|
 |
 |
Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών |
 |
 |
 |
|
 |
Θέματα πτυχιακών εργασιών Γ΄ Τομέα 2010-11 Ε |
Εισηγητής, Χατζηδιάκος Παρασκευάς
Τίτλος (1η): Διαχείρηση εγγράφων με μονοδιάστατο γραμμωτό κώδικα.
Περίληψη: Ο σπουδαστής αναφέρεται κατ΄αρχην στην τεχνολογία του γραμμωτού κώδικα και στην συνέχεια χρησιμοποιει τυποποιημενο λογισμικό και υλικο (τα γνωστά bar code scanners ) συνδεδεμενο με προσωπικό υπολογιστή με στόχο να αποτυπώνει την ταυτότητα των εγγράφων με γραμμωτό κώδικα και ακολούθως να ανακαλει την ταυτότητα μεσα από την αντίστροφη διαδικασία( ανάγνωσης).
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού σε περιβάλλον windows
Αριθμός φοιτητών: 1
Τίτλος (2η): Κρυπτογραφία με χρήση java cards.
Περίληψη: Ο/οι σπουδαστής/ές αναφέρονται κατ αρχήν στις βασικές αρχες της κρηπτογραφίας και ιδιατέρως στην κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού και τις ψηφιακές υπογραφές. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν έξυπνες κάρτες προγραμματιζόμενες με java για την υλοποίηση σεναρίων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Απαιτούνται βασικές γνώσεις προγραμματισμού σε java.
Αριθμός φοιτητών: 1-2
Τίτλος (3η): Virtuoso: Σύστημα διαχείρησης Εξυπηρετητών Φιλοξενίας Διαδυκτιακών Τόπων (web hosting Servers).
Τίτλος (4η): Λειτουργικό σύστημα Android και εφαρμογές σε κινητή τηλεφωνία
Εισηγητής, Καλτσάς Γρηγόρης
Τίτλος (1η): Ανάπτυξη ασυρμάτου δικτύου αισθητήρων με κόμβους βασισμένους στις αναπτυξιακές διατάξεις CC2420DBK
Περίληψη: Για την συγκεκριμένη εργασία θα χρησιμοποιηθεί η αναπτυξιακή διάταξη CC2420DBK. Περιλαμβάνει δύο CC2420DB εκπαιδευτικές κάρτες, οι οποίες περιέχουν πομποδέκτη CC2420, μικροελεγκτή AVR ATmega128L της Atmel, 32 Kbytes εξωτερική μνήμη, ενσωματωμένη κεραία τυπωμένη πάνω στην πλακέτα καθώς και joystick, κουμπιά και leds που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μιας οπτικής διεπαφής. Επιπλέον διαθέτει έναν αισθητήρα θερμοκρασίας, ποτενσιόμετρο και σειριακή πόρτα RS-232. Ο CC2420 είναι ένας ολοκληρωμένος πομποδέκτης συμβατός με το IEEE 802.15.4 Standard. Προσφέρει μία ολοκληρωμένη και χαμηλού κόστους λύση για ανάπτυξη εφαρμογών στη ζώνη των 2.4 GHz.Οι εμπλεκόμενοι φοιτητές θα χρησιμοποιήσουν τους συγκεκριμένους κόμβους για να δομήσουν ασύρματο δίκτυο το οποίο θα εστιαστεί σε εφαρμογές ανίχνευσης σεισμών και πυρκαγιάς.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Προγραμματισμός μικροελεγκτή AVR, βασικές γνώσεις προγραμματισμού, αναλογικά ηλεκτρονικά.
Αριθμός φοιτητών: 2
Τίτλος (2η): Κατασκευή μικρορευστομηχανικών δομών σε σύστημα τρισδιάστατης μορφοποίησης.
Περίληψη: Στη συγκεκριμένη εργασία θα χρησιμοποιηθεί ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα τρισδιάστατης μορφοποίησης υποστρωμάτων. Ειδικότερα οι δομές θα επιτευχθούν μέσω του συστήματος Colinbus Laboflex Pro 30/HF, το οποίο έχει την δυνατότητα τρισδιάστατης μορφοποίησης με ακρίβεια 100 μm στους άξονες x-y και 1 μm στον άξονα z. Οι εμπλεκόμενοι φοιτητές θα δοκιμάσουν την μορφοποίηση διαφόρων τύπων υποστρωμάτων (αλουμινίου, Plexiglas, Teflon κτλ) και θα μελετήσουν την πιστότητα μεταφοράς πρωτότυπης γεωμετρίας στα υλικά αυτά. Για την συγκεκριμένη δραστηριότητα θα χρησιμοποιηθεί ειδικό λογισμικό που παρέχεται από την εταιρία κατασκευής. Σαν τελική εφαρμογή θα κατασκευαστεί διάταξη συσκευασίας μικρορευστομηχανικού αισθητήρα.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Βασικές γνώσεις προγραμματισμού.
Αριθμός φοιτητών: 2
Τίτλος (3η): Κατασκευή τυπωμένων κυκλωμάτων σε σύστημα τρισδιάστατης μορφοποίησης
Περίληψη: Στη συγκεκριμένη εργασία θα χρησιμοποιηθεί ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα τρισδιάστατης μορφοποίησης υποστρωμάτων Colinbus Laboflex Pro 30/HF, το οποίο έχει την δυνατότητα τρισδιάστατης μορφοποίησης με ακρίβεια 100 μm στους άξονες x-y και 1 μm στον άξονα z. Οι εμπλεκόμενοι φοιτητές θα ασχοληθούν με την δημιουργία τυπωμένων κυκλωμάτων μέσω εγχάραξης με το συγκεκριμένο σύστημα. Θα αναλυθούν οι προδιαγραφές και θα δοκιμασθούν οι ελάχιστες δυνατές διαστάσεις αποτύπωσης.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, Orcad, αναλογικά ηλεκτρονικά.
Αριθμός φοιτητών: 2
Τίτλος (4η): Προσομοίωση μικρο-ρευστομηχανικών διατάξεων με χρήση του λογισμικού πεπερασμένων στοιχείων COMSOL.
Περίληψη: Στη συγκεκριμένη εργασία θα προσομοιωθούν μικρο-ρευστομηχανικές διατάξεις μέσω Η/Υ. Για την προσομοίωση θα χρησιμοποιηθεί το εμπορικό πακέτο Comsol, μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η όλη ανάλυση. Θα ελεγχθεί η επίδραση των διαστάσεων στις βασικές γεωμετρίες και θα επιλεγεί ο βέλτιστος συνδυασμός για την καλύτερη απόδοση του συστήματος. Το πακέτο Comsol περιλαμβάνει ένα αυτόνομο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και σχεδιασμού των γεωμετριών που θα προσομοιωθούν.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Βασικές γνώσεις προγραμματισμού.
Αριθμός φοιτητών: 2
Εισηγητής: Πανταζής Νικόλαος
Τίτλος (1η): Πρωτόκολλα δρομολόγησης σε ασύρματα Δίκτυα αισθητήρων.
Περίληψη: Η παρούσα πτυχιακή εργασία στοχεύει στην έρευνα και στην όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των πιο πρόσφατων διαθέσιμων πρωτοκόλλων δρομολόγησης που αναφέρονται μόνο στον έλεγχο και στην εξοικονόμηση ενέργειας σε ασύρματα δίκτυα αισθητήρων. Τα πρωτόκολλα, στη συνέχεια, θα καταχωρηθούν πολύ περιληπτικά σε πίνακες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άμεση η μεταξύ τους σύγκριση, κυρίως σε ότι αφορά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Δίκτυα υπολογιστών, ασύρματα δίκτυα.
Αριθμός φοιτητών: 1-2
Εισηγητής, Διονύσης Κανδρής
Τίτλος (1η): Βέλτιστος Συντονισμός Ελεγκτών μέσω της Μεθόδου TOR.
Περίληψη: Αντικείμενο της Πτυχιακής Εργασίας είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου TOR στον έλεγχο συστημάτων. Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά τη συνδυασμένη χρήση ενός ελεγκτή δύο όρων (ανλογικού και διαφορικού) ΡΙ με ένα φίλτρο Kalman. Η διερεύνηση της δυανικής συμπεριφοράς των συγκεκριμένων ελεγκτών γίνεται μέσω εκτενών προσομοιώσεων σε περιβαλλον Matlab.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: (1) Καλή γνώση Θεωρίας Αυτομάτου Ελέγχου, (2) Δυνατότητα πραγματοποίησης προσομοιώσεων δυναμικής συμπεριφοράς συστημάτων μέσω του Λογισμικού Matlab.
Αριθμός φοιτητών: 2
Τίτλος (2η): Ανάπτυξη Αυτοματοποιημένου Συστήματος Ελέγχου Θερμοκρασίας Χώρου μέσω Προγραμματιζόμενου Λογικού Ελεγκτή.
Περίληψη: Αντικείμενο της Πτυχιακής Εργασίας είναι η υλοποίηση ενός συστήματος που θα επιτρέπει την αυτοματοποιημένη ρύθμιση της θερμοκρασίας ενός κλειστού χώρου μέσω προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου αντικειμένου απαιτείται η σχεδίαση και κατασκευή μιας πειραματικής διάταξης ελέγχου θερμοκρασίας και η ανάλογη διασύνδεσή της με βαθμίδα προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή που έχει κατάλληλα προγραμματιστεί.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: (1) Καλή γνώση προγραμματισμού προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών, (2) Δυνατότητα κατασκευής ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών διατάξεων.
Αριθμός φοιτητών: 2
Τίτλος (3η): Έλεγχος Φωτοβολταϊκού Συστήματος με χρήση PLC για την Παρακολούθηση της Ηλιακής Τροχιάς.
Περίληψη: Αντικείμενο της Πτυχιακής Εργασίας είναι η υλοποίηση ενός συστήματος που θα επιτρέπει την αυτοματοποιημένη ρύθμιση της θερμοκρασίας ενός κλειστού χώρου μέσω προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου αντικειμένου απαιτείται η σχεδίαση και κατασκευή μιας πειραματικής διάταξης ελέγχου θερμοκρασίας και η ανάλογη διασύνδεσή της με βαθμίδα προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή που έχει κατάλληλα προγραμματιστεί.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: (1) Καλή γνώση προγραμματισμού προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών, (2) Δυνατότητα κατασκευής ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών διατάξεων.
Αριθμός φοιτητών: 2
Τίτλος (4η): Ανάπτυξη Αυτοματοποιημένου Βιομηχανικού Κελύφους Εργασίας αποτελούμενου από Ρομποτικό Βραχίονα και Σύστημα Ποιοτικού Ελέγχου.
Περίληψη: Αντικείμενο της Πτυχιακής Εργασίας είναι η υλοποίηση ενός συστήματος που θα επιτρέπει τη συνδυαστική χρήση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ποιοτικού ελέγχου βιομηχανικού τύπου με ένα πνευματικό ρομποτικό βραχίονα. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου αντικειμένου απαιτείται η σχεδίαση και ανάπτυξη των βαθμίδων ελέγχου του ρομποτικού βραχίονα, η κατάλληλη διασύνδεση της με το βραχίονα και η σχεδίαση και κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου του υπό ανάπτυξη κελιού εργασίας.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: (1) Πολύ καλή γνώση Ρομποτικής, (2) Καλή γνώση προγραμματισμού προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών, (3) Δυνατότητα κατασκευής ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών διατάξεων.
Αριθμός φοιτητών: 2
Τίτλος (5η): Ανάπτυξη Αυτοκινούμενων Ρομποτικών Οχημάτων.
Περίληψη: Αντικείμενο της Πτυχιακής Εργασίας είναι η σχεδίαση και ανάπτυξη ρομποτικών οχημάτων. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου αντικειμένου απαιτείται η σύνθεση ρομποτικών οχημάτων και ο κατάλληλος προγραμματισμός λειτουργίας τους.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: (1)Βασική γνώση Ρομποτικής, (2) Καλή γνώση Προγραμματισμού,(3) Δυνατότητα κατασκευής ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών διατάξεων.
Αριθμός φοιτητών: 2
Τίτλος (6η): Ανάπτυξη Βαθμίδας Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Ενεργού Τηλεπικοινωνιακού Εξοπλισμού Εξωτερικού Χώρου.
Περίληψη: Αντικείμενο της Πτυχιακής Εργασίας είναι η σχεδίαση, ανάπτυξη και τηλεδιαχείριση βαθμίδων στέγασης ενεργού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού εξωτερικού χώρου. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου αντικειμένου απαιτείται η κατάλληλη διασύνδεση των επιμέρους υποσυστημάτων και η ανάπτυξη των διαδικασιών συγκεντρωτικού τους ελέγχου.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: (1) Καλή γνώση Αυτοματισμού, (2) Καλή γνώση Τηλεπικοινωνιών, (3) Δυνατότητα κατασκευής ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών διατάξεων.
Αριθμός φοιτητών: 2
Τίτλος (7η): Ανάπτυξη Ασύρματου Δικτύου Αισθητήρων.
Περίληψη: Αντικείμενο της Πτυχιακής Εργασίας είναι η σχεδίαση, ανάπτυξη και προγραμματισμός χρήσης δικτύου αποτελούμενου από ασύρματα διασυνδεδεμένους κόμβους. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου αντικειμένου απαιτείται η κατάλληλη διασύνδεση και προγραμματισμός των επιμέρους βαθμίδων ασύρματης επικοινωνίας.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: (1) Καλή γνώση Ασύρματων Τηλεπικοινωνιών, (2) Καλή γνώση προγραμματισμού σε περιβάλλοντα TinyOs και Matlab.
Αριθμός φοιτητών: 2
Τίτλος (8η): Ανάπτυξη Αυτοματοποιημένου Συστήματος Ελέγχου Διεργασιών μέσω Προγραμματιζόμενου Λογικού Ελεγκτή.
Περίληψη: Αντικείμενο της Πτυχιακής Εργασίας είναι η υλοποίηση ενός συστήματος που θα επιτρέπει την αυτοματοποιημένη ρύθμιση παραμέτρων που αφορούν φυσικές ή βιομηχανικές διεργασίες μέσω προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου αντικειμένου απαιτείται η σχεδίαση και κατασκευή πειραματικών διάταξεων που αντιπροσωπεύουν τις προσομοιούμενες διαδικασίες και η ανάλογη διασύνδεσή τους με βαθμίδα προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή που έχει κατάλληλα προγραμματιστεί.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: (1) Καλή γνώση προγραμματισμού προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών, (2) Δυνατότητα κατασκευής ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών διατάξεων.
Αριθμός φοιτητών: 2
Εισηγητής, Κουλούρας Γρηγόρης
Τίτλος (1η): Ανάπτυξη καινοτόμων υποδομών και σύγχρονης ολοκληρωμένης μελέτης “έξυπνης κατοικίας” σε νέες εγκαταστάσεις καθώς και αναβάθμιση υφιστάμενων, ακολουθώντας το πρότυπο Z-Wave. (Ανατέθηκε)
Περίληψη: Με την καθημερινή αύξηση των αναγκών του ανθρώπου για αναζήτηση ευκολότερου τρόπου ζωής, την ανάγκη για την ασφάλειά του στον ιδιωτικό του χώρο, καθώς και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, μας ώθησε να βρούμε τρόπους να εξυπηρετήσουμε αυτές τις ανάγκες εύκολα και οικονομικά. Σε αυτή την εργασία οι σπουδαστές θα ασχοληθούν με τη σύγκριση διαφόρων τεχνολογιών για δημιουργία “έξυπνης κατοικίας” και εκτενέστερα με το πρότυπο Z-Wave. Η εργασία θα παρουσιάζει σύγχρονη ολοκληρωμένη μελέτη “έξυπνης κατοικίας” σε νέες εγκαταστάσεις καθώς και αναβάθμιση υφιστάμενων. Οι σπουδαστές θα υλοποιήσουν ενσωματωμένες συσκευές (embedded devices) καθώς και λογισμικό διαχείρισής τους με βάση το πρότυπο Z-Wave.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Αναλογικά Ηλεκτρονικά, Ψηφιακά Ηλεκτρονικά, Ηλεκτρονικά Ισχύος, Δίκτυα Η/Υ, Μικροελεγκτές
Αριθμός σπουδαστών: 2
Τίτλος (2η): Μελέτη, εγκατάσταση και διαχείριση του λογισμικού “Openfire”, ενός ανοιχτού λογισμικού διακομιστή άμεσων μηνυμάτων (Instant Messaging Server), που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο επικοινωνίας XMPP. (Ανατέθηκε)
Περίληψη: Η τεχνολογία άμεσων μηνυμάτων (Instant Messaging) πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Γνωστές εφαρμογές IM clients είναι το "ICQ", "Yahoo Messenger", "AOL Instant Messenger", "MSN Messenger", "Google Talk" κ.α.. Αντίθετα από τα άλλα Instant Messaging πρωτόκολλα, το XMPP είναι ανοιχτού λογισμικού και επιτρέπει στον καθένα να υλοποιεί ένα δικό του XMPP service. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να συνεργάζεται και με άλλους IM servers άλλων εταιριών και υλοποιήσεων που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο XMPP. Ο σπουδαστής θα δραστηριοποιηθεί στην μελέτη, εγκατάσταση και διαχείριση του διακομιστή ανοιχτού λογισμικού "Openfire" σε περιβάλλον Linux. Σαν Instant Messaging Client μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε ανοιχτού λογισμικού Client που υποστηρίζει το πρωτόκολλο XMPP.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Προγραμματισμός, Τεχνολογίες WEB, Linux, JAVA, Javascript, JQuery, TCP/IP, XML
Αριθμός σπουδαστών: 1
Τίτλος (3η): Κατασκευή εργαστηριακού τροφοδοτικού χαμηλής ισχύος ελεγχόμενο από μικροελεγκτή με δυνατότητα διασύνδεσης Ethernet.
Περίληψη: Ο σπουδαστής θα δραστηριοποιηθεί στον σχεδιασμό και υλοποίηση ενσωματωμένης συσκευής εργαστηριακού τροφοδοτικού με έλεγχο τάσης (0-30V) και περιορισμό ρεύματος (0-3A). Η διεπαφή για τον έλεγχο της συσκευής θα υλοποιηθεί, είτε από πρόγραμμα που θα τρέχει στον Η/Υ, είτε μέσω WEB interface στην ενσωματωμένη συσκευή.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Αναλογικά Ηλεκτρονικά, Ψηφιακά Ηλεκτρονικά, Μικροελεγκτές, Δίκτυα Η/Υ, Τεχνολογίες WEB
Αριθμός σπουδαστών: 1
Τίτλος (4η): Κατασκευή ενσωματωμένης συσκευής ψηφιακού βολτόμετρου συνεχούς τάσης DC με αλφαριθμητική οθόνη LCD και ικανότητα εκφώνησης της μετρούμενης τιμής.
Περίληψη: Ο σπουδαστής θα δραστηριοποιηθεί στον σχεδιασμό και υλοποίηση ενσωματωμένης συσκευής ψηφιακού βολτόμετρου συνεχούς τάσης DC εύρους 0 - 20 Volt. Η μετρούμενη ψηφιοποιημένη τιμή της τάσης θα μετατρέπεται σε φωνή με χρήση PWM διαμόρφωσης. Τα ηχογραφημένα μηνύματα θα έχουν αποθηκευτεί σε non-volatile μνήμη, είτε στην εσωτερική μνήμη προγράμματος του μικροελεκτή, είτε σε επιπρόσθετη εξωτερική.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Μικροελεγκτές, Αναλογικά Ηλεκτρονικά, Ψηφιακά Ηλεκτρονικά, PWM, DAC, ADC
Αριθμός σπουδαστών: 1-2
Τίτλος (5η): Διαδραστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Εκμάθησης για εκπαιδευτικά ιδρύματα. (Ανατέθηκε).
Περίληψη: Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι η δημιουργία και εγκατάσταση μιας επεκτάσιμης πλατφόρμας (framework) εκμάθησης για εκπαιδευτικά ιδρύματα. Θα δημιουργηθεί μια διαδραστική διαδικτυακή (on-line) πλατφόρμα εκμάθησης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης. Η ηλεκτρονική εκμάθηση (e-learning) είναι ουσιαστικά μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που βοηθάει το έργο της εκπαίδευσης. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βελτιώνει την ποιότητα της εκπαίδευσης, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε πηγές πληροφοριών και σε άλλες υπηρεσίες, όπως σε ανταλλαγή απόψεων και εξ' αποστάσεως συνεργασίες. Ο όρος e-learning καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και διαδικασιών, όπως είναι ηλεκτρονικές εγγραφές σε τάξεις και τμήματα, ψηφιακές συνεργασίες, τεστ αξιολόγησης, βαθμολογίες φοιτητών και γενικότερα μάθηση βασιζόμενη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις τεχνολογίες του παγκόσμιου ιστού. Ο σπουδαστής θα δραστηριοποιηθεί στον σχεδιασμό, την δημιουργία και την εγκατάσταση πλατφόρμας εκμάθησης, βασισμένη σε νέες τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: Προγραμματισμός, Τεχνολογίες WEB, Linux, HTML5, Javascript, JQuery .
Αριθμός σπουδαστών: 1
Εισηγητής, Παπαποστόλου Σταύρος
Τίτλος (1η): Οι γενετικοί αλγόριθμοι και η εφαρμογή τους στα συστήματα αυτόματου ελέγχου.
Περίληψη: Οι Γενετικοί αλγόριθμοι ανήκουν στο κλάδο της επιστήμης υπολογιστών και αποτελούν μια μέθοδο αναζήτησης βέλτιστων λύσεων σε συστήματα που μπορούν να περιγραφούν ως μαθηματικό πρόβλημα. Είναι χρήσιμοι σε προβλήματα που περιέχουν πολλές παραμέτρους/διαστάσεις και δεν υπάρχει αναλυτική μέθοδος που να μπορεί να βρει το βέλτιστο συνδυασμό τιμών για τις μεταβλητές ώστε το υπό εξέταση σύστημα να αντιδρά με όσο το δυνατόν με το θεμιτό τρόπο. Ο τρόπος λειτουργίας των Γενετικών Αλγορίθμων είναι εμπνευσμένος από τη βιολογία. Χρησιμοποιεί την ιδέα της εξέλιξης μέσω γενετικής μετάλλαξης, φυσικής επιλογής και διασταύρωσης. Οι Γενετικοί Αλγόριθμοι είναι αρκετά απλοί στην υλοποίησή τους.Σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν με επιτυχία πολλά συστήματα βασισμένα σε Γενετικούς αλγορίθμους σε τομείς όπως η Επεξεργασία Εικόνας (Image Processing), η σχεδίαση με τη βοήθεια Η/Υ (Computer Aided Desing - CAD), η Οικονομία, οι Τηλεπικοινωνίες, η Tεχνολογία Λογισμικού (Software Engineering), ο Χρονοπρογραμματισμός (Scheduling), τα Γραφικά Υπολογιστών (Computer Graphics) και άλλα συστήματα. Σε αυτή την πτυχιακή εργασία θα αναλυθούν οι γενετικοί αλγόριθμοι και θα εξεταστούν διάφορα συστήματα ελέγχου πάνω στα οποία βρίσκουν εφαρμογή.
Αριθμός σπουδαστών: 1
Τίτλος (2η): Έλεγχος φωτεινής σηματοδότησης με τη βοήθεια PLC .
Περίληψη: Στην πτυχιακή αυτή εργασία ό σπουδαστής θα ασχοληθεί με την παρουσίαση των Προγραμματιζόμενων Λογικών Ελεγκτών (PLC) και τον προγραμματισμό τους με σκοπό τον έλεγχο της φωτεινής σηματοδότησης. Θα γίνει ιστορική αναδρομή σχετικά με το τι ίσχυε και τι ισχύει στον τρόπο ελέγχου της φωτεινής σηματοδότησης. Στην συνέχεια θα γίνει αναφορά της έννοιας των προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών και τον τρόπο που χρησιμοποιούνται γενικά στην ηλεκτρονική και την βιομηχανία. Έπειτα θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον έλεγχο της φωτεινής σηματοδότησης. Ακολούθως θα γίνει αναφορά στην οικογένεια λογικών ελεγκτών simatic s7-200 και στην λειτουργία τους και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Θα γίνει αναφορά στον τρόπο προγραμματισμού τους αλλά και ανάλυση ενός προγράμματος που θα εκτελεί έλεγχο φωτεινής σηματοδότησης σε ένα δεδομένο σύστημα φωτεινών σηματοδοτών.
Αριθμός σπουδαστών: 1
Τίτλος (3η): Αυτόματος έλεγχος αντλιοστασίου άρδευσης και προγραμματισμός με plc.
Περίληψη: Το θέμα αναφέρεται στον αυτόματο έλεγχο ενός αντλιοστασίου άρδευσης. Το σύστημα περιλαμβάνει γεώτρηση που τροφοδοτεί μια δεξαμενή με νερό μέχρι η στάθμη να φτάσει στο επιθυμητό ύψος. Οι αντλίες, εφόσον το νερό στην δεξαμενή είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο ύψος, λειτουργούν προκειμένου να πετύχουν την κατάλληλη πίεση στο δίκτυο. Λειτουργούν επίσης λογικές που επιτηρούν και επεμβαίνουν σε περιπτώσεις σφαλμάτων του συστήματος. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσω του plc και του ηλεκτρολογικού κυκλώματος.
Αριθμός σπουδαστών: 1
Τίτλος (4η): Αυτόματη λήψη βιοϊατρικών σημάτων μέσω μόνιτορ, από ασθενείς. Ψηφιακή επεξεργασία και απεικόνιση των παραμέτρων.
Περίληψη: Παρουσίαση μόνιτορ. Μετρούμενες παράμετροι (ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιακούς ρυθμούς, οξυμετρία, θερμοκρασία, αναίμακτη μέτρηση αρτηριακής πίεσης κ.λπ.). Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την λήψη βιοϊατρικού σήματος. Τρόποι απεικόνισης και υπολογισμοί. Διασύνδεση με άλλες συσκευές και συστήματα.
Αριθμός σπουδαστών: 1
Τίτλος (5η): Σύγχρονες τεχνικές αυτομάτου έλεγχου στην αντισεισμική και περιβαλλοντική προστασία.
Περίληψη: Στην πτυχιακή θα παρουσιάσουμε τις εφαρμογές αυτομάτου έλεγχου για την προστασία κτιρίων από σεισμικές δονήσεις και περιβάλλοντος από την ανθρώπινη παρέμβαση . Κατά την παρουσίαση της αντισεισμικής προστασίας κτιρίων θα αναλύσουμε την τεχνική της σεισμικής μονωμένης βάσης με αυτόματο έλεγχο. Στη ανάλυση αυτή θα μελετηθούν οι περιπτώσεις για σεισμική μονωμένη βάση με τοποθετημένους επενεργητες στη βάση κτιρίου και χωρίς επενεργητες .Επίσης θα παρουσιάσουμε την εφαρμογή αυτομάτου έλεγχου σε τεχνικές μελέτης και αντιμετώπισης της μεταβολής των περιβαλλοντικών στοιχείων. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη διάγνωση στα σφάλματα έλεγχου αλλά και στα ενδογενή προβλήματα και πλεονεκτήματα.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: προγραμματισμός MATLAB, συστήματα αυτομάτου έλεγχου.
Αριθμός σπουδαστών: 2
Τίτλος (6η): Αρχή Λειτουργίας, εφαρμογές και αυτόματος έλεγχος σε σερβοκινητήρες.
Περίληψη: Η πτυχιακή αυτή εργασία θα αποτελεί μια παρουσίαση στην αρχή λειτουργιάς και τις εφαρμογές των σερβοκινητήρων και πως με τη χρήση τους δίνεται λειτουργικά η δυνατότητα εκτός από την απλή ρύθμιση των στροφών και της ταχύτητας που γίνονται και στους συνήθεις κινητήρες με ρυθμιστές στροφών και inverters να γίνεται πραγματικός έλεγχος της θέσης του άξονα του κινητήρα. Στο πως διαφέρουν από τους άλλους κινητήρες ενσωματώνοντας σύστημα ανάδρασης το οποίο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα σερβομηχανισμό οδήγησης( servodrivers) με σκοπό να ελεγχθεί είτε η ροπή είτε η ταχύτητα ειτε η θέση ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτη ακρίβεια κίνησης. Αρχικά θα γίνεται μία γενική εισαγωγή στα είδη , στις χρήσεις και τις εφαρμογές τους [AC διφασικοί-τριφασικοί σερβοκινητήρες(σύγχρονοι-ασύγχρονοι) , DC σερβοκινητηρες και τους τύπους του].Στη συνέχεια θα θίγονται διάφορα θέματα όπως είναι το σύστημα οδήγησης του σερβοκινητήρα (servodrivers) , βηματικοί κινητήρες , έλεγχος θέσης-ταχύτητας-ροπής μέσω συστημάτων αυτομάτου ελέγχου.Τέλος η δυνατότητα που προσφέρουν οι σερβοκινητήρες στα συστήματα ελέγχου κίνησης με τον παράλληλο έλεγχο ταχύτητας και θέσης με πολύ μεγάλη ακρίβεια και χωρίς περιορισμούς μηχανικής ισχύος (δηλαδή αναγκαίας ροπής) τους καθιστά κατάλληλους για μια τεράστια γκάμα βιομηχανικών εφαρμογών.
Προαπαιτούμενες γνώσεις: προγραμματισμός MATLAB, εφαρμοσμένα μαθηματικά.
Αριθμός σπουδαστών: 2
Τίτλος (7η): Σύστημα αυτομάτου ελέγχου βιολογικού καθαρισμού.
Περίληψη: Στην πτυχιακή αυτή εργασία παρουσιάζουμε το σύστημα αυτομάτου ελέγχου που χρησιμοποιείται στον βιολογικό καθαρισμό. Θα γίνει μια γρήγορη αναφορά στην ρύπανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος καθώς και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υγρών αποβλήτων. Θα ασχοληθούμε με το σύστημα SCADA στα κυκλώματα ισχύος και στα κυκλώματα αυτοματισμού του Β/Κ, επιγραμματικά θα αναφερθούν όλα τα alarms και η περιγραφή των κυκλωμάτων τους. Στον αυτοματισμό του Β/Κ συμπεριλαμβάνονται αντλίες στων οποίων τα κυκλώματα έχουμε το DIRECT/REVERSE και το REACCELERATION (επανεπιτάχυνση) και ο έλεγχος γίνεται με PID controllers.Τέλος θα γίνει παρουσίαση προγράμματος PLC simatic s 7300 με όλα τα παραπάνω, σε γλώσσα LADDER και θα δείξουμε τα πειραματικά αποτελέσματά του. .
Αριθμός σπουδαστών: 2
Εισηγητής, Κοσμάτος Ευάγγελος
Τίτλος (1η): Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με χρήση τεχνολογιών php, googlemaps, yax
Περίληψη:
Αριθμός σπουδαστών: 3
|
Ημερομηνία Δημιουργίας : 23/02/2011 |
|
|
|
|
|
|