Ανακοινώσεις  
Διαδικασία μεταγγραφών 2019-20 (03/12/2019)
Κατατακτήριες εξετάσεις ακαδημαϊκού έτους 2019-20 (03/12/2019)
Ορισμός μαθημάτων ειδικότητας για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης (20/11/2019)
Ανακοίνωση έναρξης πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το χειμερινό εξάμηνο 2019 (06/11/2019)
Πρακτική άσκηση μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ: Επιλεγέντες φοιτητές (07/10/2019)
Ανανεώσεις εγγραφών χειμερινού εξαμήνου 2019-20 (04/10/2019)
Κατανομή πρωτοετών φοιτητών σε τμήματα (04/10/2019)
Τροποποιήσεις προγράμματος σπουδών (04/10/2019)
Έναρξη πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το "χειμερινό" εξάμηνο 2019 (26/09/2019)
 Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων 
Ακαδημαϊκός έτος
Εγγραφές
Υποτροφίες
Παροχές
Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση
Σπουδαστική μέριμνα
Φοίτηση
ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ


1.   Το διδακτικό έργο κατανέμεται σε εξαμηνιαία μαθήματα και περιλαμβάνει :

  • Θεωρητική διδασκαλία μαθημάτων
  • Πρακτικές φροντιστηριακές ή εργαστηριακές ασκήσεις σε χώρους εργασίας, που αποσκοπούν στην εμπέδωση και εφαρμογή της θεωρίας και την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.
  • Σεμινάρια, επισκέψεις σε παραγωγικές και άλλες ανάλογες δραστηριότητες.
  • Πτυχιακές εργασίες, και
  • Άσκηση στο επάγγελμα

2.   Τα μέλη του Ε.Π. παρέχουν συμβουλές στους σπουδαστές για την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών τους σε σχέση με τον κανονισμό σπουδών και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Οι σπουδές στο τμήμα είναι οργανωμένες με βάση το εξαμηνιαίο μάθημα και ανταποκρίνεται στην αλληλουχία του προαπαιτούμενου και του εξαρτώμενου από αυτό μάθημα.

Κάθε σπουδαστής έχει την δυνατότητα να καταρτίζει το ατομικό πρόγραμμα σπουδών του ανάλογα με την προπαιδεία που διαθέτει και τον χρόνο μελέτης.

Κατά την κατάρτιση του ατομικού του προγράμματος και της συμπλήρωσης της αίτησης/ δήλωσης, ο σπουδαστής πρέπει να δηλώνει μαθήματα για τα οποία διαθέτει τις προαπαιτούμενες γνώσεις.

Τα μαθήματα που περιέχονται στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, έχουν μία από τις παρακάτω μορφές :

  • Θεωρητικά μαθήματα      (Θ)
  • Εργαστηριακά μαθήματα  (Ε)
  • Μικτά μαθήματα            (Θ + Ε)

Μικτά ονομάζονται εκείνα τα μαθήματα που περιέχουν Θεωρητικό και Εργαστηριακό μέρος.

Κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών του τμήματος, χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό διδακτικών μονάδων (Δ.Μ.). Η διδακτική μονάδα αντιστοιχεί σε μία (1) εβδομαδιαία ώρα διδασκαλίας για όλα τα μαθήματα του τμήματος.

Η πτυχιακή εργασία χαρακτηρίζεται από δέκα (10) Δ.Μ.

Στις εκπαιδευτικές επισκέψεις, στις κατ’ οίκον εργασίες, στο χρόνο βιβλιοθήκης, στην έρευνα, κ.α. δεν αντιστοιχούν διδακτικές μονάδες.

Ο σπουδαστής μπορεί για κάθε διδακτικό εξάμηνο να καταρτίζει το ατομικό του πρόγραμμα σπουδών το οποίο περιλαμβάνει τα μαθήματα που επιθυμεί και πρόκειται να παρακολουθήσει κατά το εξάμηνο αυτό.

Σχετική δήλωση υποβάλουν στο τμήμα όλοι οι σπουδαστές ταυτόχρονα με την εγγραφή ή την ανανέωση της εγγραφής τους.

Μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων του εξαμήνου ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα τροποποίησης της αρχικής του δήλωσης κατά δύο το πολύ μαθήματα.

Κατά την κατάρτιση του ατομικού προγράμματος σπουδών, ο σπουδαστής πρέπει να έχει υπ’ όψη του ότι το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας για τα μαθήματα που δηλώνει πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30 - 45 ωρών και ότι δεν πρέπει να δηλώνονται μαθήματα των οποίων τα προαπαιτούμενα μαθήματα δεν έχει παρακολουθήσει με επιτυχία.

Ο σπουδαστής που δεν έχει υποβάλει δήλωση για κάποιο εξάμηνο δεν μπορεί να παρακολουθήσει, ούτε να εξεταστεί σε κανένα μάθημα για το εξάμηνο αυτό. Επίσης δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να εξεταστεί σε μάθημα το οποίο δεν συμπεριέλαβε στην δήλωσή του.

Σε καμία περίπτωση ο σπουδαστής δεν μπορεί να καταστεί πτυχιούχος νωρίτερα από την προβλεπόμενη χρονική διάρκεια σπουδών του τμήματος.

Η διδασκαλία της ξένης γλώσσας έχει ως σκοπό να μάθουν οι σπουδαστές τη γλώσσα πολύ καλά ή σε βαθμό που να μπορούν να κατανοούν κείμενα της ειδικότητάς τους.

Εάν κάποιος πρωτοεισαγόμενος σπουδαστής κατέχει την ξένη γλώσσα, μπορεί να ζητήσει την απαλλαγή του από την υποχρέωση παρακολούθησης της ξένης γλώσσας, με αίτησή του στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.


ΦΟΙΤΗΣΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ, ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ


Οι σπουδαστές παρακολουθούν όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους σύμφωνα με την δήλωσή τους.

Εάν ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι για οποιονδήποτε λόγο μικρότερος από τα 2/3 του προβλεπόμενου στο πρόγραμμα σπουδών για όλο το διδακτικό εξάμηνο, το μάθημα αυτό θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε. Η διαπίστωση αυτή γίνεται κατά τη λήξη του εξαμήνου με πράξη τηε Ο.Μ. και ευθύνη του υπευθύνου αυτής.

Η βαθμολογία σε όλα τα μαθήματα εκφράζεται με την αριθμητική κλίμακα μηδέν (0) έως δέκα (10) με βάση επιτυχίας το βαθμό πέντε (5).

Ο χαρακτηρισμός της επίδοσης σπουδαστών κατά μάθημα καθορίζεται ως εξής:

από 0.0 - 3.9                κακώς

από 4.0 - 4.9                ανεπαρκώς

από 5.0 - 6.9                καλώς

από 7.0 - 8.4                λίαν καλώς

από 8.5 - 10                 άριστα

Ο βαθμός προόδου του σπουδαστή για κάθε μάθημα ή μέρος μικτού μαθήματος που παρέχεται με τη μορφή θεωρητικής διδασκαλίας, εξάγεται από την επίδοση του σπουδαστή καθ’όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.

Η αξιολόγηση της επίδοσης του σπουδαστή προκύπτει :

α.) από την ενεργό συμμετοχή του σπουδαστή στην εκπαιδευτική διαδικασία και την επίδοσή του στις φροντηστηριακές ασκήσεις

β.)  τις γραπτές ή προφορικές εξετάσεις

γ.)  τις δοκιμασίες γνώσης που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού εξαμήνου

δ.)  τις ατομικές ή συλλογικές εργασίες που εκπονούνται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ (Θ)

Ο τελικός βαθμός θεωρητικού μαθήματος προκύπτει από το βαθμό της προόδου και της τελικής εξέτασης.

Συγκεκριμένα, για το βαθμό προόδου, με απόφαση του συμβουλίου τμήματος, ισχύουν τα εξής : Ο βαθμός προόδου του σπουδαστή, για κάθε θεωρητικό μάθημα, προκύπτει από μία γραπτή έξέταση που γίνεται στο μέσο περίπου του εξαμήνου.

Ο τελικός βαθμός ενός θεωρητικού μαθήματος είναι το άθροισμα των πιστωτικών μονάδων που συγκέντρωσε ο σπουδαστής από την επίδοση του στην πρόοδο και την τελική εξέταση.

Για τον υπολογισμό των πιστωτικών μονάδων ο βαθμός προόδου πολλαπλασιάζεται επί  0.4, ο δε βαθμός τελικής εξέτασης επί 0.6.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σπουδαστή στις τελικές εξετάσεις αποτελεί η συμμετοχή του στη γραπτή εξέταση προόδου, περίπου στο μέσον του εξαμήνου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ (Ε)


Ο σπουδαστής βαθμολογείται για κάθε εργαστηριακή άσκηση και γιαυτό λαμβάνονται υπ’όψη τόσο οι θεωρητικές όσο και οι πρακτικές του γνωσεις.

Ο τελικός βαθμός του εργαστηρίου  ενός μαθήματος προκύπτει από την συμμετοχή του σπουδαστή κατά την πραγματοποίηση των ασκήσεων, την πληρότητα των τεχνικών εκθέσεων, την κριτική ανάλυση και την παρουσίαση φακέλου εργασιών.       Προϋπόθεση για την επιτυχή παρακολούθηση του εργαστηριακού μαθήματος  είναι η συμμετοχή στα 3/4 τουλάχιστον των προβλεπομένων εργαστηριακών ασκήσεων.

ΜΙΚΤΟ ΜΑΘΗΜΑ (Θ+Ε)


Τα μικτά μαθήματα ακολουθούν σ’ ότι αφορά το θεωρητικό μέρος τους τις ρυθμίσεις των θεωρητικών μαθημάτων και σ’ ότι αφορά το εργαστηριακό μέρος τους τις ρυθμίσεις των εργαστηριακών μαθημάτων.Ο τελικός βαθμός μικτού μαθήματος προκύπτει από τον συνυπολογισμό των βαθμών του θεωρητικού και του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος, αφού πολλαπλασιαστούν με τους συντελεστές 0.4 και 0.6 αντίστοιχα.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κάθε διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνει δεκαπέντε (15) πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας και δύο (2) εξεταστικές περιόδους, διάρκειας δύο (2) εβδομάδων η κάθε μία.

Η δεύτερη εξεταστική περίοδος του εαρινού εξαμήνου γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Μετά την λήξη των μαθημάτων κάθε διδακτικού εξαμήνου και κατά την διάρκεια των εξεταστικών περιόδων οι σπουδαστές εξετάζονται γραπτώς σε όλη την διδακτέα ύλη των θεωρητικών μαθημάτων. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική για όλα τα μαθήματα. Σε περίπτωση αποτυχίας το μάθημα επαναλαμβάνεται.