Ανακοινώσεις  
Αναβολή μαθημάτων την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου (15/12/2018)
Εξέταση-Αξιολόγηση των Διπλωματικών Εργασιών (12/12/2018)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑΤΑΚΗΡΙΩΝ 2018-19 (06/12/2018)
Παράταση κατάθεσης αιτήσεων για παρουσίαση πτυχιακών εργασιών (30/11/2018)
Ενημέρωση για τους Πρωτοετείς (22/11/2018)
Ωρολόγιο πρόγραμμα Χειμερινού εξαμήνου (22/11/2018)
Ενημέρωση για την Μικροοικονομική (20/11/2018)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018 - 2019 (20/11/2018)
 Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού 
Αντικείμενο και Δομή Σπουδών
Κανονισμός Σπουδών
Πρόγραμμα Σπουδών
Περιγράμματα Μαθημάτων
Αντιστοιχίες Μαθημάτων
Συγγράμματα του Τομέα
Παράρτημα Διπλώματος
Κανονισμός Σπουδών
Ο Κανονισμός των Σπουδών και άλλες Ρυθμίσεις

Παραθέτουμε στη συνέχεια τα κυριότερα σημεία του κανονισμού σπουδών, του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας του Τ.Ε.Ι. και των ρυθμιστικών αποφάσεων του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων με βάση τα οποία οργανώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Για λεπτομερέστερη ενημέρωση είναι σκόπιμο να ανατρέξει κάθε ενδιαφερόμενος στα πρωτότυπα κείμενα.

Η Εγγραφή Σπουδαστών και η Ανανέωση Εγγραφής


Η εγγραφή κάθε νεοεισαγόμενου σπουδαστή στο Τμήμα γίνεται μέσα στις χρονικές διορίες που κανονίζεται με υπουργική απόφαση και με βάση τις καταστάσεις των εισακτέων που στέλνονται στο Τ.Ε.Ι. από το υπουργείο (ΥΠ.Ε.Π.Θ.). Οι εγγραφές διεκπεραιώνονται από το Τμήμα στο οποίο υποβάλλονται όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Για όσους προέρχονται από μετεγγραφή εξωτερικού ισχύει ειδική διαδικασία. Οι πτυχιούχοι άλλου Τμήματος που ενδιαφέρονται να καταταγούν στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων εγγράφονται όμοια, μετά από ειδική απόφαση του Τμήματος σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις.
Ταυτόχρονα με την υποβολή των δικαιολογητικών εγγραφής πρέπει κάθε σπουδαστής να υποβάλει στο Τμήμα και μία αίτηση / δήλωση μαθημάτων. Δήλωση μαθημάτων υποχρεούται να υποβάλει κάθε σπουδαστής περιοδικά και συγκεκριμένα κατά την έναρξη κάθε εξαμήνου σπουδών.
Με την εγγραφή χορηγείται σε κάθε σπουδαστή από τη Γραμματεία του Τμήματος ένας Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) που παραμένει ίδιος μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών. Ο σπουδαστής πρέπει να γνωρίζει τον Α.Μ. όποτε ζητάει την έκδοση πιστοποιητικού ή οτιδήποτε άλλο από τη Γραμματεία του Τμήματος.
Καθυστέρηση της πρώτης εγγραφής είναι δυνατή μόνο για λόγους εξαιρετικής ανάγκης και ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος. Για το σκοπό αυτό πρέπει ο ενδιαφερόμενος σπουδαστής να υποβάλει μέσα σε 30 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής, αίτηση, στην οποία να εκθέτει τους λόγους της καθυστερημένης εγγραφής του. Σπουδαστής που δεν φρόντισε να εγγραφεί ούτε με την προαναφερόμενη διαδικασία, χάνει το δικαίωμα εγγραφής και σπουδής στο Τ.Ε.Ι..
Πρέπει να θεωρηθεί ευνόητο, ότι ένας σπουδαστής που έχει εγγραφεί και σπουδάζει στο Τμήμα δεν επιτρέπεται να είναι ταυτόχρονα εγγεγραμμένος και σε άλλο τριτοβάθμιο ίδρυμα με οποιαδήποτε ειδικότητα.
Κάθε σπουδαστής είναι υποχρεωμένος να ανανεώνει ανά εξάμηνο την εγγραφή του, μέσα στις προθεσμίες που αποφασίζονται από το Ίδρυμα και ανακοινώνονται στους σχετικούς πίνακες. Η ανανέωση εγγραφής πραγματοποιείται με μία αίτηση / δήλωση μαθημάτων, στην οποία περιέχονται όλα τα μαθήματα του Τμήματος, ορισμένα από τα οποία πρέπει να επιλέγει. Προς το σκοπό αυτό δίδεται από τη Γραμματεία ειδικό έντυπο με τα μαθήματα, καθώς και οδηγίες για τη συμπλήρωσή του. Αν ένας σπουδαστής δεν ανανεώσει την εγγραφή του για δύο συνεχόμενα εξάμηνα ή τρία μη συνεχόμενα διαγράφεται από τα μητρώα του Τμήματος.
Η Οργάνωση Σπουδών
Οι σπουδές στο Τμήμα είναι οργανωμένες με βάση το εξαμηνιαίο μάθημα. Αν οι γνώσεις που παρέχονται σε κάθε μάθημα θεωρούνται απαραίτητες για την επιτυχή παρακολούθηση ενός άλλου μαθήματος, τότε το πρώτο μάθημα λέγεται Προαπαιτούμενο και το δεύτερο Εξαρτώμενο μάθημα. Ο συνδυασμός προαπαιτούμενων και εξαρτώμενων μαθημάτων αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος.
Κάθε σπουδαστής έχει τη δυνατότητα, με την υποβολή της αίτησης / δήλωσης στην αρχή κάθε εξαμήνου, να καταρτίζει το ατομικό πρόγραμμα σπουδών του, ανάλογα με την προ - παιδεία που διαθέτει, το χρόνο μελέτης κ.λ.π. Μετά την υποβολή της δήλωσης έχει τη δυνατότητα να κάνει τροποποιήσεις στην αίτηση / δήλωση που υπέβαλε, συγκεκριμένα μέχρι δύο μαθήματα και μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων.
Κατά την κατάρτιση του ατομικού προγράμματος και τη συμπλήρωση της αίτησης / δήλωσης, πρέπει να λαμβάνονται οπωσδήποτε υπόψη τα εξής:
• Το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών που δηλώνονται, πρέπει να είναι μέχρι 45 ώρες για τα τυπικά εξάμηνα σπουδών και για τους επί πτυχίο σπουδαστές μέχρι 55 ώρες χωρίς να ισχύουν για τους δεύτερους οι αλυσίδες(προαπαιτούμενο - εξαρτώμενο).
• Δεν είναι δυνατό να δηλωθούν μαθήματα των οποίων τα προαπαιτούμενα ο κατά περίπτωση σπουδαστής δεν έχει παρακολουθήσει με επιτυχία.
12.3 Οι Εξεταστικές Περίοδοι
Μετά τη λήξη των μαθημάτων κάθε διδακτικού εξαμήνου, ακολουθούν δύο εξεταστικές περίοδοι διάρκειας δύο εβδομάδων κάθε μία, στην διάρκεια των οποίων οι σπουδαστές εξετάζονται γραπτά σε όλη τη διδακτέα ύλη. Διδακτέα είναι η ύλη που πρέπει να διδαχθεί σύμφωνα με το περίγραμμα σπουδών κάθε μαθήματος, και ανακοινώνεται από τους εκπαιδευτικούς.
Για το χειμερινό εξάμηνο (Χ.Ε.) οι περίοδοι είναι συνεχόμενες με την παρεμβολή μίας ελεύθερης εβδομάδας. Η πρώτη (Α΄) εξεταστική περίοδος του εαρινού εξαμήνου (Ε.Ε.)είναι αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων, ενώ η δεύτερη (Β΄) το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

 

Η Παρακολούθηση Μαθημάτων


Τα μαθήματα που περιέχονται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, έχουν μία από τις παρακάτω μορφές.
I. Θεωρητικά Μαθήματα (Θ.Μ.)
II. Εργαστηριακά Μαθήματα (Ε.Μ.)
III. Μικτά Μαθήματα (Μ.Μ.)
Μεικτά ονομάζονται εκείνα τα μαθήματα που περιέχουν τόσο θεωρητικό όσο και εργαστηριακό μέρος. Κάθε σπουδαστής, μπορεί να παρακολουθήσει είτε ολόκληρο Μ.Μ. είτε ένα μόνο μέρος του Μ.Μ. π.χ. το Ε.Μ. ή μόνο το Θ.Μ. Επιτυχής παρακολούθηση για ένα μεικτό μάθημα σημαίνει όμως, ότι ο σπουδαστής έχει περάσει τόσο το θεωρητικό, όσο και το εργαστηριακό μέρος. Όταν ένα Μ.Μ. είναι προαπαιτούμενου άλλου εννοείται, ότι η επιτυχής παρακολούθησή του προϋποθέτει επιτυχή παρακολούθηση και στα δύο μέρη αυτού του μαθήματος. Ειδικότερα ισχύουν τα εξής για κάθε μορφή μαθήματος:

I. Θεωρητικό Μάθημα
Ένα θεωρητικό μάθημα (ή θεωρητικό μέρος του μαθήματος) υπολογίζεται ότι διδάχθηκε, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί τα 2/3 των προγραμματισμένων ωρών. Κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό διδακτικών μονάδων (δ.μ.) Η διδακτική μονάδα αντιστοιχεί σε μία εβδομαδιαία ώρα διδασκαλίας για όλα τα μαθήματα του Τμήματος. Η πτυχιακή εργασία χαρακτηρίζεται από 10 δ.μ. Στις εκπαιδευτικές επισκέψεις δεν αντιστοιχούν διδακτικές μονάδες.
Ο τελικός βαθμός σε ένα Θ.Μ. προκύπτει από τους βαθμούς της προόδου (Ε.Α) και της τελικής εξέτασης. Συγκεκριμένα, για το βαθμό προόδου με απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος ισχύουν τα εξής. Ο βαθμός προόδου του σπουδαστή για κάθε Θ.Μ. εξάγεται από τη γραπτή εξέταση που γίνεται στο μέσο περίπου του εξαμήνου.
Ο τελικός βαθμός Θ.Μ. είναι το άθροισμα των πιστωτικών μονάδων που συγκεντρώνει ο σπουδαστής από την επίδοσή του στην πρόοδο και την τελική εξέταση. Για τον υπολογισμό των πιστωτικών μονάδων ο βαθμός προόδου πολλαπλασιάζεται επί 0.4, ο δε βαθμός τελικής εξέτασης επί 0.6.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σπουδαστή στις τελικές εξετάσεις αποτελεί η συμμετοχή του στη γραπτή εξέταση προόδου στο μέσον του εξαμήνου.
II. Εργαστηριακό Μάθημα
Με βάση τις δηλώσεις των σπουδαστών για κάθε Ε.Μ. (ή για κάθε εργαστηριακό μέρος μαθήματος) και ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο και εξοπλισμό σε κάθε εργαστήριο, κατανέμονται οι σπουδαστές σε ομάδες. Αυτές οι ομάδες υποδιαιρούνται σε υποομάδες, ανάλογα με τον αριθμό των εργαστηριακών ασκήσεων.
Στους εργαστηριακούς χώρους λειτουργούν τα απαιτούμενα για την εκπαίδευση των σπουδαστών ηλεκτρικά - ηλεκτρονικά, μηχανικά και άλλα όργανα, εργαλεία και συστήματα. Στόχος κάθε εργαστηριακού μαθήματος και κάθε άσκησης ιδιαίτερα, είναι η εξοικείωση του σπουδαστή με το εκάστοτε αντικείμενο, η κατανόηση της λειτουργίας του και η εκμάθηση του χειρισμού του. Είναι αυτονόητο, ότι κατά τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών ασκήσεων απαιτείται απόλυτη συμμόρφωση με τις οδηγίες του εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά που θα έβαζαν σε κίνδυνο τους σπουδαστές, τον εξοπλισμό και την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε κάθε εργαστήριο είναι αναρτημένος 'Κανονισμός' για ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία στο εργαστήριο.
Ο σπουδαστής βαθμολογείται για κάθε εργαστηριακή άσκηση και γι' αυτό το σκοπό λαμβάνονται υπόψη τόσο οι θεωρητικές, όσο και οι πρακτικές γνώσεις (προφορική εξέταση ή γραπτό τεστ), καθώς και η γραπτή έκθεση που θα παραδώσει μετά την άσκηση.
Ο βαθμός εργαστηριακού μαθήματος (ή του εργαστηριακού μέρους μαθήματος) προκύπτει με κριτήρια τη συμμετοχή του σπουδαστή κατά την πραγματοποίηση των ασκήσεων, την πληρότητα των τεχνικών εκθέσεων και την προφορική ή γραπτή εξέταση επί των ασκήσεων.
Η επιτυχής παρακολούθηση εργαστηριακού μαθήματος (ή εργαστηριακού μέρους μαθήματος) προϋποθέτει την επιτυχή συμμετοχή στα τουλάχιστον, των προβλεπόμενων εργαστηριακών ασκήσεων.
III. Μεικτό Μάθημα
Τα μεικτά μαθήματα ακολουθούν όσον αφορά το θεωρητικό τους μέρος τις ρυθμίσεις των θεωρητικών μαθημάτων και όσον αφορά το εργαστηριακό τους μέρος τις ρυθμίσεις των εργαστηριακών μαθημάτων.

 

Η Πρακτική Άσκηση

Σύμφωνα με το Ν.1404/83 οι σπουδές στα Τ.Ε.Ι. και ειδικότερα στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων περιλαμβάνουν εξάμηνη πρακτική άσκηση που αποτελεί το όγδοο εξάμηνο σπουδών και η πραγματοποίησή της είναι προϋπόθεση λήψης πτυχίου. Η εξάμηνη πρακτική άσκηση πραγματοποιείται από τους σπουδαστές μετά το τέλος της προβλεπόμενης διδασκαλίας στα επτά τυπικά εξάμηνα σπουδών, σε αμοιβόμενες θέσεις εργασίας σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους συνάδει με το πρόγραμμα.
Η πρακτική άσκηση είναι ελεγχόμενη και ο κατά περίπτωση σπουδαστής οφείλει να συμπληρώσει ειδικό βιβλίο απασχόλησης ελέγχου κατά τη διάρκειά της, το οποίο θεωρείται από το φορέα άσκησης.
Μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης το ειδικό βιβλίο κατατίθεται στη Γραμματεία του Τμήματος μέσω της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης.
Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους τουριστικούς οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της οικονομίας, όπου πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές, κάθε εκπαιδευτικό έτος.



^ Αρχή Σελίδας