Ανακοινώσεις  
OΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (05/02/2019)
«Πίνακες αντιστοιχίσεων μαθημάτων του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με μαθήματα του πρώην Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας» (29/10/2018)
Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις Τμημάτων ένταξης φοιτητών Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας (24/10/2018)
 Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας ΤΕ 
Τεχνολογίες Περιβάλλοντος
Κωδικός Μαθήματος: 7621C
Τύπος Μαθήματος: Θεωρητικό
Κατηγορία Μαθήματος: ΜΕ
Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας: 5
Πιστωτικές Μονάδες: 5
Τυπικό εξάμηνο διδασκαλίας: Z'

 

Στόχος / Σκοπός μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώσεις για τους σημαντικότερους ρύπους από την λειτουργία κάθε είδους ενεργειακού συστήματος και τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται όλες οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους. Επιπρόσθετα, να γνωρίζουν όλο το φάσμα των τεχνικών παρακολούθησης και μέτρησης των ρύπων στην ατμόσφαιρα και κοντά στην πηγή τους.

Περιγραφή του μαθήματος

Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος

Ατμοσφαιρική Ρύπανση με έμφαση στους ρύπους οι οποίοι συσχετίζονται με την λειτουργία ενεργειακών συστημάτων. Μεθοδολογίες δειγματοληψίας και καταγραφής τιμών ρύπων. Διάχυση και διασπορά των ρύπων. Τεχνολογίες Καταστροφής Αερίων Ρύπων απο κινητές και στατικές πηγές. Καταλυτικός μετατροπέας. Απορρόφηση με υγρά. Προσρόφηση με στερεούς προσροφητές. Συμπύκνωση. Χημική μετατροπή μέσω καύσης ή κατάλυσης. Τεχνολογίες Απομάκρυνσης Σωματιδιακών Ρύπων. Μηχανικοί συλλέκτες. Φίλτρα από ύφασμα. Υγρά φίλτρα. Ηλεκτροστατικά φίλτρα. Συστήματα μέτρησης αέριων και σωματιδιακών ρύπων. Μετρητικά συστήματα τηλεπισκόπησης LIDAR.

Αναμενόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :

  • Να κατανοεί τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς των μεθόδων δειγματοληψίας ατμοσφαιρικών ρύπων και να μπορεί να αξιολογεί τα αποτελέσματά τους.
  • Να μπορεί να επιλέγει τις κατάλληλες τεχνολογίες αντιμετώπισης των βλαβερών συνεπειών των ρύπων μιας διεργασίας και τον κατάλληλο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό.
  • Να κατέχει τις θεμελιώδεις αρχές και τεχνικές γνώσεις τεχνικών μέτρησης περιβαλλοντικών μεγεθών και να μπορεί να επιλέγει τις κατάλληλες, ανάλογα με τον ρύπο και τις απαιτήσεις της μέτρησης.

Βιβλιογραφία

Ελληνική:

  1. Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Επιπτώσεις, Έλεγχος και Εναλλακτικές Τεχνολογίες, Ι.Β.Γεντεκάκης, Εκδόσεις Τζιόλας, 1999
  2. Χημεία Περιβάλλοντος, Θ. Κουϊμτζή, Κ. Φυτιάνου, Κ. Σαμαρά-Κωνσταντίνου, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1998.

Ξενόγλωσση:

  1. Air Pollution Control Handbook, E. Roberts Alley, Lem B. Stevens III, William L. Cleland, McGraw-Hill publishing company, April 1998.
  2. Air Pollution Control Engineering, Noel De Nevers, McGraw-Hill College Div, October 1999.
  3. Air Pollution Control Engineering Manual, Wayne T. Davis, Air & Waste Management Association, John Willey &Sons, March 2000.
  4. Air Monitoring Instrumentation, Maslansky, John Willey &Sons, March 1993.

^ Αρχή Σελίδας