Ανακοινώσεις  
Πίνακας προτεινόμενων πτυχιακών εργασιών για τους επί πτυχίο φοιτητές που ακολουθούν κύκλο σπουδών για πτυχίο ΤΕΙ. (17/10/2019)
ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ με τίτλο «Εργαστήριο Στατιστικής Μοντελοποίησης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στη Δημόσια και Περιβαλλοντική Υγιεινή» (ΦΕΚ 1537/τ.B’/7 Μαΐου 2019) όπως αυτή τροποποιήθηκε από την υπ. αριθ. 30289 Απόφαση της 24/6/2019 (ΦΕΚ B’ 2966/τ.Β΄/19 Ιουλίου 2019 ) (02/10/2019)
Προκήρυξη θέσης Διευθυντή στο Εργαστήριο "Στατιστικής Μοντελοποίησης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στη Δημόσια και Περιβαλλοντική Υγιεινή" (03/09/2019)
 Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας
Κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας
(Δημόσιας Υγιεινής) 
Περιεχόμενο σπουδων
 

ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ

ΥΓΕΙΑΣ

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ


Οι σπουδές στον Τομέα Δημόσιας Υγείας του  Τμήματος  Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής  Υγείας  του Τ.Ε.Ι. Αθήνας καλύπτουν τις εφαρμογές της Υγιεινής και ως επιστήμης και ως τεχνολογίας σε όλους τους τομείς που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την ανθρώπινη υγεία και ευημερία.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Οι απόφοιτοι του Τμήματος μέσω της εκπαίδευσής τους αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις καθώς και τις δεξιότητες και εμπειρίες, οι οποίες απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος τους και δραστηριοποιούνται ιδίως στους τομείς:

  • Διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων για την υγιεινολογική κατάσταση και την υγειονομική καταλληλότητα των πάσης φύσεως επιχειρήσεων παραγωγής –επεξεργασίας – βιομηχανοποίησης – διακίνησης – συντήρησης – πώλησης – και κατανάλωσης τροφίμων, ποτών, εδεσμάτων και πόσιμου νερού, και επιβολή μέτρων για την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών όρων.
  • Διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων στις Νοσοκομειακές Μονάδες, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Κατασκηνώσεις, εγκαταστάσεις Λουτρών, Σχολείων, Στρατώνων, Φυλακών, Σφαγείων – Σταυλισμών ζώων και επιβολή αντίστοιχων μέτρων για την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών όρων, για την καταλληλότητα αυτών.
  • Διενέργεια Ελέγχου Καταλληλότητας από Υγειονομικής πλευράς των εγκαταστάσεων ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, ως επίσης και κάθε τεχνικού έργου, το οποίο παρουσιάζει υγειονομικό ενδιαφέρον, κατά τις φάσεις μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας.
  • Άσκηση Περιβαλλοντικού Ελέγχου Ποιότητας στα μέσα του Περιβάλλοντος (έδαφος, επιφανειακά και υπόγεια νερά, αέρας) καθώς και έλεγχος των εκπομπών ρυπογόνων ουσιών, θορύβων και ακτινοβολίας από πάσης φύσεως εγκαταστάσεις.
  • Διενέργεια Ελέγχου Καταλληλότητας από υγειονομικής πλευράς, των συστημάτων συλλογής, αποκομιδής και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, καθώς και των συστημάτων συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων και των υγρών αποβλήτων.
  • Οργάνωση και εκτέλεση των εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων καθώς και υγειονομικών μελετών χώρων και εγκαταστάσεων.
  • Συλλογική εργασία με άλλους ειδικούς, όπως:
    • Εποπτεία εφαρμογής μέτρων στον Τομέα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
    • Συμμετοχή σε επιδημιολογικές έρευνες για την οργάνωση και εκτέλεση οποιουδήποτε υγειονομικού προγράμματος που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών της Χώρας (επιδημίες, σεισμοί, πλημμύρες κ.λ.π.).
    • Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα με θέματα Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.
    • Οργάνωση και εκπόνηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.
    • Εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέματα Ατομικής, Δημόσιας και Κοινωνικής Υγιεινής, Διαφώτισης και Υγιεινής του Περιβάλλοντος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.


ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η διάρκεια των σπουδών είναι οκτώ (8) εξάμηνα.


Κατά τη διάρκεια των επτά (7) πρώτων εξαμήνων οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, φροντιστηριακά μαθήματα για την εμπέδωση των θεωρητικών μαθημάτων και εργαστηριακά μαθήματα για την απόκτηση των εφαρμοσμένων γνώσεων, των δεξιοτήτων και των εμπειριών σε θέματα εφαρμογής Δημόσιας Υγιεινής. Στα πλαίσια των εργαστηριακών μαθημάτων προβλέπονται και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους εφαρμογής υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την επιτόπια εκπαίδευση των σπουδαστών, ώστε να αποκτήσουν σαφή αντίληψη των αναγκών και των συνθηκών της άσκησης του επαγγέλματός τους.


Στα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος περιλαμβάνονται μαθήματα γενικής υποδομής (όπως Ανατομική, Φυσιολογία, Κοινωνιολογία, Βιοχημεία, Ιατρική Μικροβιολογία κ.α.), ειδικής υποδομής – κορμού (όπως Βιομετρία, Επιδημιολογία, Υγιεινή της Διατροφής, Περιβάλλοντος. Ατομική Υγιεινή, Αγωγή Υγείας, Οργάνωση Υπηρεσιών Υγιεινής, κ.α.), και μαθήματα ειδικότητας (όπως Σχολική Υγιεινή, Υγιεινή Επιχειρήσεων Τροφίμων, Υγειονομική Μηχανική, Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας, Υγιεινή Καταστροφών, Βιομηχανική Ρύπανση, κ.α.).


Η διάρθρωση του διδακτικού προγράμματος είναι κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι σπουδαστές να διδάσκονται τα μαθήματα γενικής υποδομής και μετά να εκπαιδεύονται σε ειδικότερα γνωστικά αντικείμενα, με τα μαθήματα ειδικής υποδομής – κορμού, και τέλος να εκπαιδεύονται σε περισσότερο εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα, με τα μαθήματα της ειδικότητας.


Το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση στο επάγγελμα και την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, που εξασφαλίζει την εμβάθυνση του τελειοφοίτου του Τμήματος σε ένα σοβαρό επίκαιρο θέμα εφαρμοσμένης έρευνας ή αντικείμενο που έχει άμεση σχέση με την ειδικότητα των σπουδών.


Για την συνεπικούρηση του Προγράμματος σπουδών και την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας, το Τμήμα συμμετέχει σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και σε διεπιστημονικές εκδηλώσεις (ημερίδες – σεμινάρια).

Στην κορυφή



^ Αρχή Σελίδας