Ανακοινώσεις  
Διαδικασία μεταγγραφών 2019-20 (03/12/2019)
Κατατακτήριες εξετάσεις ακαδημαϊκού έτους 2019-20 (03/12/2019)
Ορισμός μαθημάτων ειδικότητας για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης (20/11/2019)
Ανακοίνωση έναρξης πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το χειμερινό εξάμηνο 2019 (06/11/2019)
Πρακτική άσκηση μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ: Επιλεγέντες φοιτητές (07/10/2019)
Ανανεώσεις εγγραφών χειμερινού εξαμήνου 2019-20 (04/10/2019)
Κατανομή πρωτοετών φοιτητών σε τμήματα (04/10/2019)
Τροποποιήσεις προγράμματος σπουδών (04/10/2019)
Έναρξη πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το "χειμερινό" εξάμηνο 2019 (26/09/2019)
 Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων 
Ανακοινώσεις Η' εξ. (για όλα τα μαθήματα)
Πρακτική άσκηση
Πτυχιακή εργασία
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κανονισμός πτυχιακής εργασίας

Α) ΓΕΝΙΚΑ


Κάθε σπουδαστής του τελευταίου τυπικού εξαμήνου είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει μία πτυχιακή εργασία με θέμα που πρέπει να έχει άμεση σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της παραγωγής και των υπηρεσιών.

Ο σπουδαστής που επιθυμεί να πάρει θέμα πτυχιακής εργασίας το δηλώνει σε ειδικό έντυπο, το οποίο υποβάλλει στον αρμόδιο Τομέα Μαθημάτων

Τα τακτικά και έκτακτα μέλη του Ε.Π. προτείνουν θέματα πτυχιακής εργασίας τα οποία εγκρίνονται από τον Τομέα μαθημάτων.
Για την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας χρησιμοποιούνται, εφ’όσον είναι απαραίτητο, οι χώροι και ο εξοπλισμός του ΤΕΙ.
  • Κοινό θέμα πτυχιακής εργασίας μπορεί να ανατεθεί και σε ομάδα μέχρι τρείς (3) σπουδαστές με ταυτόχρονη κατανομή της εργασίας σε κάθε σπουδαστή.
  • Κάθε τακτικό ή έκτακτο μέλος του Ε.Π. του Τμήματος, στα πλαίσια απασχόλησής του, αναλαμβάνει την επίβλεψη πτυχιακών εργασιών
  • Ο Τομέας μαθημάτων αναθέτει σε ένα τακτικό ή έκτακτο μέλος του Ε.Π. να επιβλέπει την πρόοδο και επεξεργασία του θέματος της πτυχιακής εργασίας, να καθοδηγεί τους σπουδαστές στην αναζήτηση της καλύτερης λύσης και να φροντίζει για την παροχή των αναγκαίων διευκολύνσεων.
  • Η επεξεργασία της πτυχιακής εργασίας μπορεί να επεκταθεί και πέρα από την λήξη του τελευταίου εξαμήνου σπουδών, ανάλογα με την έκταση και τις απαιτήσεις του θέματος.
  • Μετά την ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας και ύστερα από έγκριση του επιβλέποντα εκπαιδευτικού υποβάλλεται μέσω του πρωτοκόλλου στο Τμήμα. Το Συμβούλιο του Τμήματος ορίζει ημερομηνία μέσα στον χρόνο μαθημάτων, κατά την οποία γίνεται παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας ενώπιον τριμελούς επιτροπής από μέλη του Τμήματος συναφούς ειδικότητας εκ των οποίων ο ένας είναι ο εισηγητής.
  • Τα μέλη της επιτροπής παρακολουθούν την παρουσίαση της εργασίας και υποβάλλουν διευκρινιστικές και εξεταστικές ερωτήσεις, ώστε να διαμορφώσουν άποψη για την πληρότητα στην επεξεργασία του θέματος. Τα μέλη της επιτροπής εξέτασης της πτυχιακής εργασίας αποφασίζουν, κατά πλειοψηφία, ύστερα από πρόταση του επιβλέποντα εκπαιδευτικού, για τον βαθμό που θα δοθεί στην πτυχιακή εργασία.
  • Σε περίπτωση που μία πτυχιακή εργασία κριθεί ελλιπής αναπέμπεται για συμπληρωματική επεξεργασία, οπότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής και παρουσίασης.

Την παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα μέλη του Ε.Π. και οι σπουδαστές της σχολής.

Β) ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ( ΠΔ 489/84,  Γ.Σ. ΤΜ.ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ 12.12.91)

  • Ορισμός της πτυχιακής εργασίας

Είναι η εκπόνηση από τον τελειόφοιτο του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων μιας ολοκληρωμένης εργασίας με αφετηρία τις ειδικές γνώσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων του προγράμματος σπουδών.

Ο σκοπός, το περιεχόμενο και το θέμα της πτυχιακής εργασίας πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες της παραγωγής και των δόκιμων υπηρεσιών που προσφέρει ο επαγγελματίας Αρχιτέκτων Εσωτερικού Χώρου, Διακοσμητής και Σχεδιαστής Αντικειμένων στο κοινωνικό σύνολο.

  • Σκοπός της πτυχιακής εργασίας

Είναι να εμπεδώσει και να αποδείξει την δόκιμη επαγγελματική κατάρτιση του τελειόφοιτου του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων μέσα από την εμβάθυνσή του σε έναν τομέα γνώσεων του δικού του ενδιαφέροντος.

  • Περιεχόμενο της πτυχιακής εργασίας

Είναι το ειδικό γνωσιολογικό αντικείμενο που επεξεργάζεται.  Αυτό καθορίζεται από τον Τ.Μ. η οποία θέτει στην διάθεση κάθε τελειόφοιτου μία τράπεζα θεμάτων - προβλημάτων.

Η έκταση του περιεχομένου της πτυχιακής εργασίας διαμορφώνεται αφενός από τον τύπο του προβλήματος/θέματος που επεξεργάζεται η πτυχιακή εργασία και αφετέρου  από τον τρόπο επίλυσης/αντιμετώπισης του τεθέντος προβλήματος/θέματος.

  • Έκταση της πτυχιακής εργασίας

Η πτυχιακή εργασία στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων μπορεί να αποτελείται :

α) από μία μονογραφία

β) από μία μελέτη

γ) από μία κατασκευή ή μία εικαστική εργασία

Η έκταση του περιεχομένου τους ποικίλλει ανά περίπτωση.

Για κάθε κατηγορία ξεχωριστά ισχύουν οι ακόλουθες προδιαγραφές :

α) για τη μονογραφία :

Αυτή ορίζεται να περιέχει κείμενο 40 τουλάχιστον δακτυλογραφημένων σελίδων. Σ’ αυτή πρέπει να περιλαμβάνονται οι  αναγκαίες  εικόνες, τα σχέδια  και  οι  βιβλιογραφικές  πηγές, που  κρίνεται  απαραίτητο  να συνοδεύουν την ανάπτυξη του  θέματος .

β) για τη μελέτη:

Αυτή ορίζεται να περιέχει ένα υπόμνημα τουλάχιστον πέντε (5) δακτυλογραφημένων σελίδων που συνοδεύει τα απαραίτητα σχέδια για την πλήρη περιγραφή του τεθέντος θέματος. Ανάλογα με το αντικείμενο της μελέτης θεωρείται επιβεβλημένη η παρουσίαση όλων των επεξηγηματικών σχεδίων ή προπλασμάτων που υπηρετούν την ανάπτυξη του θέματος (σ’ αυτήν ανήκουν οι κατόψεις, τομόψεις, τομές, όψεις, τα αξονομετρικά, τα προοπτικά, τα σχέδια λεπτομερειών κλπ.)

γ) για την κατασκευή ή εικαστική εργασία:

Αυτή ορίζεται να περιέχει  είτε  ως κατασκευή είτε ως καλλιτεχνικό έργο την υποδομή που ανταποκρίνεται στις επαγγελματικές προδιαγραφές και στις ανάγκες της παραγωγής. Κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει ότι ως αφετηρία έχει την κοινωνική εντολή ( π.χ. την κατασκευή ενός καθιστικού ή την ζωγραφική για τις ανάγκες ορισμένου χώρου).  Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του θέματος είναι η υποβολή προμελέτης, η οποία αποτελείται από κείμενο και σχέδια.

  • Τρόπος παρουσίασης της πτυχιακής εργασίας

Όλες οι πτυχιακές εργασίες επεξεργάζονται με βάση αυτοκαθοριζόμενες προδιαγραφές παρουσίασης.  Ο καθορισμός των προδιαγραφών γίνεται σε συνεργασία με τον επιβλέποντα εκπαιδευτικό που υποδεικνύει τον τρόπο παρουσίασης σ’ ότι αφορά το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας ( μονογραφία, μελέτη, κατασκευή ή εικαστική εργασία)

Στην παρουσίαση αναφέρονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα :·     

α) το ονοματεπώνυμο του τελειοφοίτου

β) ο τίτλος της πτυχιακής εργασίας

γ) το ακαδημαϊκό εξάμηνο που υποβάλλεται η πτυχιακή εργασία

δ) το ονοματεπώνυμο του επιβλέποντα εκπαιδευτικού

ε) ο τίτλος του Τμήματος

Σε όλες τις παρουσιάσεις υποβάλλονται οι μονογραφίες και οι φάκελοι μελετών εις τριπλούν, ενώ οι κατασκευές και οι εικαστικές εργασίες παραδίδονται με ένα (1) ή περισσότερα αποσπάσματά τους, ως αντίγραφα που μένουν στο Τμήμα.

  • Εκπόνηση πτυχιακής εργασίας

Για την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας χρησιμοποιούνται, εφόσον είναι απαραίτητο, οι χώροι και ο εξοπλισμός, καθώς επίσης και τυχόν αναγκαία μέσα του Τ.Ε.Ι.  Η πτυχιακή εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσης και εκτός Τ.Ε.Ι. σε οργανισμούς, ιδρύματα, υπηρεσίες κλπ.  ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος.  Η ανάθεση της εκπόνησης μιας πτυχιακής εργασίας μπορεί να γίνει και σε ομάδα μέχρι και τριών σπουδαστών.

  • Επίβλεψη της πτυχιακής εργασίας

Από την Ο.Μ. ορίζεται για κάθε θέμα πτυχιακής εργασίας ένα τακτικό ή έκτακτο μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού που επιβλέπει την πρόοδο στην επεξεργασία του θέματος, καθοδηγεί τους σπουδαστές στην αναζήτηση της καλύτερης λύσης ή αποτελέσματος, φροντίζει για την παροχή των αναγκαίων διευκολύνσεων σε χώρους και εξοπλισμό και εποπτεύει τα μέλη του ΕΤΠ (ειδικού τεχνικού προσωπικού), όπου η συμβολή τους κρίνεται αναγκαία.

Ο ενδιαφερόμενος σπουδαστής μπορεί να προτείνει στην Ο.Μ. επιβλέποντα εκπαιδευτικό, ο οποίος εκπληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

α) να είναι γνώστης του αντικειμένου της πτυχιακής εργασίας

β) να έχει συνεννοηθεί για το θέμα

Ο επιβλέπων εκπαιδευτικός εισηγείται επίσης στον Προϊστάμενο του Τμήματος τη διάθεση των απαραίτητων χρηματικών ποσών για αναλώσιμα υλικά.  Στην αίτησή του, το ύψος της δαπάνης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν των 150.000 δρχ.

Για πτυχιακές εργασίες που εκπονούνται σε χώρους εκτός Τ.Ε.Ι., ο επιβλέπων εκπαιδευτικός περιορίζεται μόνο στο τεχνικό ή επιστημονικό μέρος της εργασίας.

Η επίβλεψη της πτυχιακής εργασίας μπορεί να ανατεθεί σε τακτικά ή έκτακτα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού άλλου Τμήματος ή Γενικού Τμήματος, ύστερα από κοινή απόφαση των Συμβουλίων των δύο Τμημάτων.


Μετά την ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας και ύστερα από έγκριση του επιβλέποντα εκπαιδευτικού, υποβάλλεται μέσω του Πρωτοκόλλου στο Τμήμα αίτηση εξέτασης της πτυχιακής εργασίας.  Κατόπιν, το Συμβούλιο του Τμήματος ορίζει ημερομηνία μέσα στον χρόνο μαθημάτων, κατά την οποία γίνεται η παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας ενώπιον τριμελούς επιτροπής, από μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος, συναφούς ειδικότητας, εκ των οποίων ο ένας είναι ο εισηγητής.  Την παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και οι σπουδαστές του Τμήματος

Τα μέλη της επιτροπής που παρακολουθούν την παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας υποβάλλουν διευκρινιστικές και εξεταστικές ερωτήσεις, έτσι ώστε να διαμορφώσουν άποψη για την ορθότητα και την πληρότητα της λύσης/αποτελέσματος που δόθηκε στο πρόβλημα/θέμα.  Τα μέλη της επιτροπής εξέτασης αποφασίζουν κατά πλειοψηφία, ύστερα από πρόταση του επιβλέποντα εκπαιδευτικού, για τον βαθμό που θα δοθεί στην πτυχιακή εργασία.

Ως κριτήρια για την επιτυχή διεκπεραίωση της πτυχιακής εργασίας λαμβάνονται υπόψη α[πό την επιτροπή εξέτασης τα ακόλουθα :

α) η σωστή αντιμετώπιση του τεθέντος προβλήματος ή η πρωτοτυπία του αποτελέσματος του επεξεργασθέντος θέματος.

β) η πρακτική επιδεξιότητα ή η επάρκεια γνώσεων σε συνδυασμό με την ευπαρουσίαστη και εύληπτη ανάπτυξη του θέματος

γ)   η τήρηση των προδιαγραφών τεκμηρίωσης, έκτασης, περιεχομένου και τρόπου παρουσίασης της πτυχιακής εργασίας.

Σε περίπτωση που η πτυχιακή εργασία κριθεί ελλειπής, αυτή αναπέμπεται για συμπληρωματική επεξεργασία, οπότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής και παρουσίασης, σύμφωνα με τα παραπάνω.


^ Αρχή Σελίδας