Ανακοινώσεις  
Διαδικασία μεταγγραφών 2019-20 (03/12/2019)
Κατατακτήριες εξετάσεις ακαδημαϊκού έτους 2019-20 (03/12/2019)
Ορισμός μαθημάτων ειδικότητας για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης (20/11/2019)
Ανακοίνωση έναρξης πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το χειμερινό εξάμηνο 2019 (06/11/2019)
Πρακτική άσκηση μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ: Επιλεγέντες φοιτητές (07/10/2019)
Ανανεώσεις εγγραφών χειμερινού εξαμήνου 2019-20 (04/10/2019)
Κατανομή πρωτοετών φοιτητών σε τμήματα (04/10/2019)
Τροποποιήσεις προγράμματος σπουδών (04/10/2019)
Έναρξη πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το "χειμερινό" εξάμηνο 2019 (26/09/2019)
 Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων 
Σχεδιασμός επίπλου: Κατασκευή

ΣΚΟΠΟΣ

Η θεωρητική και πρακτική ανάλυση της κατασκευής του επίπλου που ως κατακλείδα έχει την αισθητική και την λειτουργική επάρκειά του.

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ

Ενδελεχής μελέτη  της κατασκευή κινητού ή σταθερού επίπλου που έχει πολυσχιδείς παραμέτρους, όπως  ανάλυση των μηχανικών, φυσικών και χημικών ιδιοτήτων  των υλικών, λ.χ. ξύλο, μέταλλο, πλαστικό, ύφασμα, χαρτί, γυαλί κ.ά., και  τεχνικών κατασκευής με παραδοσιακά και τελευταίας τεχνολογίας μέσα. Εξετάζονται με ακρίβεια τα συνδετικά στοιχεία και οι μηχανισμοί στήριξης, που είναι άλλοτε μονοσήμαντα, όπως λ.χ. καβίλιες, lamelo, καρφιά, βίδες κ.ά. και άλλοτε πολυσήμαντα, όπως λ.χ. πολύπλοκα φιράμια, αυτόματοι μεντεσέδες, κουμπάσα κ.ά. Επιπλέον για τη συναρμολόγηση και συγκράτηση των μελών του επίπλου επιστρατεύονται απλές ή πολύπλοκες συνδεσμολογίες, όπως λ.χ. τόρμοι και εντορμίες, χελιδονοουρές, φαλτσογωνιές κ.ά. Σημαντική είναι, ωστόσο, η επιλογή της συνδεσμολογίας, αφού συχνά αυτή γίνεται μέρος της αισθητικής του επίπλου.
Υποστήριξη του σχεδιασμού και της κατασκευής του επίπλου, με ειδικά προγράμματα Η/Υ και η σύνδεσή του με πολυμηχανήματα CNC που κόβουν και μορφοποιούν με εντολέα τον Η/Υ.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Στο θεωρητικό μέρος, με τη βοήθεια του πίνακα, διαφανειών και προβολών power point διδάσκονται και αναλύονται τα υλικά και οι ιδιότητές του, οι σύνδεσμοι, οι τεχνικές, τα συνδετικά μέσα, τα βερνίκια και oι πλείστες άλλες προστατευτικές ουσίες, τα χρώματα, αλλά και η γραμμή παραγωγής, τα πολυμηχανήματα κοπής, συναρμολόγησης, μέτρησης αντοχής των υλικών κ.ά. Ακόμη επισκέπτες, ειδικοί σε διάφορους τομείς της κατασκευή του επίπλου  καλούνται για διαλέξεις.
Στο εργαστηριακό μέρος, γίνεται λεπτομερής αποτύπωση  διαφορετικών επίπλων, κινητών και σταθερών, ανάλυση και καταγραφή των μελών και των των συνδέσμων τους, έτσι ώστε να διαμορφωθούν και οι απαραίτητοι πίνακες υλικών.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Εξοικείωση των φοιτητών με τον σχεδιασμό επίπλων και γνώση του τρόπου υλοποίησής των.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Χρήσιμα βιβλία


^ Αρχή Σελίδας