιακής εργασίας σε άλλον επιβλέποντα καθηγητή. 


Παρουσίαση πτυχιακών εργασιών


Μετά την ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας και ύστερα από έγκριση του περιεχομένου της από τον επιβλέποντα καθηγητή, ο οποίος εξετάζει επίσης κατά πόσο πληρούνται οι προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές διάρθρωσης, σύνταξης και μορφοποίησης (βλ. Οδηγίες Συγγραφής Πτυχιακών Εργασιών), η πτυχιακή έργασία υποβάλλεται στην τελική της μορφή στη Γραμματεία του Τμήματος, 10 ημέρες πριν την παρουσίαση, σε 3 αντίτυπα (για να ενημερωθεί έγκαιρα η τριμελής επιτροπή) και 2 σε ηλεκτρονική μορφή (C.D.), (για να καταχωρηθεί στην Γκρίζα βιβλιογραφία εφόσον γίνει δεκτή με τον προσήκοντα βαθμό).
Ο αντίστοιχος Τομέας μαθημάτων, σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή, και μετά από συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, ορίζει ημερομηνία παρουσίασης.
Η παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας γίνεται ενώπιον τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης, που έχει ορίσει το Συμβούλιο του Τμήματος. Την παρουσίαση αυτή μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού, φοιτητές ή και προσκεκλημένοι. Η ημέρα, η ώρα και ο χώρος παρουσίασης (ο οποίος βρίσκεται σε αίθουσα με πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό) ανακοινώνονται σε ειδικό πίνακα.


Αξιολόγηση πτυχιακών εργασιών


Για την αξιολόγηση των πτυχιακών εργασιών ορίζεται τριμελής επιτροπή αξιολόγησης της οποίας το ένα μέλος είναι απαραίτητα ο επιβλέπων καθηγητής. Η συμμετοχή σε επιτροπή αξιολόγησης πτυχιακών εργασιών εντάσσεται στα καθήκοντα του εκπαιδευτικού προσωπικού του τμήματος.
Η αξιολόγηση της πτυχιακής εργασίας είναι μία σύνθετη διαδικασία που προϋποθέτει τη μελέτη της πτυχιακής εργασίας πριν την παρουσίαση, την επισήμανση των θετικών και αδύναμων σημείων και την υποβολή ερωτήσεων κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ώστε να διαμορφωθεί αντικειμενική άποψη για την ποιότητα της πτυχιακής και την ικανότητα υποστήριξης της πτυχιακής εργασίας από τους φοιτητές.
Τα μέλη της επιτροπής υποβάλλουν διευκρινιστικές και εξεταστικές ερωτήσεις, ώστε να διαμορφώσουν άποψη για την ορθότητα και την πληρότητα στην επεξεργασία του θέματος καθώς και για το βαθμό συμμετοχής καθενός από τους φοιτητές σε αυτό.
Τα μέλη της επιτροπής εξέτασης βαθμολογούν την πτυχιακή εργασία λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια αξιολόγησης που αναφέρονται στις Οδηγίες Συγγραφής Πτυχιακών Εργασιών. Τελικός βαθμός της πτυχιακής εργασίας ή του κάθε φοιτητή που μετέχει στην εκπόνησή της είναι ο μέσος όρος της βαθμολογίας των τριών αξιολογητών. Τέλος οι αξιολογητές συντάσσουν το πρακτικό το οποίο και υπογράφουν και στη συνέχεια το υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος.
Σε περίπτωση που μία πτυχιακή εργασία κριθεί ελλιπής, αναπέμπεται για συμπληρωματική επεξεργασία και επαναλαμβάνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα η διαδικασία υποβολής και παρουσίασης.
Οι πτυχιακές εργασίες που βαθμολογούνται με βαθμό άριστα (8,5 και άνω), καταχωρούνται στην βιβλιοθήκη του ΤΕΙ σε ηλεκτρονική μορφή (Γκρίζα βιβλιογραφία).
Οι τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης και μρφοποίησης της πτυχιακής εργασίας περιλαμβάνονται στις Οδηγίες Συγγραφής Πτυχιακής Εργασίας, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Πρωτοκόλλου Εκπόνησης Πτυχιακών Εργασιών.
Η εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου εκπόνησης πτυχιακών εργασιών έχει ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 τόσο για την ανάληψη νέων θεμάτων πτυχιακών εργασιών όσο και για τα θέματα πτυχιακών που έχουν αναληφθεί στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος ή σε παλαιότερα έτη και δεν έχει ολοκληρωθεί η παρουσίασή τους.


 


^ Αρχή Σελίδας