Ανακοινώσεις  
OΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (05/02/2019)
«Πίνακες αντιστοιχίσεων μαθημάτων του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με μαθήματα του πρώην Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας» (29/10/2018)
Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις Τμημάτων ένταξης φοιτητών Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας (24/10/2018)
 Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας ΤΕ 
Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις
Κωδικός Μαθήματος: 7613A
Τύπος Μαθήματος: Μικτό
Κατηγορία Μαθήματος: ΜΕ
Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας: 7 (Θεωρία 5, Εργαστήριο 2)
Πιστωτικές Μονάδες: 8
Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας: Z'

 

Στόχος / Σκοπός μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές βασικά θέματα σχετικά με την τεχνολογία των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και τις εφαρμογές τoυς σε ηλεκτρικά ενεργειακά συστήματα. Στόχος είναι η κατανόηση εκ μέρους του φοιτητή των απαραίτητων θεωρητικών γνώσεων και των κανονισμών που εφαρμόζονται στις Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις και η απόκτηση τεχνικών γνώσεων για την μελέτη των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, καθώς και την προστασία και ασφαλή χρήση τους.

Περιγραφή του μαθήματος

Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος

Κανονισμοί εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Ασφάλεια και προστασία από τη χρήση του ηλεκτρισμού. Γειώσεις σε εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης τάσης. Στοιχεία θεωρίας και εξοπλισμού χαμηλής και μέσης τάσης. Μονωμένοι αγωγοί και καλώδια. Διακόπτες και μέσα ζεύξης και προστασίας. Πίνακες. Υπολογισμοί για την επιλογή εξοπλισμού. Κτιριακές εγκαταστάσεις χαμηλής τάσης. Εξοπλισμός ελέγχου και αυτοματισμοί. Στοιχεία για τη μελέτη εγκαταστάσεων κίνησης. Εγκαταστάσεις φωτισμού. Ειδικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (επικοινωνιών, ηλεκτρακουστικής, επίβλεψης και ασφάλειας χώρων, πυρανίχνευσης – πυρασφάλειας κ.λ.π.). Συστήματα εφεδρείας και αδιαλείπτου παροχής ισχύος. Οικονομική θεώρηση της λειτρουργίας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και διόρθωση του συντελεστή ισχύος. Υποσταθμοί καταναλωτών μέσης τάσης. Υπολογισμοι για την επιλογή εξοπλισμού. Τυποποιημένες παροχές στη μέση και χαμηλή τάση.

Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος

Το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος θα περιλαμβάνει διατάξεις και εφαρμογές τυπικών στοιχείων εξοπλισμού των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων καθώς και τυποποιημένες δοκιμές αξιοπιστίας και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού αυτού.

Αναμενόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :

  • Να κατανοήσουν τις βασικές θεωρητικές αρχές και τους κανονισμούς που διέπουν την τεχνολογία των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
  • Να μπορούν να εφαρμόζουν τις γνώσεις αυτές στην πράξη για την μελέτη, εφαρμογή και καλή λειτουργία των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων σε κτιριακές, βιομηχανικές ή άλλες εγκαταστάσεις.

Βιβλιογραφία

Ελληνική:

  1. Π. Ντοκόπουλος, “Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Καταναλωτών”, Εκδόσεις Ζήτη, 2005.
  2. Π. Ντοκόπουλος, “Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Καταναλωτών Μέσης και Χαμηλής Τάσης”, Β’ Έκδοση, Εκδόσεις Ζήτη, 1993.
  3. Π. Μπούρκας, “Εφαρμογές Κτιριακών – Βιομηχανικών μελετών”, Εκδόσεις Συμεών, 1995.
  4. Ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ ΗD384, ΕΛΟΤ, έκδοση 2η, 2004.

Ξενόγλωσση:

  1. G.G. Seip, “Electrical Installations Handbook: Power Supply and Distribution, Protective Measures, Electromagnetic Compatibility, Electrical Installation Equipment and Systems, Application Examples for Electrical Installation Systems Building Management”, J. Wiley & Sons, 2000.
  2. B. Stein, J. Reynolds, “Mechanical and Electrical Equipment for Buildings”, 9th Edition J. Wiley & Sons, 1999.
  3. IEC Standards, IEC 60364 standards series, 2005.

^ Αρχή Σελίδας