Ανακοινώσεις  
OΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (05/02/2019)
«Πίνακες αντιστοιχίσεων μαθημάτων του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με μαθήματα του πρώην Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας» (29/10/2018)
Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις Τμημάτων ένταξης φοιτητών Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας (24/10/2018)
 Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας ΤΕ 
Θέρμανση Ψύξη και Κλιματισμός Ι
Κωδικός Μαθήματος: 6423Β
Τύπος Μαθήματος: Μικτό
Κατηγορία Μαθήματος: ΜΕ
Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας: 7 (Θεωρία 4, Εργαστήριο 3)
Πιστωτικές Μονάδες: 7
Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας: ΣΤ'

 

Στόχος / Σκοπός μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι η απόκτηση από τους φοιτητές επιστημονικών, τεχνολογικών όπως επίσης και γνώσεων εφαρμογής στα αντικείμενα της Τεχνολογίας Θέρμανσης και Ψύξης. Το μάθημα προορίζεται να οδηγήσει στην κατανόηση και να προσφέρει γνώσεις στους φοιτητές σχετικά με την ταξινόμηση, περιγραφή θεωρητική μελέτη και πρακτικούς υπολογισμούς βασικών και εξελιγμένων συστημάτων θέρμανσης ψύξης και κλιματισμού. Αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών σε μελέτες που αφορούν ψυκτικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις βιομηχανικής ψύξης, ψυκτικούς θαλάμους και εγκαταστάσεις θέρμανσης στην βιομηχανία και τις κτιριακές κατασκευές. Επίσης στην παροχή επαρκών γνώσεων που αφορούν βοηθητικές συσκευές και τους χρησιμοποιούμενους για τον πλήρη έλεγχο και ρύθμιση των συστημάτων και εγκαταστάσεων με σκοπό την μακρόχρονη ομαλή, αξιόπιστη και αποδοτική λειτουργία τους. Τέλος η διδασκαλία του μαθήματος αποσκοπεί στην απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την εκπόνηση μελετών κτιριακών εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης και της απαιτούμενης εμπειρίας που θα απαιτηθεί για την εξοικείωση με την διαδικασία επίβλεψης της κατασκευής τους.

Περιγραφή του μαθήματος

Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος

Βασικοί (θεωρητικοί και πραγματικοί) ψυκτικοί κύκλοι συμπίεσης ατμών, κύκλοι με υπερθέρμανση και υπόψυξη συμπυκνώματος, κύκλοι υγροποίησης του αέρα και υγροποίηση του αέρα με μερική εκτόνωση. Υπολογισμός και βελτίωση του βαθμού απόδοσης, ψυκτικά μέσα, πολυβάθμιες ψυκτικές μονάδες και μεθοδολογία υπολογισμών συστημάτων ψύξεως, Ψυκτικά συγκροτήματα απορρόφησης. Περιγραφή και μελέτη συστημάτων κεντρικής θέρμανσης, εφαρμογή κανονισμών θερμομόνωσης κτιρίων, η χρήση της ηλιακής ενέργειας στην θέρμανση κτιρίων, συγκρότηση και συσκευές εγκαταστάσεων, λέβητες και καυστήρες κεντρικών θερμάνσεων, ελκυσμός καπνοδόχου, καύσιμα, ανάλυση καυσαερίων βελτίωση της απόδοσης συστήματος λέβητα-καυστήρα, βαλβίδες, έλεγχος, ρύθμιση και αυτονομία, νομοθεσία, κατανομή ενεργειακών καταναλώσεων και σύνταξη μελετών κεντρικών θερμάνσεων.

Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος

Το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος περιλαμβάνει την κατά ομάδες συμμετοχή των φοιτητών σε εργαστηριακές ασκήσεις, όπου τους προσφέρεται η ευκαιρία να ενημερωθούν για το θεωρητικό υπόβαθρο κάθε άσκησης και να αποκτήσουν εποπτεία και εξοικείωση με τις εργαστηριακές εκπαιδευτικές διατάξεις από τις οποίες εξάγονται συγκεκριμένα αποτελέσματα μετρήσεων που χρησιμοποιούνται σε περαιτέρω υπολογισμούς με σκοπό την υποβολή ανάλογων τεχνικών εκθέσεων για την κάθε εργαστηριακή άσκηση που συμμετέχουν. Οι ασκήσεις αυτές αποσκοπούν στην εξοικείωση των φοιτητών με τον υπολογισμό, εγκατάσταση και λειτουργία των εγκαταστάσεων θέρμανσης στον κτιριακό και βιομηχανικό χώρο, στην εξοικείωση των φοιτητών με τις αρχές ψύξεως και κλιματισμού όπως επίσης και την βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας των συσκευών, συστημάτων και εγκαταστάσεων βιομηχανικής ψύξης. Τέλος στοχεύουν επίσης στην εξοικείωση των ασκουμένων με την ρύθμιση της λειτουργίας των σχετικών εγκαταστάσεων με την χρήση αυτοματισμών όπως επίσης και την λήψη σχετικών μετρήσεων για την ολοκλήρωση των ασκήσεων.

Αναμενόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :

  • Να κατανοούν την δομή και λειτουργία και σχεδίαση κτιριακών εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, να γνωρίζουν την διαδικασία υπολογισμού φορτίων, συσκευών και δικτύων και να διαθέτουν επαρκή εμπειρία για την διεξαγωγή του υπολογισμού συστημάτων κεντρικής θέρμανσης.
  • Να κατανοούν την λειτουργία των επικρατέστερων βασικών και προηγμένων συστημάτων ψύξης και να διαθέτουν επαρκείς θεωρητικές γνώσεις που διέπουν την λειτουργία των συστημάτων ψύξεως σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών εφαρμογών.
  • Να διαθέτουν τις επαρκείς απαιτούμενες γνώσεις και την απαραίτητη εξοικείωση με την σχεδίαση, και υπολογισμό των δομικών συσκευών που συγκροτούν μια ψυκτική εγκατάσταση όπως και την ικανότητα υπολογισμού, σχεδίασης και διαστασιολόγησης συσκευών των συνήθων συστημάτων και εγκαταστάσεων βιομηχανικής ψύξης.

Βιβλιογραφία

Ελληνική:

  1. ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΨΥΞΗ-ΑΕΡΙΣΜΟΣ, Σ.Ν.Χαλικιά, Εκδοση Ο.Ε.Δ.Β., 1998.
  2. Εκδοση ΤΕΕ ΤΟΤΕΕ 2421/Α/86 Λεβητοστάσια παραγωγής ζεστού νερού για θέρμανση κτιριακών χώρων.
  3. Εκδοση ΤΕΕ ΤΟΤΕΕ 2421/Α/86 Δίκτυα διανομής ζεστού νερού για θέρμανση κτιριακών χώρων.

Ξενόγλωσση:

  1. TASCHENBUCH FUR HEIZUNG UND CLIMATECHNIK Recknagel-Sprenger (Band A), Munchen, 1977.
  2. HEIZUNG UND KLIMATECHNIK Rietschel/ Reiss – Springer Verlag, Berlin Heidelberg und New York.
  3. ASHRAE HANDBOOK OF FUNDAMENTALS, ASHRAE 1981.
  4. ASHRAE HANDBOOK OF APPLICATIONS, ASHRAE 1982.

^ Αρχή Σελίδας