Ανακοινώσεις  
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ "ΑΝΑΣΑ" (13/09/2018)
Απολογισμός Ημερίδας για την Αυτοεκτίμηση (13/06/2018)
Διαδικτυακή παρέμβαση για τις Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες (13/06/2018)
 Κοινωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία 
Απολογισμός Ημερίδας για την Αυτοεκτίμηση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα της Κοινωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα την Αυτοεκτίμηση.

 

Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, φοιτητών, ερευνητών και ενδιαφερόμενου κοινού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην Αθήνα, η ημερίδα που διοργάνωση η Κοινωνική Συμβουλευτικής Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα την Αυτοεκτίμηση.

Η Ημερίδα είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους, σχετικά με το ρόλο της αυτοεκτίμησης στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας, να διασπείρει τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που εκπονήθηκε από την Κοινωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία σε δείγμα φοιτητών του ιδρύματος και να προτείνει τρόπους για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης -και κυρίως των φοιτητών, οι οποίοι διανύουν μια μεταβατική φάση ζωής που εμφανίζει ποικίλες προκλήσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας, κ. Κλεοπάτρα Ρούσσου, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο ρόλο της Κοινωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο κ. Φραγκίσκος Χανιώτης, Τακτικός Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Αττικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Κοινωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας.

Οι ομιλητές εκπροσώπησαν μια σειρά προσεγγίσεων πάνω στο θέμα της αυτοεκτίμησης, από ποικίλες οπτικές γωνίες (αναπτυξιακή, ψυχοκοινωνική, ψυχοβιολογική, κλινική, κοινωνιολογική), καθώς και τα αποτελέσματα τόσο εμπειρικών παρατηρήσεων, όσο και ερευνητικών εργασιών, μεταξύ των οποίων και η έρευνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ενώ συνεισέφεραν με τα δικά τους πορίσματα εκπρόσωποι φορέων όπως το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ και το Κέντρο Ημέρας ΑΝΑΣΑ.

Στις εισηγήσεις παρουσιάστηκε η παραδοσιακή έννοια της αυτοεκτίμησης και ανατοποθετήθηκε με βάση και τις σύγχρονες θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις, συζητήθηκαν οι βασικές αρχές και τα χαρακτηριστικά της, η διαδικασία ανάπτυξής της από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή, η σχέση μεταξύ αυτο-αποτελεσματικότητας,  άγχους και αυτοεκτίμησης και ο ρόλος της αυτοεκτίμησης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, η έννοια παρουσιάστηκε σε σχέση με συγκεκριμένες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, όπως οι  ουσιοεξαρτήσεις και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, αλλά και αναδείχθηκε ο ρόλος της στη διατήρηση καλής ψυχοσωματικής και ειδικότερα καρδιαγγειακής υγείας. Τέλος, συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ορθή εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και συζητήθηκαν οι δυνατότητες σχεδιασμού αποτελεσματικών παρεμβάσεων στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, προς όφελος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας.


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ.


^ Αρχή Σελίδας