|
 |
 |
Εισαγωγική Κατεύθυνση Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας |
 |
 |
 |
|
|
 |
Διάρθρωση Προγράμματος Σπουδών |
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η διάρκεια των σπουδών του τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας είναι οκτώ (8) εξάμηνα, σύμφωνα με το Π.Δ. 227/14-6-95 (ΦΕΚ 130/τ.Α΄/20-6-95). Κατά τη διάρκεια των επτά (7) πρώτων εξαμήνων οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, ασκήσεις πράξεις, εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια και επισκέψεις σε χώρους παραγωγής (υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας). Κατά το όγδοο (8) εξάμηνο πραγματοποιείται η καθοδηγούμενη και αξιολογούμενη πρακτική άσκηση καθώς και η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας. Συνολικά ο φοιτητής διδάσκεται 41 μαθήματα, διενεργεί την Πρακτική Άσκηση, εκπονεί την Πτυχιακή Εργασία και μετά από επιτυχή εξέταση σε αυτά, αποκτά το Πτυχίο που απονέμει το Τμήμα.
- Δόμηση προγράμματος σπουδών
Ø Φόρτος Εργασίας (ΦΕ)Το πρόγραμμα σπουδών δομείται με βάση το Φόρτο Εργασίας (ΦΕ) του φοιτητή (750 ώρες ανά εξάμηνο). Για την επιτυχή παρακολούθηση κάθε μαθήματος καθορίζεται η διδακτέα ύλη και οι μορφές του διδακτικού έργου κατά τρόπο ώστε για κάθε ώρα θεωρητικής διδασκαλίας ο φοιτητής να διαθέτει δύο ώρες επιπλέον για μελέτη, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος για τη μελέτη των ασκήσεων πράξης καθώς και για την προετοιμασία των εργαστηριακών ασκήσεων του οικείου μαθήματος. Για την ανάπτυξη του προγράμματος ο ΦΕ ορίζεται σε κάθε μάθημα ως τριπλάσιος του χρόνου θεωρητικής διδασκαλίας και ίσος προς το χρόνο εργαστηριακής διδασκαλίας ή άσκησης πράξης. Ø Διδακτικές Μονάδες (ΔΜ) - Σύστημα ECTS
Σε κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών κατανέμεται ένας αριθμός Διδακτικών Μονάδων (ΔΜ) του συστήματος ECTS. Το σύνολο των Διδακτικών Μονάδων των μαθημάτων κάθε εξαμήνου είναι τριάντα (30) και για τα (8) εξάμηνα ανέρχεται σε 240 Διδακτικές Μονάδες (ΔΜ). Κάθε Διδακτική Μονάδα αντιστοιχεί σε 25 ώρες τουλάχιστον ΦΕ. Στο όγδοο εξάμηνο, στην πτυχιακή, κατανέμονται 20 ΔΜ και στην πρακτική άσκηση 10 ΔΜ.
Το Πρόγραμμα Σπουδών περιέχει 46 μαθήματα από τα οποία 36 μαθήματα είναι υποχρεωτικά και 10 κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά. Τα μαθήματα διακρίνονται σε τρεις (3) κατηγορίες:
α) σε μαθήματα βασικής υποδομής,
β) σε μαθήματα ειδικής υποδομής και
γ) σε μαθήματα ειδικότητας.
Από τα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα, ο φοιτητής επιλέγει 5 μαθήματα της προτίμησής του, 2 ειδικής υποδομής και 3 ειδικότητας.
Τα μαθήματα βασικής υποδομής αναφέρονται στους γενικούς τομείς της Οικονομίας και της Διοίκησης, η χρησιμότητα των οποίων έγκειται στην κατανόηση και εκμάθηση των βασικών γνωστικών και μεθοδολογικών εργαλείων που απαιτούνται για την ένταξη των φοιτητών σε οποιοδήποτε γενικό εργασιακό χώρο.
Τα μαθήματα ειδικής υποδομής αποσκοπούν στην προετοιμασία του φοιτητή να αποκτήσει τις ικανότητες εκείνες οι οποίες, πλην των θεωρητικών γνώσεων, θα του επιτρέψουν την κατανόηση εφαρμοσμένων γνωστικών - τεχνολογικών πεδίων και περιοχών μάθησης.
Τα μαθήματα ειδικότητας στοχεύουν στην εμβάθυνση και ανάλυση εξειδικευμένων γνωστικών πεδίων στους επιμέρους επιστημονικούς τομείς της διοίκησης-διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.
- Ομάδες μαθημάτων επιλογής
Ορισμένα μαθήματα του προγράμματος σπουδών κατανέμονται σε σύνολα μαθημάτων που παρέχουν στο φοιτητή τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα επιλογών, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες κλίσεις και προτιμήσεις του. Η ομαδοποίηση των μαθημάτων επιλογής γίνεται με βάση την εξειδίκευσή τους στις γνωστικές περιοχές του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος.
Οι ασκήσεις πράξης, ως εφαρμογές της θεωρίας, δηλώνονται στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος και από τη φύση τους προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Οι ασκήσεις πράξης περιλαμβάνουν φροντιστηριακές ασκήσεις, μελέτες περιπτώσεων (case studies), ατομικές και ομαδικές εργασίες, βιβλιογραφικές επισκοπήσεις, χρήση οπτικό-ακουστικού εκπαιδευτικού υλικού κλπ. Ειδική βαρύτητα δίνεται στην αυτενέργεια και ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων των φοιτητών, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης πρωτοβουλιών, της κριτικής σκέψης, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων κ.ά.
Μαθήματα ειδικής υποδομής και ειδικότητας συνιστούν δύο (2) κατευθύνσεις στις γνωστικές περιοχές του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος: α) την κατεύθυνση της Διοίκησης-Διαχείρισης Μονάδων Υγείας και β) την κατεύθυνση της Διοίκησης-Διαχείρισης Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας.
Η πτυχιακή εργασία εκπονείται στη διάρκεια έξι (6) ημερολογιακών μηνών με δυνατότητα παράτασης έξι (6) ακόμα μηνών, μετά από σχετική έγκριση του Συμβουλίου του Τμήματος. Η πτυχιακή εργασία παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές του τμήματος να εμβαθύνουν στα θεωρητικά γνωστικά αντικείμενα που διδάχθηκαν και να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και ικανότητα παραγωγής πρωτότυπων ιδεών, διερευνώντας επίκαιρα ζητήματα εφαρμοσμένης έρευνας ή αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με τη διοίκηση-διαχείριση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.
Η πρακτική άσκηση στο επάγγελμα διαρκεί έξι (6) ημερολογιακούς μήνες, είναι καθοδηγούμενη και αξιολογούμενη. Η πρακτική άσκηση προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να βελτιώσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες, τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης πρωτοβουλιών, αποκτώντας βιωματική εμπειρία των εργασιακών σχέσεων σε ένα δομημένο ορθολογικά επιχειρησιακό περιβάλλον. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως και σε κοινωνικούς φορείς που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος και αναπτύσσουν παραγωγικό έργο στους τομείς της υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Οι φορείς αυτοί, πλην της ανωτέρω ένταξής τους στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, μπορούν να αφορούν και τους μη κερδοσκοπικούς φορείς που ενεργοποιούνται στον τομέα της ανοικτής κοινωνικής φροντίδας, οι οποίοι είτε ως ΝΠΙΔ είτε ως μη κυβερνητικές ή εθελοντικές οργανώσεις αποτελούν ολοκληρωμένες οργανωτικό-διοικητικές δομές και αναπτύσσουν σημαντικό εύρος διοικητικό-διαχειριστικών διεργασιών.
|
Ημερομηνία Δημιουργίας : 01/12/2008 |
|
|
|
|
|