Ανακοινώσεις  
OΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (05/02/2019)
«Πίνακες αντιστοιχίσεων μαθημάτων του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με μαθήματα του πρώην Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας» (29/10/2018)
Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις Τμημάτων ένταξης φοιτητών Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας (24/10/2018)
 Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας ΤΕ 
Κανονισμός Σπουδών
  1. Εγγραφές - Πρόγραμμα
  2. Μαθήματα
  3. Εργαστήρια
  4. Πτυχιακή εργασία
  5. Πρακτική άσκηση
  6. Μαθήματα ειδικότητας
  7. Προαπαιτούμενα μαθήματα
  8. Βαθμός πτυχίου  

Εγγραφές - Πρόγραμμα

Σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. γίνονται όσοι εγγράφονται σε αυτά μετά την εισαγωγή, μετεγγραφή ή κατάταξη σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Σπουδαστής που έχει εγγραφεί και παρακολουθεί μαθήματα σε ορισμένο Τ.Ε.Ι. δεν μπορεί να είναι συγχρόνως σπουδαστής και σε άλλο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα εσωτερικού.
Ο σπουδαστής υποχρεούται ανά εξάμηνο σε ανανέωση εγγραφής. Η ανανέωση γίνεται μία εβδομάδα τουλάχιστον πριν από την έναρξη των μαθημάτων του εξαμήνου με ειδική έντυπη δήλωση που διατίθεται από το κάθε τμήμα.
Σπουδαστής που δεν ανανέωσε την εγγραφή του για δύο συνεχόμενα ή για τρία μη συνεχόμενα εξάμηνα σπουδών, χάνει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του στα Τ.Ε.Ι. και διαγράφεται από τα μητρώα της σχολής.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα ανακοινώνεται δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων κάθε διδακτικού εξαμήνου.Τα τυπικά προγράμματα των εξαμήνων σπουδών του τμήματος είναι ενδεικτικά και όχι υποχρεωτικά για τους σπουδαστές.
Ο σπουδαστής μπορεί για κάθε διδακτικό εξάμηνο να καταρτίζει το ατομικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει τα μαθήματα που επιθυμεί και πρόκειται να παρακολουθήσει κατά το εξάμηνο αυτό. Σχετική δήλωση υποβάλλουν στο τμήμα όλοι οι σπουδαστές ταυτόχρονα με την εγγραφή ή την ανανέωση της εγγραφής τους. Μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων του εξαμήνου,ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα τροποποιήσης της αρχικής του δήλωσης. Η διάρκεια της διορθωτικής περιόδου,καθορίζεται από το τμήμα και είναι συνήθως δύο ημέρες. Κατά την κατάρτιση του ατομικού προγράμματος σπουδών,ο σπουδαστής πρέπει να έχει υπόψη του ότι το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας για τα μαθήματα που δηλώνει πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 45 ωρών και ότι δεν πρέπει να δηλώνονται μαθήματα των οποίων τα προαπαιτούμενα δεν έχει παρακολουθήσει με επιτυχία.
Σπουδαστής που δεν έχει υποβάλλει δήλωση για κάποιο εξάμηνο δεν μπορεί να παρακολουθήσει ούτε να εξεταστεί σε κανένα μάθημα για το εξάμηνο αυτό. Επίσης δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να εξεταστεί σε μάθημα,το οποίο δεν συμπεριέλαβε στη δήλωσή του.
Σε καμία περίπτωση ο σπουδαστής δεν μπορεί να καταστεί πτυχιούχος νωρίτερα από την προβλεπόμενη χρονική διάρκεια σπουδών του τμήματος.

Μαθήματα
Οι σπουδαστές παρακολουθούν όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους σύμφωνα με τη δήλωσή τους. Η παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι - για οποιονδήποτε λόγο - μικρότερος από τα 2/3 του προβλεπόμενου στο πρόγραμμα σπουδών για όλο το διδακτικό εξάμηνο, το μάθημα αυτό θεωρείται ότι δεν διδάχτηκε. Η διαπίστωση αυτή γίνεται κατά τη λήξη του εξαμήνου με πράξη της Ο.Μ. και ευθύνη του υπευθύνου της.
Η βαθμολογία σε όλα τα μαθήματα εκφράζεται με την αριθμητική κλίμακα μηδέν έως δέκα με βάση επιτυχίας το βαθμό πέντε.
Ο χαρακτηρισμός της επίδοσης σπουδαστών κατά μάθημα, καθορίζεται ως εξής:
Από 0,0 – 3,9 κακώς
Από 4,0 – 4,9 ανεπαρκώς
Από 5,0 – 6,9 καλώς
Από 7,0 – 8,4 λίαν καλώς
Από 8,5 – 10 άριστα
Όλοι οι βαθμοί υπολογίζονται και καταχωρούνται με προσέγγιση ενός δεκάτου της ακέραιας μονάδας.
Ο βαθμός προαιρετικής προόδου του σπουδαστή για κάθε μάθημα ή μέρος μικτού μαθήματος που παρέχεται με τη μορφή θεωρητικής διδασκαλίας, εξάγεται από την επίδοση του σπουδαστή καθΆ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Η αξιολόγηση της επίδοσης του σπουδαστή προκύπτει:
1. Από την ενεργό συμμετοχή του σπουδαστή στην εκπαιδευτική διαδικασία και την επίδοση του στις φροντιστηριακές ασκήσεις.
2. Από τις γραπτές ή προφορικές εξετάσεις.
3. Από τις δοκιμασίες γνώσης που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού εξαμήνου.
4. Από τις ατομικές ή συλλογικές εργασίες που εκπονούνται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Οι μορφές αξιολόγησης που δεν μπορεί να είναι λιγότερες των 2, ο αριθμός των δοκιμασιών γις κάθε μορφή αξιολόγησης καθώς και η συμμετοχή κάθε μορφής αξιολόγησης στη διαμόρφωση του βαθμού προαιρετικής προόδου, καθορίζονται με απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος για κάθε μάθημα και ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του ανακοινώνονται στην αρχή του διδακτικού εξαμήνου από τον προιστάμενο του τμήματος.
Προυπόθεση για τη συμμετοχή του σπουδαστή στις τελικές εξετάσεις αποτελεί η συμμετοχή του τουλάχιστον σε δύο μορφές αξιολόγησης σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου αυτής της παραγράφου.
Η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων προαιρετικής προόδου ανακοινώνεται με ευθύνη του διδάσκοντα τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής της.
Ο τελικός βαθμός θεωρητικού μαθήματος ή θεωρητικού μέρους μικτού μαθήματος είναι το άθροισμα των πιστωτικών μονάδων, που συγκέντρωσε ο σπουδαστής από την επίδοσή του στην προαιρετική πρόοδο και την τελική εξέταση.
Για τον υπολογισμό των πιστωτικών μονάδων, ο βαθμός προόδου και ο βαθμός της τελικής εξέτασης πολλαπλασιάζονται με τους αντίστοιχους συντελεστές 0,4 και 0,6.
Σπουδαστής θεωρείται επιτυχών στα μαθήματα εκείνα που συγκέντρωσε πέντε τουλάχιστον πιστωτικές μονάδες με οποιονδήποτε τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση ο σπουδαστής επαναλαμβάνει το μάθημα κατα το επόμενο εξάμηνο.
Ο τελικός βαθμός μικτού μαθήματος προκύπτει από τον συνυπολογισμό των βαθμών του θεωρητικού και του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος.
Ο βαθμός του εργαστηρίου ή του εργαστηριακού ή πρακτικού μέρους μεικτού μαθήματος είναι ανάλογα με τη φύση του εργαστηρίου και μετά από απόφαση του Τομέα. Ο μέσος όρος των επιμέρους βαθμών των ασκήσεων που ο σπουδαστής έχει διεξάγει με επιτυχία.
Οι βαθμοί σε εξετάσεις που διεξάγονται τμηματικά ή τελικά σε όλη την ύλη του εργαστηρίου.

Εργαστήρια
Εργαστήριο καλείται μια σείρα ασκήσεων πρακτικού χαρακτήρα. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Για να θεωρηθεί επιτυχής, η παρακολούθηση ενός εργαστηριακού μαθήματος, πρέπει ο σπουδαστής να συμπληρώσει επιτυχώς το 80% των παρουσιών. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω εργασιών που εκπονούνται για τις αντίστοιχες εργαστηριακές ασκήσεις ή με προφορική/γραπτή εξέταση.

Πτυχιακή εργασία
Κάθε σπουδαστής του τελευταίου τυπικού εξαμήνου είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει μια πτυχιακή εργασία με θέμα που πρέπει να έχει άμεση σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της παραγωγής και των υπηρεσιών. Οι τομείς έγκαιρα ανακοινώνουν στους σπουδαστές τα προτεινόμενα θέματα των πτυχιακών εργασιών. Oι σπουδαστές που επιθυμούν να πάρουν θέμα πτυχιακής εργασίας, δηλώνουν σε ειδικό έντυπο, δύο τουλάχιστον θέματα από τα προτεινόμενα από την ομάδα μαθημάτων με σειρά προτίμησης. Κοινό θέμα πτυχιακής εργασίας μπορεί να ανατεθεί και σε ομάδα μέχρι τρεις σπουδαστές με ταυτόχρονη κατανομή της εργασίας σε κάθε σπουδαστή.
Μετά την ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας και ύστερα από έγκριση του επιβλέποντα εκπαιδευτικού,υποβάλλεται η πτυχιακή μέσω πρωτοκόλλου στο τμήμα. Το Συμβούλιο του Τμήματος ορίζει ημερομηνία κατά την οποία γίνεται παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας ενώπιον τριμελούς επιτροπής από μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος συναφούς ειδικότητας, εκ των οποίων ο ένας είναι ο εισηγητής.
Τα μέλη της επιτροπής παρακολουθούν την παρουσίαση της εργασίας και υποβάλλουν διευκρινιστικές και εξεταστικές ερωτήσεις, ώστε να διαμορφώσουν άποψη για την ορθότητα και την πληρότητα στην επεξεργασία του θέματος. Τα μέλη της επιτροπής αποφασίζουν κατά πλειοψηφία για τον βαθμό που θα δοθεί στην πτυχιακή εργασία.

Πρακτική άσκηση
Οι σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. κατά τη διάρκεια των σπούδων τους υποχρεούνται σε πρακτική άσκηση στο επάγγελμα. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης στο επάγγελμα,ορίζεται σε έξι (6) ημερολογιακούς μήνες για όλους τους σπουδαστές και πραγματοποιείται μετά το τελευταίο εξάμηνο σπουδών. Η περίοδος αυτή της άσκησης είναι συνεχόμενη, χωρίς διακοπή, εκτός των περιπτώσεων εποχιακών επιχειρήσεων.
Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται:
1. Στο δημόσιο τομέα
2. Στον ιδιωτικό τομέα
Η πρακτική άσκηση στο Δημόσιο Τομέα χωρίζεται σε δύο περιόδους:
1. Από την 1η Οκτώβρίου έως 31 Μαρτίου και
2. Από την 1η Απριλίου έως 31 Σεπτεμβρίου
Στον Ιδιωτικό Τομέα δεν ισχύουν τα προηγούμενα χρονικά πλαίσια.
Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται μετά το τελευταίο εξάμηνο σπουδών και εφΆ όσον ο σπουδαστής έχει παρακολουθήσει με επιτυχία τα 2/3 του συνόλου των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του καθώς και όλα τα μαθήματα ειδικότητας, πλην ενός (δηλαδή η πρακτική άσκηση μπορεί να λάβει χώρα, ακόμη και στην περίπτωση που ο σπουδαστής χρωστάει ένα μόνο μάθημα ειδικότητας).
Κάθε σπουδαστής που πρόκειται να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο επάγγελμα, υποβάλλει αίτηση-δήλωση στο Τμήμα που είναι γραμμένος με την οποία δηλώνει μία ή περισσότερες υπηρεσίες ή επιχειρήσεις στις οποίες ενδιαφέρεται να ασχοληθεί. Η επιτροπή πρακτικής άσκησης κατανέμει τους σπουδαστέςστις υπάρχουσες θέσεις αφού συνεκτιμήσει τις δηλώσεις τους και ανακοινώνει σε κάθε εργοδότη τα ονόματα των σπουδαστών που θα ασκηθούν σΆ αυτόν. Η επιτροπή πρακτικής άσκησης αποτελείται από τρία μέλη του Ε.Π. και εκπροσώπους των σπουδαστών. Η επιτροπή μεριμνά:
1. Για την αναζήτηση νέων θέσεων πρακτικής άσκησης.
2. Για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των χώρων εργασίας στους οποίους πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση.
Αν κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης ο ασκούμενος διαπιστώσει ότι δεν ασχολείται με θέματα της ειδικότητας του, υπό ευρεία έννοια, οφείλει να το δηλώσει με σημείωμά του, τόσο στον υπεύθυνο που έχει ορισθεί για το χώρο εργασίας όσο και στον υπεύθυνο επόπτη του Τ.Ε.Ι., ο οποίος αποφασίζει αν συντρέχει λόγος αλλαγής θέσης εργασίας. Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών στο επάγγελμα αμείβεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης πρακτικής άσκησης ο ασκούμενος σπουδαστής μπορεί για σοβαρους λόγους να απουσιάσει δικαιολογημένα για πέντε εργασιακές ημέρες συνολικά. Οι απουσίες καταχωρούνται στο βιβλίο πρακτικής άσκησης. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης ο σπουδαστής υποβάλλει δια του πρωτοκόλλου της γραμματείας του τμήματος που είναι γραμμένος τα εξής:
1. Το βιβλίο πρακτικής άσκησης κατάλληλα συμπληρωμένο με τον αριθμό εβδομαδιαίων εκθέσεων, το χρόνο και το αντικείμενο απασχόλησης καθώς επίσης και τις ημέρες απουσίας και την επίδοσή του.
2. Το βιβλιάριο ασφάλισης.
Ο προιστάμενος του τμήματος στον οποίο υποβάλλονται τα δικαιολογητικά πρακτικής άσκησης αποφασίζει για την αποδοχή ή απόρριψη τους.

Μαθήματα ειδικότητας
Είναι τα μαθήματα αυτά που παρέχουν την εξειδικευμένη γνώση σχετικά με επιλεγμένη κατεύθυνση. Θεωρούνται τα βασικότερα μαθήματα στην τελική διαμόρφωση του βαθμού του Πτυχίου καθώς και στην σημασία της παρεχόμενης γνώσης. Επιπλέον τα μαθήματα αυτά καθορίζουν το δικαίωμα στην πρακτική άσκηση, αφού δικαίωμα πρακτικής άσκησης έχουν τα άτομα που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα ειδικότητας (πλην ενός). Τα μαθήματα αυτά είναι:

Μαθήματα ειδικότητας κοινά των δύο κατευθύνσεων:
1. Συστήματα Μετρήσεων
2. Α.Π.Ε. Ι & ΙΙ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)
3. Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Οικονομίας
4. Βελτιστοποιήση Ενεργειακών Συστημάτων

Ειδικότητας Ηλεκτρολόγων
1. Ηλεκτρικές Μηχανές Ι
2. Μεταφορά & Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας Ι & ΙΙ
3. Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα
4. Μελέτες Ενεργειακών Συστημάτων
5. Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις

Ειδικότητας Μηχανολόγων
1. Τεχνολογία Θέρμανσης
2. Μ.Ε.Κ. ΙΙ
3. Ατμολέβητες
4. Θερμικές Στροβιλομηχανές ΙΙ
5. Στοιχεία Μηχανών & Μεταφορικά Συστήματα
6. Ψυκτικές & Κλιματιστικές Εγκαταστάσεις Ισχύος

Προαπαιτούμενα Μαθήματα
Εάν οι γνώσεις που παρέχονται σε ένα μάθημα είναι η προυπόθεση επιτυχούς παρακολούθησης ενός άλλου μαθήματος, το πρώτο μάθημα χαρακτηρίζεται ως προαπαιτούμενο του δευτέρου (αλυσίδα). Για το τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας τα προαπαιτούμενα μαθήματα παρουσιάζονται παρακάτω:
 


Βαθμός πτυχίου
Ο βαθμός πτυχίου εξάγεται με προσέγγιση δύο (2) δεκαδικών ψηφίων και προκύπτει από τον τύπο:


όπου β1β2.......βν είναι οι βαθμοί όλων των μαθημάτων που παρακολούθησε ο σπουδαστής και δ1δ2......δν, οι αντίστοιχες διδακτικές μονάδες κάθε μαθήματος.

^ Αρχή Σελίδας